![امام علی](http://img.tebyan.net/big/1386/08/18161113219391772253107430133101251227151.jpg)
![امام علی](http://img.tebyan.net/big/1386/08/662092117610922236226106874923384107205123.jpg)
![امام علی](http://img.tebyan.net/big/1386/08/20718446188255118188238191738680229196118242.jpg)
2- حدیث المنزلة
در سال نهم هجرت رسول خدا (ص) به «تبوک» لشکر کشید، چون این جریان طول میکشید، وانگهی آن حضرت تا مرزهای شام از مرکز حکومت دور میشدند. لذا لازم بود مردی توانا در مدینه جانشین آن حضرت شود تا مرکز حکومت کاملا در امان باشد، بدین جهت آن حضرت صلاح دید که علی بن ابیطالب (ع) را در مدینه بگذارد. پس از حرکت رسول الله (ص)، منافقین در شهر شایع کردند که رسول خدا نسبت به علی بن ابیطالب قهر کرده و بی مهر شده و به دلیل او را با خود به جنگ نبُرد، این سخن بر علی (ع گران آمد، لذا در راه تبوک خودش را به آن حضرت رسانید و عرض کرد یا رسول الله (ص) مردم چنین شایع کردهاند؟ حضرت فرمود: «أنت منّی بمنزلةِ هارونَ من موسی إلاّ انّه لانبیّ بعدی»3 تو نسبت به من مانند هارون هستی نسبت به موسی مگر آنکه بعد از من پیامبری نیست، یعنی: ماندن تو در مدینه برای آنست که: موسی وقتی که به میقات پروردگار رفت برادرش هارون را در جای خود گذاشت: «و قال موسی لا خیه هارون اخْلُفنی فی قومی و اَصْلِح و لاتتبّع سبیل المفسدین» .4 تو هم نسبت به من در جای هارون هستی، فرق فقط آنست که هارون پیامبر هم بود ولی بعد از من پیامبری نخواهد آمد. این منقبت منحصر به فرد از دلائل خلافت امیرالمؤمنین (ع) میباشد و فریقین در صحت آن اتفاق دارند.
* * *
3- حدیث سد الابواب
وقتی که رسول خدا (ص) مسجد مدینه را ساخت، منزلهائی در کنار آن بنا نهاد که زنان خویش را در آن مسکن داد، برای علی بن ابیطالب (ع) نیز منزلی در کنار منزل خود ساخت، یاران آن حضرت نیز هر یک حجرهای ساخته و ساکن شدند، درهای همه آن منازل به مسجد باز میشد و آنها به خانههای خویش از مسجد رفت و آمد میکردند. از جانب خدا وحی آمد که بجز در منزل رسول خدا و در منزل علی بن ابیطالب باید همه درها گرفته شود، به دنبال این فرمان رسول خدا (ص) فرمود: «سُدّوا هذه الأَبواب إلاّ باب علیّ» یعنی: همه این درها را بگیرید مگر باب علی بن ابیطالب را، مردم در این باره به گفتگو برخاستند حضرت در میان قوم بپاخاست، بعد از حمد و ثنای خداوند فرمود: من از طرف خدا به گرفتن و بستن این درها بجز باب علی بن ابیطالب مأمور شدهام، و شما پشت سر من گفتگو کردهاید، من از پیش خود نه چیزی بستهام و نه باز کردهام، لیکن به چنین کاری مأمور شدم و اطاعت کردم. 5 پس از بیانات رسول خدا (ص) همه درها گرفته و بسته شد. بجز دری که امیرالمؤمنین (ع) به مسجد داشتند، در زمان بنی امیه که مسجدالنبی را وسعت دادند همه آن حجرهها جزء مسجد گردید. شیعه و اهل سنت در این قضیه اتفاق دارند و آن از مناقب منحصر به علی (ع) و خانواده اوست که مشمول «أَذهبَ اللّه الرّجسَ و طهرّهم تَطهیراً» بودند. جهت آگاهی بیشتر رجوع شود به الغدیر ج 3 ص 202.
