تقویت اقتصاد منطقه ای و محلی با استفاده از ظرفیت های مشاغل خُرد و خانگی و تبدیل ایده های خلاق به فرصت شغلی، گام های كوچك برای پر فروغ كردن چراغ اشتغال و توسعه اقتصاد جامعه است.
به گزارش جهانبین نیوز؛ در جهان افراد زیادی به کشت و پرورش قارچ های خوراکی مشغول هستند و امروزه با پیشرفتی که در زمینه کشت قارچ خوراکی انجام گرفته است، میزان اشتغال در این زمینه، چندین برابر شده است.
در ایران نیز تولید قارچ در سال ۱۳۷۰ حدود ۳۰۰ تن بوده است و با همت و تلاش قارچ کاران، در سال ۱۳۹۱ به ۹۳ هزار تن رسیده است. در سال ۱۳۷۰ راندمان تولید قارچ در بستر، حدود ۵ کیلوگرم و سرانه تولید (میزان مصرف) ۰/۵ گرم بوده است که این سرانه مصرف در سال ۱۳۹۱ به ۱/۲ کیلوگرم رسیده است.
بر طبق آمار فائو، در پرورش قارچ، بین ۱۹۶ کشور مستقل جهان، ما مقام هشتم را کسب نموده ایم.
کشت قارچ خوراکی، یک محصول زود بازده است که کشت آن به دلایلی نظیر شاخص اقتصادی، زیست محیطی، تغذیه ای و دارویی اهمیت زیادی پیدا کرده است.
در هر سیستم سرمایه گذاری باید توجه داشت که درآمد حاصل از آن فعالیت به حدی باشد که نه تنها جبران هزینه های صرف شده را بنماید بلکه سود مناسبی را برای فرد داشته باشد، در زمینه کشت قارچ نیز چنین است.
میزان تولید سالانه محصول قارچ دکمهای در چهارمحال و بختیاری نیز بیش از هفت هزار و ۵۰۰ تن اعلام شده است و در واقع این استان رتبه ششم تولید محصول این نوع قارچ در کشور را به خود اختصاص داده است.
میزان اشتغال در زمینه تولید قارچ استان ۷۵۰ نفر اعلام شده است از این تعداد ۱۵۰ نفر در مشاغل خانگی و ۶۰۰ نفر نیز در واحدهای صنعتی مشغول به کار هستند.
سرانه مصرف قارچ 1/2درصد افزایش یافته است
ایمان اسدی تولیدکننده قارچ در روستای قلعه ممکا چهارمحال و بختیاری در گفت وگو با جهانبین نیوز، با ابراز رضایت از وضعیت موجود تولید قارچ گفت: تولید سالیانه ما در این روستا 805 تن بوده که 70درصد آن به چهار استان خوزستان، یزد، کرمان و تهران عرضه شده و مابقی به صورت بسته بندی در خود استان مصرف می شود.
این تولیدکننده قارچ، سطح زیر کشت در کارگاهش را 2 هزار و 540 مترمربع عنوان و خاطرنشان کرد: 90 نفر به صورت مستقیم در 52 سالن و 40 نفر هم به صورت غیرمستقیم در قسمت فروش و حمل اختصاصی مشغول به کار هستند.
اسدی با بیان اینکه استقبال مردم از مصرف این فراورده پروتئینی رو به افزایش است، تصریح کرد: قارچ یک فراورده پروتئینی بوده که جایگزین گوشت و یا مرغ نیز می شود.
وی با بیان اینکه سرانه مصرف قارچ 1/2 درصد افزایش یافته است، افزود: مصرف قارچ به دلیل پروتئین بالا و دارا بودن قیمت مناسب به صورت یک فرهنگ شده و مردم روز به روز به مصرف این ماده پروتئینی روی می آورند.
اسدی با بیان اینکه 5.5 درصد از مواد مغذی موجود در قارچ پروتئین است، بیان داشت: از نظر اقتصادی مصرف این ماده پروتئینی بسیار مناسب تر و مقرون به صرفه است.
ممانعت از رشد صعودی قیمت کمپوست تنها راه جلوگیری از افزایش قیمت قارچ
اسدی جلوگیری از رشد صعودی قیمت کمپوست را تنها راه جلوگیری از افزایش قیمت این ماده خوراکی دانست و اظهار کرد: کشور در تولید کمپوست خودکفا است و نیازی به هیچ گونه وارداتی ندارد.
وی با اشاره به اینکه ما روز به روز شاهد افزایش قیمت ها هستیم افزود:این امر موجب آسیب به تولیدکننده ها است چراکه مجبور به افزایش قیمت قارچ شده و مشتری های خود را از دست می دهند.
چهارمحال و بختیاری رتبه ششم کشور در تولید قارچ دکمهای را داراست
شیرانی مدیر باغبانی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: سالانه ۶ هزار تن قارچ خوراکی در استان تولید میشود که ۵۰۰۰ تن آن در ۳۲ واحد صنعتی و ۱۰۰۰ تن دیگر در ۱۵۰ واحد خانگی تولید میشود.
شیرانی افزود: این کشت گلخانهای پرسود برای ۷۰۰ نفر در استان به صورت مستقیم شغل ایجاد کرده است.
وی گفت: قارچهای تولیدی در چهارمحال و بختیاری نیاز مردم استانهای همجوار را هم تامین میکند.
به گفته شیرانی؛ تمامی مراحل کشت قارچ تا برداشت و بسته بندی آن در استان انجام میشود.
به گزارش جهانبین نیوز؛ به زودی شهرک تخصصی کشت قارچ در شهرستان فارسان هم به بهره برداری کامل می رسد که با این افتتاح، جایگاه ششم چهارمحال و بخیتاری در تولید قارچ دکمهای به جایگاه دوم ارتقا مییابد.
سرانه مصرف این خوراکی سرشار از مواد معدنی و ویتامینها در جهان حدود ۵ کیلوگرم در سال به ازاء هرنفر است که این آمار در کشور ۱.۵ کیلوگرم و برای مردم چهارمحال و بختیاری کمتر از ۵۰۰ گرم است که این امر بازنگری مردم در مصرف این خوراکی را گوشزد میکند.