اما اگر رسانه، اطلاعات و علوم مثبت و مفيدي را به بيننده و خانواده انتقال دهد و فرهنگ صحيح متداول در خانواده را ترويج کند، نه تنها در زدودن خرافه ها از فرهنگ صحيح جدّ و جهد به خرج مي دهد، بلکه با نگاه نو و علمي تري به تبيين هنجارهاي رفتاري بپردازد و سطح علمي (آموزش) و شوق قلبي و ميلي (تبليغ) را ارتقاء دهد، بديهي است که مؤثرترين نقش در تحکيم و تهذيب خانواده را ايفا کرده است.
اگر رسانه به وظيفه ملي و شرعي خود ، که معماري فرهنگي جامعه بر اساس ارزش هاي معنوي است ، عمل نکند ، آثار و زيان هاي مخربي را بر خانواده ها وارد خواهد آورد .
براي قابليت بهتر رسانه ها چنين راهکارهايي توصيه مي شود:
۱. معرفي ديدگاه اسلام درباره ي اهميت جايگاه، منزلت و کارکردهاي خانواده در نظام اسلامي
۲. ارتقاي سطح فرهنگي و تربيتي اعضاي خانواده به منظور ايفاي نقش آن در سلامت و بهبود فرهنگي جامعه
۳. آگاه کردن افراد خانواده نسبت به حقوق و وظايف يکديگر و زدودن نگرش هاي غلط جامعه
۴. گسترش و انتشار ارزش هاي اصيل اسلامي در خانواده، براي تربيت نسل سالم، با ايمان، مسئول و موثر در رشد خود، خانواده و جامعه
۵. ارائه راهکارهاي ايمن سازي خانواده از آسيب و بحران هاي اجتماعي و حمايت از خانواده هاي آسيب ديده
۶. تقويت شخصيت و جايگاه واقعي زن و مرد به عنوان پدر و مادر و همسر و توجه به نقش اساسي آن ها در توسعه انساني و تربيت نسل بالنده در خانواده و پرهيز از روحيه مرد ستيزي يا زن ستيزي
۷. معرفي و الگوي زنان و مردان موفق جامعه، با توجه به موفقيت ان ها در نقش مادري، پدري و…
۸. ترسيم کارکردهاي زيستي، تربيتي، رواني و عاطفي خانواده به عنوان مهمترين بسار رشد فرهنگي جامعه
۹. آگاهي بخشي زنان درباره ي تاثير تغذيه مناسب، ورزش و رعايت بهداشت و تامين سلامت جسمي و نشاط روحي
۱۰. گسترش فرهنگ تسهيل در امر ازدواج به عنوان پيمان الهي و تشويق جوانان به تشکيل خانواده
۱۱. فرهنگ سازي و آموزش در زمينه گسترش فرهنگ عفاف و پاي بندي هاي اخلاقي با هدف تحکيم بنيان خانواده و جلوگيري از بروز ناهنجاري هاي اجتماعي
۱۲. توسعه و ترويج فرهنگ ساده زيستي، قناعت، خود اتکايي، توليد و معرفي الگوي مناسب مصرف براي تصحيح فرهنگ اقتصادي خانواده و کاهش تبليغات تجاري
۱۳. تبيين و احياي فرهنگ احترام به پدر و مادر قدرشناسي و حمايت از آن ها
۱۴. بازنمايي اثرهاي مثبت رعايت عدالت بين فرزندان
الگوي زن در رسانه از منظر مقام معظم رهبري
از نظر مقام معظم رهبري که معتقدند براي مصاف با تهاجم فرهنگي بايد مستمسک به فرهنگ خودي بشويم؛ آيا فعاليت رسانه هاي جمعي کشور در اين راستا بوده است؟
*تصويري که اسلام از زن مسلمان ارائه مي دهد چقدر در رسانه ما ديده مي شود؟
*چرا در رسانه هاي تصويري ما نقش زنان مؤمنه باورپذير نيست؟
*آيا مطالبات مقام معظم رهبري در حوزه رسانه اسلامي محقق شده است؟
رهبر در ديدار با مديران صدا و سيما در سال 1381
به نظر من، نقش زن هرچه برجسته شود، خيلى بهتر است. زنهاى ما مظلومند. من راجع به زن حرفهاى زياد و بحثهاى فراوانى دارم. مسألة زن واقعاً مسألة مهمّى است. يک عدّه توجّه نمىکنند و به عنوان يک مسألة نمايشى که حالا مد روز است، حرف مىزنند. خوب؛ گرايشهاى فمينيستى و گرايش خاص غربىِ در مورد زن هم که بهجاى خود محفوظ است؛ اما اصل نقش زن در خانواده، در اجتماع؛ ارزش و اهميت زن و امورى از اين قبيل، چيزهايى است که ما حقيقتاً به آنها کم پرداختهايم و از اين کم پرداختن خسارت هم مىبينيم.
معظم له دلايل ذيل را براي اهميت بالاي موضوع زنان بيان فرمودند:
*اهميت حفظ ظرفيت زنان در مجموعه فعاليتهاي کشور، که به طور خاص به نقش ممتاز و فعال زنان در عرصه فعاليتهاي انقلابي با رهبري حضرت امام اشاره کردند.
* اهميت مسئله خانواده به عنوان ارکان و سلول نظام اجتماعي و اينکه براي پيشرفت همه جانبه، بدون خانواده سالم امکان پذير نميباشد.
* بحث زنان از جمله موضوعات اعتراضي بوده است که همواره توسط دشمنان نظام و اسلام مطرح ميشود.
