۰
plusresetminus
تاریخ انتشارچهارشنبه ۱ آبان ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۰
کد مطلب : ۹۶۱۹

بحران های آینده چهارمحال و بختیاری بر اثر انتقال آب بهشت آباد و گلاب

پژوهشگران استان معتقدند كه حفر تونل بهشت آباد به صلاح حوضه زاينده رود نبوده و منافع عمومي را بواسطه بحرانهاي اجتماعي كه در آينده بوجود مي­آورد، به خطر انداخته و مغاير با منافع ملي است
بحران های آینده چهارمحال و بختیاری بر اثر انتقال آب بهشت آباد و گلاب

در سالهاي اخير، طرح انتقال آب بهشت­ آباد از استان چهارمحال و بختياري به فلات مركزي ايران مطرح شده كه در مطالعات آن تنها گزينه بررسي شده احداث تونل 65 كيلومتري از عمق بيش از 300 متري اراضي شرق استان چهارمحال و بختياري است 

1- طرح انتقال آب بهشت آباد

عمق قرارگيري زياد تونل، طولاني بودن تونل و شرايط خاص زمين شناسي مسير عبور تونل و فرضيات دست بالا در ميزان آب قابل انتقال باعث شده اين طرح در معرض انتقادهاي شديد كارشناسي قرار گيرد. از جمله اين موارد مي­توان به مقالات، نامه­ها و گزارشاتي اشاره كرد كه از سوي مجامع علمي و قانوني مختلف ارائه و منتشر شده است. نامه سازمان حفاظت از محيط زيست كشور در تاريخ 1386/6/27 ، گزارش فروردين ماه 1387 و مرداد 1391 مركز پژوهشهاي مجلس ( قابل دستيابي در سايت (www.Majlis.ir، گزارش شركت مهاب قدس در مورد طرح بهشت آباد در سال 1389، عدم تأييد طرح بهشت آباد در كميته تخصصي آب وزارت نيرو، نامه سازمان بازرسي كل كشور به وزارت نيرو در تاريخ 13/6/1390 و نامه‌هاي متعدد انتقادي از سوي مسئولين و نمايندگان استانهاي چهارمحال و بختياري و خوزستان در مورد اين طرح اشاره كرد. چه بسا اجراي طرح با وضع كنوني، تبعات منفي هم براي حوضه مبدأ و هم براي حوضه مقصد در پي خواهد داشت كه خلاصه آن به شرح زير بيان مي­گردد:


الف) اثرات منفي بر منطقه مبدأ

اولين اثر منفي احداث تونل بهشت­آباد، زهكش كردن منابع آب زيرزميني محدود منطقه مسير واقع در استان چهارمحال و بختياري است كه اين امر بدليل وجود تشكيلات كارستيك و گسلي در مسير تونل (كه بيش از 40 مورد گسل در مسير تونل وجود دارد و بيش از 10 كيلومتر از مسير تونل را سازندهاي كارستيك تشكيل مي­دهد) مي­باشد و باعث خواهد شد بسياري از چشمه­ها، قنوات و چاهها در دشتهاي شلمزار، جونقان، هفشجان، فرخ شهر و شهركرد خشك يا كم­آب گردد. بديهي است اين امر براي حوضه بهشت‌آباد به عنوان كم­بارش­ترين منطقه استان چهارمحال و بختياري و حوضه­اي كه حدود 60 درصد از جمعيت كل استان را در خود جاي داده، مي­تواند بحران جدي اجتماعي و زيست‌محيطي پديد آورد. جالب است وزارت نيرو در نامه تخصيص آب طرح بهشت­آباد در تاريخ 21/6/1389 بدليل آگاهي از خطرات تونل بهشت­آباد، اجراي طرح را به بررسي و مطالعه گزينه­هايي كه بر آب زيرزميني منطقه مسير تونل تأثير سوء نداشته باشد، منوط نموده است. هرچند اين مصوبه تا كنون مورد توجه خود وزارت نيرو نيز قرار نگرفته است!!.

دومين اثر، ناشي از دست بالا در نظر گرفتن ظرفيت آب قابل انتقال است كه اين امر توسعه حوضه بهشت­آباد را با مشكل مواجه كرده و در آينده موجب تعارضات و منازعات محلي بر سر استفاده از آب خواهد شد.