* * *
4- حدیث مدینة العلم حدیث مدینه العلم یکی از مناقب مخصوص امام و از احادیث متواتر است و آن چنین است که رسول الله (ص) در حق آن حضرت فرمود: «انا مدینةُ العلم و علیّ بابُها فمنْ أَردالعلمَ فلیأتِ بابَها» یعنی: من شهر علم هستم، دروازه آن شهر علی بن ابیطالب است هر که علم بخواهد به دروازه شهر بیاید، در ارشاد مفید بجای «فَلْیاتِ بابها» نقل شده «فلْیَقتبسْهُ من علیّ» و هر دو تعبیر مالاً به یک معنی هستند. 6. منظور رسول خدا (ص) از این حدیث آنست که: من آنچه میدانم به علی بن ابیطالب منتقل کردهام و علوم من در وجود وی متمرکز است و من در او خلاصه میشوم، اگر برای دانستن علوم به علی مراجعه کنید مانند آنست که به من مراجعه کردهاید. خواه در زندگی من باشد و خواه بعد از مرگم، مخصوصاً این روایت بیشتر به بعد از رحلت رسول خدا (ص) مربوط میشود، که خواسته علی بن ابیطالب (ع) را به صورت یک پناهگاه علمی برای بعد از خود معرفی فرماید، چنانکه در غدیر خم و جاهای دیگر معرفی فرمود. در بسیاری از روایات آمده که رسول خدا (ص) با علی (ع) خلوت کرد، بعد به او گفتند: رسول خدا (ص) چه چیز به شما عهد کرد؟ فرمود: «عَلّمنی أَلف بابٍ من العلم فتح لی من کلّ باب الف باب» 7 یعنی هزار نوع علم به من آموخت که از هر نوع هزار علم بر من مکشوف گردید روایات نشان میدهد که همه این علوم به فرزندان معصوم آن حضرت و امامان یازده گانه یکی پس از دیگری رسیده است .
* * *
5- حدیث مؤآخاة
از مناقب منحصر به فرد امیرالمؤمنین صلوات الله علیه حدیث مؤآخاة و علقه برادری میان او و رسول خدا (ص) است، در میان همه مهاجرین و انصار تنها علی بن ابیطالب شایستگی آنرا داشت که با رسول الله (ص) برادر شود. علامه مجلسی در بحارالانوار فرموده: در سال اوّل هجرت آن حضرت میان مهاجرین و انصار پیمان برادری برقرار نمود، این برادری آنها را بر سه چیز ملزم میکرد: مقاومت برای حق، مواسات و کمک به یکدیگر و ارث بردن از یکدیگر. آنها نود نفر بودند، چهل و پنج تن از مهاجرین و چهل و پنج تن از انصار... این پیش از جنگ بدر بود و چون واقعه «بدر» پیش آمد خداوند آیه «و اُولواالأَرحام بعضُهم أَوْلی ببعض فی کتاب اللّه» 8 را نازل فرمود، جریان ارث بردن نسخ گردید .9 به هر حال: رسول خدا (ص) در این اقدام بین تمامی افراد مهاجر و انصار عقدا خوت و پیمان برداری برقرار ساخت ولی علی بن ابیطالب را با کسی برادر نکرد. آن حضرت از این کار بسیار غمگین شد و گفت: یا رسول الله (ص) پدر و مادرم فدای تو باد، مرا با کسی برادر نکردی؟ فرمود: یا علی تو را برای خود نگاه داشتم، تو برادر منی و من برادر تو هستم «أَنتَ اَخی و اَنا اَخوک یا علیّ»10. حضرت رضا از پدران خود از علی علیهم السلام نقل کرده که آن حضرت فرمود: «انا عبدُاللّه و اخو رسوله لایُقولها بعدَی الاّ کذّابٌ» 11
* * *
6- حدیث قَسیُم الجنّة و النّار
از مناقب منحصر به فرد امیرالمؤمنین (ع) حدیث «قسیم الجنّة و النّار» است که با عبارات مختلف از رسول الله (ص) نقل شده است از جمله با این عبارت: «قال: (ص) یا علیّ اَنت قَسیمُ الجنّةِ و النّارِ و اَنت یَعسوبُ الدّین» یا علی تو قسمت کننده بهشت و جهنم و تو پیشوای دین هستی. در اکثر روایات معنی این حدیث آنست که: خداوند چنین مأموریتی را در روز قیامت به آن حضرت خواهد داد که در حشر کبری بعد از تصویب خداوند، به اهل بهشت اجازه رفتن به بهشت و به اهل آتش فرمان رفتن به دوزخ بدهد. نظیر آنکه در تفسیر: «و اَذّنَ مُوذّنٌ بینهم انّ لعنةَ اللّه علی الظّالمین» 12 نقل شده که این مؤذن و اعلام کننده، علی بن ابیطالب (ع) خواهد بود. در این هیچ بعدی نیست و چه مانعی دارد که خداوند چنین مأموریتهائی به آن حضرت در قیامت بدهد مگر نعوذ بالله آن حضرت از ملائکة الله کمتر است که روز قیامت به امر خدا تمشیت امور خواهند کرد. در روایتی آمده که مفضل بن عمر از امام صادق (ع) معنی این حدیث را پرسید؟ امام فرمود: چون حب علی (ع) ایمان و بغض او کفر است و بهشت برای اهل ایمان و آتش برای کفر میباشد، آن حضرت بدین علت قسیم الجنة و النار است...13 ولی در روایت ابوالصلت هروی از امام رضا (ع) آمده که آن حضرت نظیر همین جواب را به مأمون عباسی داد و سپس به ابی الصلت فرمود: مطابق درک او جواب دادم ولی از پدرم شنیدم که از پدرانش از علی (ع) نقل میکرد که آن حضرت گفت: «قال لی رسول الله (ص) یا علی اَنت قسیمُ الجنة و النار یوم القیامة تقول للنار: هذا لی و هذا لک» 14
* * *
7- حدیث علی مع الحق
از جمله احادیث مسلم و مقبول بین شیعیه و سنّی آنست که رسول خدا (ص) درباره امیرالمؤمنین (ع) فرموده: علی با حقّ است و حق با علی است از هم جدا نمیشود تا در حوض کوثر پیش من آیند، و در نقل دیگر آمده : علی بإ؛ّّ حق است و حق با علی است هر جا که علی برود حق هم با او میرود، اینک عین این دو تعبیر را نقل میکنیم: «قال رسول الله (ص) علیّ مع الحقّ و الحقّ مع علیّ ولنْ یَفترقا حتّی یردا علیّ الحوض یومَ القیامة» «علیّ مع الحقّ و الحقّ مع علیّ و الحقّ یَدور حیثما دارَ علیّ» 15. این حدیث متواتر که تنها درباره حضرت ولی ذوالجلال (ع) صادر شده، دلالت بر عصمت آن حضرت دارد و اینکه حق به هیچ وجه از او جدا نمیشود و حق در وجود وی خلاصه شده است الغدیر ج 3 ص 176.
* * *
8- حدیث علی مع القرآن
حدیث «علیّ مع القرآن...» مانند حدیث «علیّ مع الحقّ...» از مختصات امیرالمؤمنین (ع) است که درباره هیچ یک از صحابه رسول الله (ص) نقل نشده و این حدیث گوشهای از شخصیت بزرگ آن حضرت را حکایت میکند که رسول خدا فرمود: «علیّ مع القرآن و القرآن مع علیّ لَنْ یفترقا حتی یردا علیّ الحوض» 16. این حدیث نظیر حدیث متواتر ثقلین است که درباره قرآن و اهل بیت (ع) فرمود: «انّی تارک فیکم الثقلین کتاب الله و عترتی اهل بیتی ما ان تمسّکتم بهما لن تضلّوا ابداً انّهما لن یفترقا حتی یردا عَلَیّ الحوض »
* * *
9- حدیث لاُیحبّه الا مؤمنٌ...خلاصه این حدیث شریف آن است که علی بن ابیطالب (ع) معیار ایمان و کفر است فقط مؤمنان میتوانند آن حضرت را دوست بدارند از طرف دیگر فقط منافقان آن جناب را دشمن میدارند، این حدیث شریف که کتابهای شیعه و اهل سنت را پر کرده و از حد تواتر گذشته است از مناقب منحصر به فرد. مولی امیرالمؤمنین (ع) میباشد که بإ؛ّّ تعبیرهای مختلف از رسول خدا (ص) نقل شده است از جمله: «قال رسول الله (ص) یا علیّ لایُحبّک الا مؤمنٌ و لا یُبغضک الاّ منافقٌ» 17. حارث همدانی گوید: روزی علی (ع) را دیدم که بالای منبر رفت پس از حمد و ثنای خداوند فرمود: «قضاء قضاه الله تعالی علی لسان النبی (ص) انه لایحبنی الا مؤمن و لایبغضی الا منافق قدخاب من افتری» 18 مؤمن اگر علی بن ابیطالب را دشمن بدار، توحید، ایمان، تقوی، حق پرستی، عدالت، انصاف و سائر فضائل و حقائق را دشمن داشته زیرا وجود امیرالمؤمنین (ع) در آنها خلاصه میشود و این بر مؤمن محال است و اگر منافق علی را دوست بدارد چیزی را که از ته دل قبول ندارد دوست داشته است و این شدنی نیست.
