به گزارش جهان بین نیوز، فريدون عباسی که در همايش کاربرد فنآوری هسته ای در سلامت، کشاورزی و صنعت در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان صحبت می کرد، گفته است: «در حال حاضر خط نهايی توليد سانتريفوژها به اتمام رسيده است و در آينده نزديک نسلهای جديد توليد شده وارد خط شده و به مرور زمان نسلهای قديمی با کارايی پايين از خط خارج میشوند.»
به نوشته رادیو فردا، ايران پيشتر از قصد خود برای نصب سانتريفوژهای پيشرفته خبر داده بود، اما اين بار يک مقام هسته ای ايران تعداد اين سانتريفوژها پیشترفته را اعلام کرد.
رادیو فردا اضافه کرد: «پيش از اين در سوم اسفندماه خبرگزاریهای غربی بخشهايی از «گزارش محرمانه» آژانس را منتشر کردند که در آن گفته میشود ايران در حال نصب سانتريفوژهای پيشرفته در تاسيسات غنیسازی نطنز است و تاکنون ۱۸۰ سانتريفوژ معروف به آیآر-۲ ام و محفظههای خالی سانتريفيوژ در تاسيسات نطنز نصب شدهاند. طبق اين گزارش ها ، اگر اين تجهيزات موفق عمل کنند میتوانند به ايران امکان دهند به شکل قابلتوجهی ذخيره اورانيوم خود را افزايش دهد.»
در واکنش به اين گزارش ها فريدون عباسی در پنجم اسفندماه گفته بود، شمار سانتريفوژهای پيشرفته ايران «خيلی بيش از ۱۸۰ ماشين است».
سایت رادیو فردا تاکید کرد: «خبر توليد سه هزارسانتريفوژ نسل پيشرفته يک هفته پس از مذاکرات هسته ای ايران و گروه ۱+۵ در آلماتی قزاقستان مطرح می شود. در اين مذاکرات گروه ۱+۵ به ايران پيشنهاد کاهش تحريمها را در ازای توقف برخی برنامههای حساس اتمی اين کشور ارائه کرد.»
به گزارش آسوشيتدپرس، گروه ۱+۵ به ايران پيشنهاد داده که مقدار محدودی از اورانيوم تا ۲۰ درصد غنی شده را حفظ کند اما از توليد بيشتر آن دست بکشد.
اين گزارش میافزايد گروه ۱+۵ اين بار خواستار تعطيلی کامل تاسيسات فردو نشده و گفته است که در مقابل حاضر است بخشی از تحريمها را هم لغو کند.
به گفته رادیو فردا به نقل از یک «مقام بلندپايه آمريکايی برپايه پيشنهاد ۱+۵ ايران ملزم است تا ذخيره اورانيوم ۲۰ درصدی خود را محدود کند اما در تحولی تازه، اجازه خواهد داشت تا مقدار اورانيوم ۲۰ درصدی کافی را برای مصرف در رآکتور تحقيقاتی اميرآباد تهران حفظ کند.»
( منبع:جام سیاسی)