۰
plusresetminus
تاریخ انتشارپنجشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۳ - ۰۹:۴۸
کد مطلب : ۲۰۰۵۷
با انتشار کتاب خاطرات؛

اعتراف‌ هیلاری کلینتون درباره مدیریت حوادث ۵ سال گذشته ایران

وزیر سابق خارجه آمریکا در کتاب خاطرات خود روایت‌های قابل تاملی از نقش آمریکا در آشوب‌های سال ۸۸ در ایران را بیان می‌کند.
اعتراف‌ هیلاری کلینتون درباره مدیریت حوادث ۵ سال گذشته ایران
به گزارش جهانبین نیوز، وزیر سابق خارجه آمریکا در کتاب خاطرات خود روایت‌های قابل تاملی از نقش آمریکا در آشوب‌های سال ۸۸ در ایران را بیان می‌کند.

اما شاید «اعتراف آمریکایی» بهترین عنوانی باشد که بتوان برای این اتفاق انتخاب کرد؛ اعترافی که نشان می دهد آمریکایی ها به شدت تحولاتی که ۵ سال پیش ایران را در آشوبی ۸ ماهه فرو برد، مدیریت کرده و مورد حمایت قرار می دادند.

راوی این اعتراف بزرگ هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه سابق آمریکا در زمان فتنه ۸۸ است که در اقدامی خارج از عرف روزنه هایی از حمایت های آمریکا از آشوب گران در ایران را خواسته یا ناخواسته افشا کرده است.

«انتخاب های دشوار» عنوان کتاب خاطراتی کلینتون است که هنوز ترجمه کاملی به فارسی ندارد اما ترجمه بخش های مربوط به ایران این خاطرات می تواند نشان دهد که فتنه ۸۸ چه میزان با خارج از مرزهای ایران مرتبط بود.

فصل ۱۸ کتاب همان جایی است که وزیر امور خارجه سابق آمریکا با عنوان «ایران: تحریم ها و رازها» به سراغ روایت ایام آشوب در ایران و سیاست های آمریکا درباره این تحولات می رود.

وی در ابتدای این بخش از خاطرات خود آورده است: «شش ماهه دوم سال ۲۰۰۹ با تحولات غیرمنتظره بسیاری همراه بود که شکل مباحثات بین المللی را در مورد ایران به شدت تغییر می دادند.»

هیلاری کلینتون انتخابات سال ۸۸ در ایران را یکی از مهمترین رویدادهای آن سال عنوان کرده و تلویحا به ساختگی بودن ماجرای تقلب اشاره می کند و می نوسید: در ابتدا، مسئله انتخابات ایران پیش آمد. در ماه ژوئن، احمدی نژاد به عنوان پیروز انتخابات ریاست جمهوری معرفی شد که از هر جهت اگر نتیجه تقلبی تمام عیار محسوب نمی شد، به شدت ناامید کننده بود.»

وی ادامه می دهد: جمعیت وسیعی برای اعتراض به نتیجه انتخابات، در خیابان های تهران و در سرتاسر کشور تجمع کردند. تظاهرات شدت گرفت و به آن لقب «جنبش سبز» داده شد. میلیون ها ایرانی در نمایش بی سابقه اعتراض به خیابان ها ریختند. نیروهای امنیتی این اعتراض ها را با خشونت شدید پاسخ دادند. شهروندانی که راهپیمایی های صلح آمیز داشتند، مورد ضرب و شتم قرار گرفتند و به طور گسترده دستگیر شدند. تصویر ویدیویی زن جوانی که به ضرب گلوله کشته شد، ترس و وحشت شدیدی در سراسر جهان ایجاد کرده بود.

