به گزارش
جهانبین نیوز ؛ زنان بيسرپرست و مشکلات آنان يکي از آسيبهاي اجتماعي است که در نتيجه آسيبهاي ديگري همچون جنگ، طلاق، چند همسري، فوت، اعتياد، مهاجرت و... به وجود ميآيد. تعداد زيادي از زنان بدون سرپرست يا سرپرست خانواده با مشکلاتي در جامعه روبرو ميشوند که فراتر از مشکل بيسرپرستي آنان ميباشد.
این زنان با مشکلات زيادي در جامعه روبرو هستند که ميتوان اين مشکلات را به سه دسته مشکلات اقتصادي، اجتماعي، عاطفي و رواني تقسيم کرد.
زنان بيسرپرست يا سرپرست خانوار زناني هستند که بدون حضور منظم يا حمايت يک مرد بزرگسال، سرپرستي خانواده و مسئوليت اداره اقتصادي و تصميمگيريهاي عمده را به عهده دارند. براساس تعريفهاي موجود و پذيرفتهشده توسط سازمان بهزيستي کشور در خانوادههاي ايراني معمولا مرد (پدر) سرپرست خانواده محسوب ميشود اما تحت شرايطي، چنين مسئوليتي بر عهده زنان (مادر) قرار ميگيرد.
زنان بيوه، زنان مطلقه (اعم از زناني که پس از طلاق به تنهايي زندگي ميکنند يا به خانه پدري بازگشتهاند ولي خود امرار معاش ميکنند)، همسران مردان معتاد، همسران مردان زنداني، همسران مردان بيکار، همسران مردان مهاجر، همسران مرداني که در نظاموظيفه مشغول خدمت هستند، زنان خودسرپرست (زنان سالمند تنها)، دختران خودسرپرست (دختران بيسرپرستي که هرگز ازدواج نکردهاند) و همسران مردان از کارافتاده و سالمند، زن بي سرپرست محسوب ميشوند.
زنان پس از بيسرپرست شدن، معمولا در برابر يکسري مشکلات قرار ميگيرند. بسياري از اين زنان، از فقدان يک چتر حمايتي و تامين مالي و اجتماعي رنج ميبرند.
تامين هزينهها در زندگيم همواره لنگ ميزند
يک زن سرپرست خانوار در گفتوگو با خبرنگار
جهانبین نیوز؛ اظهار داشت: مشکلات فراون دارم و زندگی پرفراز و نشيبي را بعد از فوت شوهرم دارم.
وي با اشاره به اينکه سه فرزند دارم که تامين کردن نيازهاي آنها برايم سخت و دشوار است تصريح کرد: افسردگي و غم به جاي شادي در ايامي مثل عيد در صورت فرزندانم پيداست هرچند آنان چيزي به زبان نميآورند.
وي ادامه داد: تلاش شبانهروزيم براي تامين هزينه اجارهخانه و خوراکمان همواره بینتیجه است و برای خريد لباس و تنقلات و ميوه عيد براي فرزندانم نمیرسد.
اين بانوي جوان با چهرهاي فرسوده و خسته از مشکلات زندگيش گفت: هديه دادن لباسهاي کهنه و گاه پاره از سوي برخي اقوام و آشنایان دل فرزندانم را ميشکند و بازهم با آن حال و هواي روحي بدشان آن لباسها را ميپوشند و بخاطر من خوشحالي ميکنند.
وي افزود: کاش در دوران مدرسه علاوهبر کتاب و درس به همه حرفهاي بياموزند که بتواند بدون نگراني در آينده حداقل مايحتاج زندگي خود را تامين کند.
اين بانو بيان داشت: اگر بهزيستي يا کميته امداد من و سه فرزندم را تحت پوشش خود قرار ميداد شايد گوشهاي از مشکلاتم در جامعه حل ميشد و کمی از نگرانیم برای آينده فرزندانم کاسته میشد.
ديد جامعه نسبت به من بعد از طلاق تغيير کرد
بانوي ديگري که از همسر خود دو سال است جدا شده در گفتوگو با خبرنگار
جهانبین نیوز ؛ اظهار کرد: بعد از طلاق با مشکلات متعددي در جامعه روبهرو شدهام.