(برگرفته از بيانات در سومين نشست انديشههاى راهبردى ۱۴/۱۰/۱۳۹۰)
*مطلعيد که به قصد نابودکردن بناى خانواده و شکستن حريم عفاف و حجابى که ميراث هزاران سالة ايرانى است و کشور ما و ملت ما از دوران قبل از اسلام، از لحاظ مسائل شهوانى و جنسى، يک ملت عفيف و نجيب بوده، شبکه درست ميکنند همينها در زمينههاى سياسى، فيلم بدون دخترم هرگز، فيلم «۳۰۰» را ميسازند که عليه حيثيت ايرانى است و سر تا پا دروغ و خباثت است؛ همان آدمها ادعا ميکنند که با ايران دشمنى ندارند، با ملت ايران دشمنى ندارند، اما شب و روز دشمنى ميکنند.
(بيانات در ديدار هنرمندان و دستاندرکاران صداوسيما ۱۲/۰۴/۱۳۸۹)
*همين فيلمهاى ما که به جشنوارههاى جهانى مىرود، آن نقطهاى که اين فيلمها براى داوران و تماشاچيان بيشتر جذاب است، عفّتى است که در فيلمهاى فارسى فعلاً هست. همين است که در دنيا گُل مىکند. برخلاف تصور خيليها، دنيا از اين بىبندوبارى و ولنگارى و هرزهگرى خوشش نمىآيد؛ خسته شده است. اين حالت عفّت و نجابت و سلامت و حيا و اين چيزى که طبيعىِ ايرانيها هم هست، اسلام هم همين را توصيه کرده است. همان چيزى خواهد شد که شما مىگوييد براى رفتن به مصاف تهاجم فرهنگى، بايستى متمسّک به فرهنگ خودى شويم و کاملاً درست است.
(بيانات در ديدار با اعضاى شوراى عالى انقلاب فرهنگى ۰۴/۱۱/۱۳۷۶)
(بيانات در سومين نشست انديشههاى راهبردى ۱۳۹۰/۱۰/۱۴)
*غرب رندانه از زير بار طرح مسئلة خانواده در ميرود. توى همة بحثهائى که اينها ميکنند، بحث زن هست، اما اصلاً بحث خانواده نيست. خانواده، نقطة ضعف غرب است. مسئلة زن را مطرح ميکنند، اما اصلاً اسم خانواده را نمىآورند؛ با اينکه زن از خانواده جدا نيست. بنابراين رسيدن به اين مسئله، لازم است. نبايد در مقابل اين فرهنگ غلط انفعال داشت. غرب در قضية زن و خانواده، در يک گمراهى و ضلالت عميقى به سر ميبرد. فقط خانواده نيست؛ بلکه در مورد شخصيت زن، هويت زن، غرب در يک گمراهى عجيبى است.
*همين سريال «يوسف پيامبر». سريالى ساخته شده که تمام جهات شرعى و رعايت هاى گوناگون در آن ملاحظه شده. شرح حال يک پيغمبر هم هست. مبناى کار هم مبناى عفاف است. نه مبناى رائج در فيلمهاى دنيا؛ عشق و شهوت و اين چيزها.
(بيانات در ديدار هنرمندان و دستاندرکاران صداوسيما ۱۳۸۹/۰۴/۱۲)
چادر سر کردن زنان در فيلم ها
*بيشتر زنان سينما و تلوزيون چادر را به زحمت همانند شنل به اين ور آن ور مي کشند چادرها هميشه بر سر بازيگران اضافي مينماياند و بيشتر ياد زورو ميافتيم تا زن مومني که پوشش اسلامي داشته باشد. اگر هم زني در مديوم تلوزيون و سينما با چادر ظاهر ميشود در مجلات و روزنامهها، سايتهاي اينترنتي پر است از عکسهاي مدل اباحهگرايانهاي که کاملا با چادر و پوششهاي مذهبي در تضاد است.
مي گويند چطور است که نقش زن سانتيمانتالي بازي ميشود، مخاطب آن شخصيت را باور ميکند، اما در خصوص نقش زن مومن و با حيا به گونهاي کاملا تصنعي و غير قابل باور جلوه ميکند؟ *مسألة ارتباط زن و مرد هم مسألة مهمّى است. بين زن و مرد يک حجاب گذاشته شده است: با هم حرف مىزنند، معامله مىکنند، دعوا مىکنند، دوستى مىکنند؛ اما با يک حجاب و حفاظ. اين در اسلام هست و بايستى رعايت شود. ارتباط زن و مرد را در اين مکالمات و محاورات بايستى رعايت کرد. گاهى ارتباط زن و مرد در بعضى از صحنهها طورى نزديک و خودمانى است که آدمى که پاى تلويزيون نشسته واقعاً خجالت مىکشد؛ ما که پيرمرديم، درعينحال خجالت مىکشيم! هر چه بتوانيد، اينها را مراعات کنيد. ظاهرسازى هم لازم نيست.
(ديدار با مديران صدا و سيما ۱۵/۱۱/۸۱)
*بنده نمىگويم حتماً نماز، رکوع و سجود نشان داده شود. گاهى نقشهاى تصنّعى نشان داده مىشود که نماز مىگزارد و «سبحان ربىالاعلى را غلط مىخواند؛ بلد نيست و درست نمىخواند. بنده اينها را نمىگويم؛ اما همينقدر معلوم مىشود که مىرود نماز بخواند و آستينش را بالا مىزند که برود وضو بگيرد. چنين نقشهاى استطرادى و حاشيهاى گاهى در نوجوان و جوان يک عالم تأثير مىگذارد. از اين قبيل هزاران مورد هست. در فيلمهاى ما، کأنّه يک سکولاريزمِ عملى و نوعى دينزدايى وجود دارد.
انتهاي پيام1026ج /1020ج