می خواهیم بدانیم FATF چه تاثیری در وضع موجود داشته است؟
به گزارش جهانبین نیوز؛FATF سازمانی ست بین دولتی که به منظور مقابله با پول شویی، توصیه هایی را به کشورها و نهادهای تجاری در ارتباطهای مالی دارد.
در نتیجه این سازمان دارای معاهده ای الزام آور نیست بلکه براساس ارائه توصیهها، کار خود را پیش میبرد. بر اساس حقوق بینالملل، فهرست سیاه FATF هیچگونه تحریم را با خود به همراه ندارد.
از نظر این سازمان، کشورها به 3 دسته تقسیم میشوند: 1.کشورهای منطبق با توصیهها. 2.کشورهای درحال تطبیق با توصیهها. 3. کشورهایی که با این سازمان همکاری نکرده و پر ریسک هستند. این سازمان ایرن را در دسته سوم میداند.
پول شویی در بیانی ساده به معنی تامین مالی از راه های غیر قانونی است. FATF به منظور ارزیابی عملکرد کشورها، لازم است تراکنش های مالی آنها را به صورت شفاف در اختیار داشته باشد.
ایران حتی پس از برجام، در شرایط تحریمی قرار دارد، درنتیجه هر نوع تامین مالی توسط ایران، از نظر آن ها غیر قانونی تلقی میشود.
بنابراین، با قرار گرفتن این اطلاعات در اختیار FATF، ایران در لیست سیاه این سازمان قرار میگیرد. در نتیجه، حتی اگر پذیرش FATF را امری ضروری برای مبادلات تجاری بدانیم، تصویب آن در شرایط تحریمی باعث میشود که اندک روزنههای ورود منابع نیز مسدود شود.
هرگاه تحریمها به طور کامل برداشته شد، آنگاه میتوان فواید و مضرات تصویب FATF را بررسی کرد. البته بحث تحریمها بسیار مفصل است که نوشته دیگری را میطلبد.
از طرفی دیگر، در بازه سال 95 تا 98، ایران از لیست سیاه FATFمعاف شده بود اما باز هم در تراکنشهای مالی ایران تغییری ایجاد نشده بود. حسین قضاوی، معاون وزیر اقتصاد نیز در مورد محدودیت و عدم امکان ارائه خدمات بانکی از سوی بانکهای ایرانی، اظهار داشت: «این مسئله ربطی به بحثهای مبارزه با پولشویی و FATF ندارد و این تحریمها، بخش باقیمانده تحریمها پس از برجام است که به صورت عمومی به اقتصاد کشور تحمیل شدهاست.» همتی، رئیس بانک مرکزی نیز در این خصوص گفته بود: «90 درصد معاملات تجاری ایران از مسیرهای تحریمناپذیر انجام میشود و FATF نمیتواند تأثیری در بازار ارز و روابط تجاری ما داشته باشد».
باتوجه به تجربه معافیت از لیست سیاه و اظهارات مسئولین وقت اقتصاد کشور، وضع موجود نمیتواند نتیجه عدم تصویب FATF باشد.