به گزارش
جهانبین نیوز به نقل از
زنگ خبر، آخرين روز آذرماه، شب اول زمستان و درازترين شب سال که در ميان مردمان شهر بن به چيلَّه گِجَسه معروف است فرصتي را مناسب براي اعضاي خانواده فراهم ميکند تا به منزل بزرگ خانواده بروند و گردهم بنشينند و تا پاسي از شب با هم باشند.
آيين اين شب در ميان بنيها همانند ساير نقاط کشور بوده و برخي از اين آداب نيز ريشه در آداب و رسوم کهن مردمان اين شهر است.
برپانمودن کرسي يکي از آداب و روسم اين شهر بوده که موجب ميشود خانوادهها با رغبت بيشتري در خانه بزرگ خانواده دور کرسي جمع ميشوند تا به حکاياتها، داستانها، شعرهايي به زبان ترکي نظير، اصلي و کرم، ريحان و سردار، کوراوغلي، عاشق غريب ،و پرسيدن معماها، و خاطره بزرگان گوش دهند و درسهايي از گذشتگان بگيرند.
تنقلات چيلَّه گِجَسه در شهر بن سنجد، زردآلو خشک، هلوخشک، کشمش يا انگور بند شده از فصل تابستان، قوًرقا (گندم برشته و شاه دانه) مغزبادام و گردو است، که در کنار آن از ديگر آجيلها و انواع ميوهها هم استفاده ميشود.
غذاييهايي که در شب چله در شهر بن پخته ميشود بيشتر ، آش جو، آبگوشت، آش گندم، کوفته، آش کشک (ماستافا) است.
خونچه يکي از آداب خاص شب يلدا براي نوعروسان اين شهر بوده، به تحفهاي است که خانواده داماد در شب يلدا براي خانواده تازهعروس ميفرستد.
در ميان اين خونچه، علاوه بر هندوانه ميتوان تحفههاي رنگارنگ نظير پارچههاي حرير و گرانقيمت، ميوهها و شيرينيهاي متنوع و آجيل را مشاهده کرد و اگر خانوادهاي دختر تازهعروس داشته باشد که در طول اين سال به خانه بخت رفته باشد معمولا دو سه روز قبل از شب يلدا هديه و تنقلات همراه نان محلي پخته شده آماده کرده و توسط برادر عروس به منزل داماد ميفرستند.
انتهاي پيام1026ج /۵۲۰ز