وي تصريح کرد: ديد جامعه نسبت به يک زن مطلقه بسيار منفي و بد است به طوري که گاها پيشنهادات خيلي زشت و بدي به من ميشود.
اين بانو با اشاره به اينکه من دو فرزند دارم که بايد به طوري هزينه آنها را تامين کنم بيان داشت: متاسفانه هرجا به دنبال کار و حرفهاي ميگردم نتوانستهام شغلي براي خود ايجاد کنم.
وي با بيان اينکه يک سري دستمال آشپزخانه را تهيه میکنم و ميفروشم اذعان داشت: متاسفانه کمتر کسي پيدا ميشود که از اين دستمالها از من خريداري کند تا بتوانم با پول آن هزينه فرزندانم را تامين کنم.
اين بانو با چشماني پر از اشک ادامه داد: دخترم از دانشآموزان ممتاز است اما متاسفانه هزينه تحصيل آن را ندارم و گاهي به اين فکر فرو ميروم که ديگر نگذارم به مدرسه رود.
اين بانو يادآور شد: همسرم در گذشته يک نيسان داشت و با آن کار و هزينه زندگي را تامين ميکرد اما معتاد شد و همه زندگي را فروخت من نيز مجبور شدم از آن طلاق بگيرم.
وي با اشاره به اينکه بعد از طلاق خانهاي خرابه را کرايه کردم و در آن خودم و فرزندانم زندگي ميکنيم بيان داشت: ما حتي يک موکت و قالي نداشته که روي آن بنشينيم و مجبور شديم با التماس از مردم يک گليم کهنه تهيه کرده و بهعنوان زيرانداز تاز آن استفاده کنيم.
اين بانو در حالتي عجز و التماسگونه از مسئولين خواست که او را حمايت و تحت پوشش بهزيستي و يا کميته امداد قرار دهند.
بيش از دو هزار زن سرپرست خانوار در چهارمحال و بختياري تحت پوشش بهزيستي هستند
جواد نجفي معاون اجتماعي اداره کل بهزيستي چهارمحال و بختياري در گفتوگو با خبرنگار
جهانبین نیوز ؛گفت: زنان سرپرست خانوار شامل زناني هستند که به دليل فوت شوهر، طلاق و يا از کارافتادگي همسري که ديگر قادر به انجام کار نیست شامل ميشود که درقالب دفتر توانمندي مطرح است.
وي با اشاره به اينکه ۲۷۶۰ خانوار تحت پوشش سازمان بهزيستي هستند تصريح کرد: حمايتهايي گوناگون و متعددي از زنان سرپرست خانوار در اين استان صورت ميگيرد.
نجفي ادامه داد: مستمريبگير، کمکهزينه درمان، پرداخت شهريه دانشجويي، کمک به بهبود تحصيلي دانشآموزان، کمک به بهبود سلامت جسمي و رواني دانشآموزان، کمک به ازدواج مجدد زنهاي جوان سرپرست خانوار و... از حمايتهاي سازمان بهزيستي اين استان به زنان سرپرست خانوار است.
وي به ديگر خدمات سازمان بهزيستي استان به زنان سرپرست خانوار اشاره کرد و اذعان داشت: اقدامات ديگر ازجمله تشکيل کمک هميار به اين شيوه که گروهي را تشکيل مي دهند و در زمينههاي گوناگوني ازجمله خياطي و... فعاليت کرده که به اين گروهها کمکهاي بلاعوض داده ميشود تا بتوانند شغلي را ايجاد کنند و زن سرپرست خانوار توانمند شود.
نجفي به اشتغال و درآمدزايي براي زنان سرپرست خانوار اشاره کرد و بيان داشت: سازمان بهزيستي براي زنان سرپرست خانوار شغلي را فراهم کرده و آنها را با آن شغل آشنا ميکند و با کمکهاي فني و حرفهاي نيز مهارت لازم را به آنها داده و درنهايت اين زنان از چرخه حمايت سازمان نيز خارج ميشوند.