* * *
10- حدیث علی وصیّی و خلیفتی
ابن اثیر در تاریخ کامل نقل میکند: چون آیه «و انذر عشیرتک الاقربین» 19 نازل شد رسول خدا (ص) طعامی آماده کرد و فرزندان عبدالمطلب را که حدود چهل نفر بودند به طعام دعوت کرد، پس از طعام خوردن پیش از آنکه شروع به صحبت کند، ابولهب با سروصدا مجلس را به هم زد، حاضران متفرق شدند. بار دیگر آن حضرت طعامی آماده کرد و آنها را دعوت نمود و زبان به سخن گشود و فرمود: فرزندان عبدالمطلب! والله نمیدانم کسی به قوم خویش چیز بهتری بیاورد که من برای شما آوردهام، من برای شما خیر دنیا و آخرت آوردهام و خدایم امر کرده شما را به سوی آن بخوانم. کدام یک از شما در این دعوت به من کمک میکند تا برادر من، وصی من، و خلیفه من در میان شما باشد. «فأَیّکم یُوازرُنی علی هذاالامر علی ان یکون اخی و وصیّی و خلیفتی فیکم» . همه ساکت شدند علی بن ابیطالب (ع) میفرماید: من که از همه جوانتر بودم گفتم: یا نبی الله من در این دعوت یار شما هستم، آن حضرت دست به گردن من نهاد و فرمود: «ان هذا اخی و وصیی و خلیفتی فیکم فاسمعوا له و اطیعوا» مدعوین به حالت خنده و مسخره پراکنده شدند و به ابی طالب میگفتند: تو را امر کرد که از فرزندت علی فرمان شنوی و اطاعت کنی، حدیث شریف از روایات مسلم فریقین و از دلائل امامت امیرالمؤمنین (ع) است و نشان میدهد که رسول خدا (ص)، از اول امر، امامت را از نبوت جدا نکرده است تا جائی که مورد مضحکه هم قرار گرفته است . رجوع شود به تاریخ کامل ج 2 ص 42 فصل انذار عشیرة، سیره حلبیه ج 1، ص 461 باب استخفائه فی دارالارقم، مسند احمد ج 1 ص 111 و 159، مختصر کنزالعمال هامش مسند احمد ج 5 ص41 و 43 شرح ابن ابی الحدید ج 13 ص 244 شرح خطبه 238 قاصعه و مشروح منابع آن در المراجعات مراجعه 20 ص 110، تفسیر برهان ذیل آیه شریفه، بحارالانوار ج 38 ص 1- 26 و الغدیر موجود است .
* * *
11- حدیث علیّ یعسوب الدینلفظ یعسوب به معنی رئیس بزرگ و سرپرست بزرگ است، در لغت آمده: «الیعسوب: الرئیس الکبیر یقال هو یعسوب قومه» در اصل رسول خدا (ص) درباره امیرالمؤمنین (ع) فرمود: «یا علیّ انّک سیّدالمسلمین و یعسوبُ المؤمنین و امام المتقین و قائد الغُرّ المحجّلین»20. ابن ابی الحدید در شرح کلام امیرالمؤمنین که فرمود: «انا یعسوب المؤمنین و المال یعسوب الفجار» گوید: این کلمه را رسول خدا (ص) درباره آن حضرت فرموده یک دفعه به لفظ: «انت یعسوب الدین» و یکدفعه بلفظ «انت یعسوب المؤمنین» هر دو به یک معنی بر میگردد گویا او را رئیس مؤمنین و سید آنها قرار داده است 21 نگارنده گوید: «گویا» درست نیست بلکه آن حضرت با این کلام او را رهبر مؤمنان قرار داده است نظیر لقب امیرالمؤمنین که به او داد. و در مقدمه شرح خویش گفته: در اخبار اهل حدیث کلامی درباره علی (ع) از رسول الله (ص) نقل شده که معنای امیرالمؤمنین میدهد و آن اینکه فرمود: «اَنتَ یعسوب الدین و المال یعسوب الظّلمَة» و در روایت دیگری «هذا یعسوب الدین» این دو روایت را احمد بن حنبل در مسند خود و ابونعیم در حلیة الاولیاء نقل کرده است 22 ناگفته نماند: این منقبت از مناقب منحصر به فرد امام و از دلائل خلافت اوست .
