یک استاد دانشگاه گفت: هر چند نرخ فرونشست در دشتهای استان چهارمحال و بختیاری کمتر از سایر نقاط کشور بوده اما به مرحلهای از فرونشست رسیدهایم که زنگ خطر و هشدار به صدا در آمده است.
صالح یوسفی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی« جهانبین نیوز»، به بررسی وضعیت فرونشست زمین در استان پرداخت و تأکید کرد: زنگ خطر فرونشست در دشتهای استان به صدا درآمده است.
وی با اشاره به ارتباط میان خشکسالی و فرونشست زمین، اظهار داشت: سیکل هیدرولوژیکی ناشی از بخارات و رطوبت هوا از سمت اقیانوسها آغاز و به بارش و روانآب تبدیل میشود و اندکی از آبها به لایههای زیرین زمین نفوذ پیدا میکند.
این استاد دانشگاه گفت: درصدی از آب که به عنوان آب زیرزمینی به لایههای زیرین نفوذ میکنند با سیکل طولانیتری انجام میشود، یعنی ممکن است در سالی که بارشها مطلوب باشد تأثیر آب زیرزمینی برای همان سال یا سال بعد نخواهد بود و فرایند جریان آب از سمت پایین چندین سال طول میکشد تا به ذخیره دشتها نیز برسد.
یوسفی افزود: هر چند نرخ فرونشست در دشتهای استان چهارمحال و بختیاری کمتر از سایر نقاط کشور است اما به مرحلهای از فرونشست رسیدهایم که زنگ خطر و هشدار به صدا در آمده و دشتهای خانمیرزا، فرادنبه و شهرکرد، امکان فرونشست بیشتر از سایر جاها است.
وی اذعان داشت: بزرگترین عامل فرونشست برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی مخصوصاً برای محصولات پرآب بر مانند سیب زمینی و ذرت است و عامل دیگر، شارژ نشدن آبهای زیر زمینی با بارشهای برف و باران است که به افت آبهای زیرزمینی منجر میشود.
وی تأکید کرد: برای پیشگیری از وقوع فرونشست باید مدیریت آب و بهینهسازی برداشت آبهای زیر زمینی برای فعالیتهای کشاورزی صورت بگیرد، زیرا اگر فرونشست اتفاق بیفتد، تقریباً کار دیگری برای جبران نمیتوان صورت داد زیرا در فرونشست ساختمان خاک به هم میخورد و بازسازی آن به میلیونها سال برای فرآیند تکامل نیاز دارد.
یوسفی اظهار داشت: با توجه به اینکه شرق استان منطقهای نیمه خشک است، لذا در شرایط نیمه خشک بارش به صورت کوتاهمدت و با شدت بالاتر میبارد، یعنی سیلاب به راه میافتد و امکان تخریب وجود دارد، در حالیکه اگر بارش به صورت آرام ببارد فرصت نفوذ بیشتری در زمین دارد و موجب تخریب نمیشود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین برای جلوگیری از تخریب ناشی از سیلاب، لازم است مدیریت صورت گیرد از جمله آنها اقدامات آبخیزداری، روشهای کنترل و پخش سیلاب است.