سومين مورد مشكلات اجتماعي از جمله افزايش مهاجرت بخاطر خشك يا كم آب شدن چشمه ها، قنوات و چاههاي منطقه مسير و زير آب رفتن روستاهاي منطقه با جمعيت حدود 5000 نفر مي­باشد

چهارمين مسئله مشكلات مخزن در افزايش خطر زلزله القائي و ناپايداري و فرو ريختن ديواره­هاي مارني مخزن در محدوده اردل است كه اين امر به جانمائي نا مناسب احداث سد بر مي­گردد.

پنجمين مورد به اثرات اجراي طرح به مناطق پائين دست و ايجاد عدم النفع در توليد برق (در نيروگاههاي زنجيره­اي خوزستان) و كشاورزي در اين منطقه برمي­گردد كه از نظر اقتصادي و اجتماعي توجيه طرح را مورد سؤال قرار مي­دهد.

ب) اثرات منفي بر منطقه مقصد

اولين مسئله افزايش بارگذاري بر رودخانه زاينده­رود بدليل فرض دست­بالا در تعيين ظرفيت آب قابل انتقال است و در حاليكه آب مازاد مطمئن حوضه براي انتقال حدود 300 ميليون مترمكعب در سال برآورد شده، در نامه تخصيص مورخ 21/6/ 1389  ميزان آب تخصيص يافته به اين طرح 580 ميليون مترمكعب در سال است و اين به معني 265 ميليون مترمكعب بارگذاري بيشتر بر رودخانه زاينده­رود است.  نمونه اين اتفاق را مي­توان در تونلهاي اول و دوم كوهرنگ مشاهده كرد. در حاليكه برنامه­ريزي بهره­برداري از تونلهاي اول و دوم به ترتيب براي 300 و 250 ميليون مترمكعب در سال بوده و براين اساس در حوضه زاينده­رود تقاضاي جديد آب به همين ميزان تعريف شده، متأسفانه در خشكساليهاي اتفاق افتاده در سالهاي اخير، آب انتقالي از اين دو تونل  مجموعأ در حدود 200 ميليون مترمكعب در سال بوده است. همين امر باعث شده كه تونلهاي كوهرنگ نه تنها براي زنده ماندن زاينده­رود نتوانستند كاري از پيش ببرند بلكه با اعمال بارگذاري بر حوضه زاينده­رود مشكل را تشديد كردند. متأسفانه همان رويكرد قبلي براي تونل بهشت­آباد نيز دارد تكرار مي­شود و نشانه­هاي اين امر را مي­توان از همين حالا در گزارش اخير مطالعات منابع و مصارف آب حوضه زاينده­رود (زايندآب، 1388) مشاهده كرد كه بر اساس آن در برنامه توسعه آتي صنعت استان اصفهان، نياز آبي اين بخش از 188 ميليون مترمكعب به 470 ميليون مترمكعب در سال افزايش داده شده است و اين امر به پشتوانه طرح بهشت­آباد روي داده است. بديهي است براي پيش­گيري از وقوع اين بحران بايستي وزارت نيرو در نامه تخصيص خود، بازنگري كرده و بجاي مقدار متوسط آورد رودخانه، مقدار آب مطمئن واقعي را كه حدود 300 ميليون مترمكعب در سال است، ملاك عمل در طرح بهشت آباد قرار داده شود. در اين صورت هدف انتقال صرفأ تأمين آب شرب خواهد بود و چون آب برگشتي از شرب 70 درصد مي­باشد، تأمين آب صنايع مي­تواند از محل تصفيه فاضلاب آب شرب انجام شود.

دومين مورد هزينه اجراي بسيار بالاي اجراي تونل است، چرا كهحفر تونل بهشت­آباد بطور مشابه با تونل سوم كوهرنگ‌، با عدم قطعيتهاي فني زيادي مواجه بوده و هزينه تونل نسبت به برآورد اوليه 8 برابر بيشتر مي­شود و اين به معني اينست كه هزينه طرح بهشت­آباد از مرز ده هزار ميليارد تومان نيز فراتر خواهد رفت. بديهي است اين حجم بالاي سرمايه­گذاري بدليل محدوديتهاي بودجه­اي باعث مي­شود سرمايه­گذاريها در بخش مديريت مصرف و حفاظت از منابع آبزيرزميني حوضه زاينده­رود عقيم بماند و فرصتهاي احياي منابع آب زيرزميني اصفهان و تحقق اقدامات و برنامه­هاي مديريت مصرف و مديريت تقاضا از دست برود.