* * *
12- حدیث علیّ ولیّ کلّ مؤمنٍ بَعدی
این منقبت نیز از مناقب منحصر به فرد حضرت علی صلوات الله علیه و از دلائل امامت و خلافت آن حضرت است، حاکم در مستدرک ج 3 ص 134 نقل کرده «قال ابن عباس و قال له رسول الله (ص) انت ولی کل مؤمن بعدی و مؤمنة» آنگاه گفته: این حدیث سندش صحیح است ذهبی نیز در تلخیص مستدرک ج 3، ص 134 آنرا نقل نموده است، احمد بن حنبل در مسند خود ج 1، ص 331 و ترمذی در صحیح خود ج 5، ص 632 باب مناقب علی بن ابیطالب آنرا نقل میکند و نیز در کنزالعمال هامش مسند احمد منقول است مشروع مطلب در الغدیر ج 3 ص 215 - 217 و مناقب ابن شهر آشوب، ج 3 ص 46 - 52 دیده شود.
* * *
13- حدیث علی امام المتقین حاکم نیشابوری در مستدرک صحیحین ج 3ص 136 به سند خود از رسول الله (ص) نقل کرده که: «قال رسول الله (ص) اَوحی الیّ ربّی فی علیّ بثلاث انه سید المسلمین و امام المتقین و قائد الغرالمحجلین» آنگاه گفته: این حدیث سندش صحیح است ولی بخاری و مسلم آنرا نقل نکردهاند، با آنکه در عقیده آنها نیز صحیح است. در مختصر کنزالعمال هامش مسند احمد ص 34 به لفظ «فاوحی الیّ ربّی فی علیّ بثلاث انه سیدالمسلمین و ولی المتقین و قائد الغر المحجلین» نقل شده است . شرف الدین عاملی رحمة الله آنرا در المراجعات ص 150 از کتابهای بسیار معتبر نقل کرده است .
* * *
14- حدیث علیّ امیُرالمؤمنین
رسول خدا (ص) به علی بن ابیطالب (ع) لقب مبارک «امیرالمؤمنین» داد که حاکی از امامت و خلافت آن حضرت و از القاب منحصر به فرد آن جناب میباشد. شیخ مفید در ارشاد ص 20 یک فصل را منحصر به این مطلب کرده و به سند متصل خود ازانس بن مالک نقل کرده: که گوید من خادم رسول الله بودم شبی که بنا بود آن حضرت درمنزل ام حبیبه باشد، آبی برای وضویش آوردم فرمود: ای انس الان از این در امیرالمؤمنین و خیرالوصیین... بر تو وارد میشود. «قال یا انس یدخل علیک الساعة من هذا الباب امیرالمؤمنین و خیرالوصیین اقدمُ الناس سِلْماً و اکثرُهم علما و ارجحهم حلماً» انس گوید: گفتم خدایا این شخص از قوم من باشد، کمی نگذشت که دیدم علی بن ابیطالب (ع) داخل شد، رسول خدا وضوع میگرفت مقداری از آب وضو را بصورت آن حضرت پاشید... در روایت دیگری به سند خود از ابن عباس نقل میکند رسول خدا (ص) بهام سلمه فرمود: «إسمعی و إشهدی هذا علیّ امیرالمؤمنین و سیدالوصیین» . و در روایت سوم به سند خود از معاویه بن ثعلبه نقل میکند: که به ابیذر گفته شد: وصیت بکن، گفت: وصیت کردهام، گفتند: به کدام کس؟ گفت: به امیرالمؤمنین. گفتند: به عثمان بن عفان؟ گفت: نه، به امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب که او قوام زمین و ربانی این امت است... و نیز فرموده: خبر بریدة بن خضیب اسلمی که میان علما مشهور است با سندهائی که شرح آنها طولانی میشود، گوید: رسول خدا (ص) مرا امر کرد ما هفت نفر بودیم از جمله ابوبکر، عمر، طلحه و زبیر بودند که به ما فرمود: «سَلِمّوا علی علیّ بامرةِ المؤمنین» به علی با کلمه امیرالمؤمنین سلام کنید، ما به او به لفظ یا امیرالمؤمنین سلام کردیم، با آنکه رسول الله زنده و در کنار ما بود (ارشاد ص 20). مجلس رضوان الله علیه در بحار ج 37 ص 290 - 340 پنجاه صفحه باین مطلب اختصاص داده است، علامه امینی در الغدیر ج 8 ص 87 آنرا از حلیة الاولیاء ابی نعیم ج 1 ص 63 با سه طریق از انس و ابن عباس و نیز درج: 6 الغدیر ص: 80 از حلیة الاولیاء و مناقب خوارزمی، و فرائد السمطین و غیر آن نقل کرده است .
* * *
عیاشی در تفسیر خویش نقل میکند: مردی به محضر امام صادق (ع) داخل شد و گفت: السلام علیک یا امیرالمؤمنین (ع) امام صادق (ع) بپاخاست و فرمود: این اسم جز به امیرالمؤمنین (ع) صلاحیت ندارد، خدا او را باین اسم نامیده است، هر که جز او به این اسم نامیده شود و خوشش آید مفعول است و اگر مفعول نباشد به این مبتلی میشود...گفتم: امام قائم شما با کدام نام خوانده میشود؟ فرمود: به او گویند: «السلام علیک یا بقیة الله السلام علیک یا ابن رسول الله .23
سید علی اکبر قریشی سرچشمه ي عشق با علي آمده است
گل کرده بهشت تا علي آمده است
شد کعبه حرمخانه ميلاد علي(ع)
کز کعبه صداي يا علي آمده است ________________________________________ 1- شرح این ابى الحدید ج 17 ص 65 ـ و ـ فرائد السمطین ج 1 ص 349 عـلى و حـقـوق بـشـر ج 1 ص 77 جـرج جـرداق ـ و ـ نـهـج البـلاغـه حكمت 322 معجم المفهرس مؤ لّف 2- حكمت 322 نهج البلاغه مجم المفهرس مؤ لّف 3- حكمت 37 نهج البلاغه معجم المفهرس مؤ لّف 4- تاریخ یعقوبى ج 2 ص 29 ـ و ـ الغارات ثقفى ص 32 5- بـه اعـراب بـادیـه نـشـیـن كـه در آفـتـاب چـهـره شـان سرخ مى شد و ایرانیان كه رنگشان سرخ و سفید بود، سرخ پوست مى گفتند. 6- كتاب الغارات ثقفى ص 341 ـ و ـ نقش ائمّه در احیاء دین ج 14 علاّمه عسگرى 7- خبر یاد شده در كتاب كافى و وافى و تهذیب و مَن لایحضره الفقیه آمده است . 8- شجره طوبى ص 407 ـ و ـ دُرَرُ المطالب 9- كوكب درّى ج 2 ص 132 10- كوكب درّى ج 2 ص 131 11- مناقب ابن شهر آشوب 12- بـحـار الانـوار ج 41 ص 220 ـ 221، از بـشـارة المـصـطفى ص 86 ـ و ـ ابن شهر آشـوب آنـرا در مـنـاقـب تـج 2 ص 334 باب اموره مع المرضى و الموتى بطور اختصار نقل كرده است . 13- بحار الانوار ج 41 ص 52 ـ و ـ مناقب آل ابیطالب ج 2 ص 116 14- مناقب ابن شهر آشوب ج 1 ص 366 ـ و ـ بحارالانوار ج 8 ـ و ـ الغارات ج 1 الگوهاى رفتارى امام على - ج اوّل - محمّد دشتى