هرساله ۱۰ درصد از زنان سرپرست خانوار از چرخه حمايت بهزيستي بايد خارج میشوند
وي با بيان اينکه هر ساله تکليف قانوني ما اين است که ۱۰ درصد افراد تحت پوشش توانمند شده و از چرخه حمايت خارج شوند اذعان داشت: ما همواره درقالبهاي خوداشتغالي، فراهم شدن زمينه ازدواج مجدد براي زنان جوانتر و... در تلاش هستيم که آنها را توانمند و از چرخه حمايت خارج کرده باشيم.
نجفي بيان داشت: بعد از توانمند کردن افراد تحت پوشش افرادي جايگزين آنها ميشوند که شرايط لازم براي تحت پوشش قرار گرفتن بهزيستي را داشته و در نوبت قرار گرفته باشند.
وي به مشکلات زنان سرپرست خانوار نيز اشاره کرد و اظهار داشت: کمبود درآمدها، نيازمندي، نداشتن شغل، عدم تامين شهريه دانشجويي، تهيه جهيزيه، هزينه تحصيل فرزندان و... از عمده مشکلات زنان سرپرست خانوار است که ما براي افراد متقاضي و تحت پوشش نهايت کمک را ميکنيم.
۶۰۰ نفر از زنان شهري و ۱۲۵۲ نفر از زنان روستايي و عشايري تحت پوشش بهزيستي بيمه شدهاند
معاون اجتماعي اداره کل بهزيستي چهارمحال و بختياري گفت: بيمه تامين اجتماعي زنان سرپرست خانوار درقالب شهري، روستايي و عشايري انجام شده است.
وي اظهار کرد: هدف از بيمه کردن اين زنان آن است که خانوادهها بيمه شوند و حق بيمه به تامين اجتماعي پرداخت و بعد از مدتي بازنشسته تا در نهايت بتوانند از خدمات مستمريبگير بيمه تامين اجتماعي برخوردار شوند.
نجفي بيان داشت: حدود ۶۰۰ نفر از زنان شهري و ۱۲۵۲ نفراز زنان روستايي و عشايري بيمه تامين اجتماعي شدهاند که ميتوانند در آينده از خدمات مستمريبگيران استفاده کرده و از طرفي توانمند و مستقل شوند.
وي يادآور شد: براي تحت پوشش بهزيستي قرار گرفتن زنان سرپرست خانوار رنج سني مبناي کار ما نيست بلکه نيازمند بودن خانوادهها به حمايت بهزيستي است.
نجفي به ديگر خدمات بهزيستي به زنان سرپرست خانوار و خانوادههاي آنها اشاره کرد و گفت: معافيت از سربازي فرزندان زن سرپرست خانوار، غربالگري زنان، برگزاري دورههاي آموزشي متعدد و... از ديگر حمايتهاي ما از زنان سرپرست خانوار است.
وي افزود: آموزشهاي مربوط به مباحث فني و حرفهاي، شغلي و سعي در ايجاد اشتغال پايدار براي زنان جوان از وظايف ما است و چنانچه مهارتهاي شغلي و حرفهاي اين خانوادهها بالا رود و خوداشتغالي ايجاد شود ما را به اهدافمان نزديک ميکند.
به گزارش
جهانبین نیوز ؛ براي مشکل زنان بيسرپرست پيش از آنکه اين موضوع تبديل به معضل شود، بايد فکري انديشيد. براي سر و سامان دادن به وضعيت اين زنان، علاوهبر آنکه لازم است تعدد مراکز تصميمگيري مهار شود و از انجام فعاليتهاي موازي نهادهايي مانند کميته امداد امام خميني (ره) و سازمان بهزيستي خودداري شود، کمک اصلي بايد در چارچوب توانمندسازي آنان مورد توجه قرار گيرد. فرآيند توانمندسازي زنان در چارچوب مباحث توسعه اجتماعي از اهميت بالايي برخوردار است.
گزارش: مرضیه عالی پور هفشجانی
انتهای پیام/1020ج