سومين مسئله كه به واسطه مشكل دوم پديد مي­آيد زمانبر شدن اجراي تونل بهشت­آباد، بر خلاف برنامه مورد انتظار است كه اين زمان با توجه به تجربه تونل سوم كوهرنگ ممكن است به سه تا پنج دهه بطول بيانجامد. لذا اين امر محتمل است كه پيش از اتمام طرح بهشت­آباد، مصارف جديد آب شرب و صنعت (بويژه خط انتقال به يزد و كرمان و صنايع جديد اصفهان) عملياتي شده و زاينده­رود به واسطه اين طرح از قبل هم خشك تر شود.

چهارمين مورد تأثير منفي طرح انتقال آب بر فرهنگ استفاده از آب در استانهاي كم آب در حوضه مقصد است چراكه بجاي اينكه كانون توجه­ها و سرمايه­گذاريها بر مديريت تقاضا و بهينه­سازي مصرف آب باشد، بر حفر تونل و اتمام طرح معطوف گشته و امكان فرهنگ­سازي براي صرفه­جوئي آب از بين مي­رود. نمونه اين تأثيرات منفي را مي­توان در استان يزد و پس از احداث خط اول لوله انتقال آب از زاينده­رود به اين استان مشاهده كرد.

پنجمين موضوع افزايش مشكلات اجتماعي در حوضه مقصد و بالاگرفتن منازعات محلي و بين بخشي در خشكساليها است چراكه ظرفيت طرح انتقال آب بهشت­آباد براساس متوسط آورد رودخانه در نظر گرفته شده و در زمان خشكسالي آبدهي رودخانه نسبت به شرايط نرمال ممكن است بين 30 تا 60 درصد با كاهش مواجه شود و چون بواسطه طرح بهشت­آباد، نيازهاي جديد شرب و صنعت استانهاي ديگر به زاينده­رود تحميل شده در زمان خشكسالي تأمين نياز آب كشاورزان اين حوضه در اولويت بعدي قرار خواهد گرفت، لذا عدم تأمين آب موجب مشكلات اجتماعي و حتي منازعات محلي و منطقه­اي مي­گردد. 

جمع بندي در مورد تونل بهشت آباد

اگرچه شركت آب منطقه اي استان اصفهان بدون اخذ مجوز زيست محيطي و رعايت مفاد ابلاغيه تخصيص آب وزارت نيرو، برخي اقدامات اجرائي نظير انعقاد قرارداد با پيمانكار و تجهيز كارگاه و سفرش دستگاه حفار TBMرا صرفا از طريق فشارهاي سياسي شروع كرده است ولي براساس اسناد و مدارك موجود كه در بالا به آنها اشاره شد پر واضح است كه حفر تونل بهشت آباد به صلاح حوضه زاينده رود نبوده و منافع عمومي را بواسطه بحرانهاي اجتماعي كه در آينده بوجود مي­آورد، به خطر انداخته و مغاير با منافع ملي است. لذا در صورتيكه به قانون و مقررات تمكين شود، فورأ عمليات اجرائي طرح متوقف شده و در سيماي طرح بازنگري مي­شود. لذا براي پيش­گيري از وقوع اين مسائل و مشكلات لازم است موارد زير مورد توجه قرار گيرد و انجام شود:

اولأوزارت نيرو در نامه تخصيص خود، بازنگري كرده و بجاي مقدار متوسط آورد رودخانه، مقدار آب مطمئن حوضه مبدأ را كه حدود 300 ميليون مترمكعب در سال است، ملاك عمل در طرح بهشت آباد قرار دهد و در اين صورت هدف انتقال صرفأ تأمين آب شرب خواهد بود و چون آب برگشتي از شرب 70 درصد مي­باشد، تأمين آب صنايع مي­تواند از محل تصفيه فاضلاب آب شرب انجام شود. ،

دوم،آنچنان كه وزارت نيرو در نامه تخصيص تصريح كرده كه نبايد طرح بهشت آباد بر منابع آب زيرزميني منطقه مسير تأثير منفي داشته باشد، لازم است با بررسي دقيق گزينه­هاي انتقال آب با روش لوله، از انتقال آب با تونل جلوگيري شود و

سوم، با بررسي گزينه­ هاي مختلف احراث سد، ساختگاهي انتخاب شود كه كمترين اثرات زيست محيطي را در پي داشته باشد و باعث نشود روستاها و چشمه­هاي مهم منطقه به زير آب فرو روند. /انتهای خبر/

روح الله فتاحی پژوهشگر حوزه آب و عضو هیئت علمی دانشگاه

 


ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

خبرهای مارا در پیام رسان های زیر دنبال کنید

تاريخ:

دوشنبه ۱۵ بهمن ۱۴۰۳

ساعت:

۰۰:۱۰:۴۰

3 Feb 2025