وی در این بخش از خاطرات خود به تشکیل اتاق فکر در کابینه آمریکا برای چگونگی برخورد با این واقعه اشاره کرده و می گوید: در کابینه دولت اوباما در مورد چگونگی واکنش به بحث و مناظره نشستیم. من در این گفتگو ها در زمان آغاز اعتراضات گفتم: «ما همانند دیگر کشورهای جهان بر روند اتفاقات در حال وقوع در تهران نظاره گر خواهیم بود و منتظر می مانیم تا ببینیم مردم ایران چه تصمیمی می گیرند. به طور قطع امیدواریم نتیجه، بازتابی از اراده و خواسته ملت ایران باشد.»

افشای ارتباط آمریکا با برخی رابط هایش در ایران نیز یکی دیگر از نکات قابل تامل این بخش از خاطرات کلینتون است؛ «رابط هایمان در ایران ما را ترغیب کردند تا حد امکان در این زمینه سکوت کنیم. آنها نگران بودند که اگر آمریکا در حمایت از معترضان سخنی بگوید و یا اینکه سعی کنیم در امور مداخله کنیم، این مسئله سبب شود رژیم ایران اعتراض ها را تحت عنوان توطئه خارجی بی اعتبار کند. بسیاری از تحلیلگران اطلاعاتی و کار شناسان ایران با این مسئله موافق بودند. با این حال، وسوسه شدیدی برای ایستادگی و اعلام حمایتمان از ملت ایران و ابراز انزجار از شیوه های رژیم وجود داشت. این نقشی بود که مناسب آمریکا و همگام با ارزش های دموکراتیک این کشور بود.»

وی ادامه می دهد: «رئیس جمهور پس از گوش سپاری به همه این بحث ها و مناظرات از روی اکراه تصمیم گرفت بهتر است با وارد نکردن آمریکا در میانه بحران، مطابق آرمان های ملت ایران عمل کنیم. این یک تصمیم تاکتیکی دشوار بود که با دید باز گرفته شد.»

کلینتون در ادامه دلیل جالبی را برای عدم موافقت اوباما با ورود مستقیم آمریکا به میانه بحران بیان می کند؛ «به رغم برخی گمانه زنی ها در آن زمان، دلیل تصمیم این نبود که رئیس جمهور خواستار تعامل با رژیم ایران است و نه ایستادگی در مقابل آن. مسئله این بود که می خواستیم طبق باورمان در مورد صلاح معترضان و برای دموکراسی عمل کنیم.»

وزیر خارجه وقت آمریکا پشت صحنه های آشوب در ایران را نیز اینگونه روایت می کند؛ «در پشت صحنه، گروه من در وزارت خارجه به طور مداوم با فعالان در ایران در ارتباط بودند و برای جلوگیری از تعطیل شدن توئیتر، به طور فوریتی مداخله کردند؛ قطع شدن توئیتر به معنای از بین رفتن یکی از وسایل اصلی ارتباطی معترضان بود.»

ابراز تاسف هیلاری کلینتون نسبت به عدم دخالت جدی و وسیع تر آمریکا در آشوب های سال ۸۸ شاید بخش دیگر قابل توجه خاطرات وی باشد؛ وزیر خارجه سابق آمریکا در این باره می گوید: «اگر به گذشته بنگریم، مطمئن نیستم که خودداری ما از اقدام، انتخابی درست بوده باشد. (خودداری ما از مداخله) رژیم را از سرکوب جنبش سبز باز نداشت و مشاهده این روند به شدت دردناک بود. پیام های معترضانه آمریکا احتمالا تغییری در نتیجه ایجاد نمی کرد و حتی ممکن بود آن را تسریع کند؛ اما اکنون دیگر هیچگاه نمی فهمیم که در آن زمان توانایی ایجاد تغییر را داشتیم یا نه؟!
من متاسفم که در آن زمان اعتراض خود را شدید تر اعلام نکردیم و دیگر کشور ها را (به اعتراض) ترغیب نکردیم. در دوران پس از سرکوب (مخالفان) در ایران در راستای تجهیز مخالفان طرفدار دموکراسی به ابزار و فناوری هایی برای مقابله با فشار ها و سانسورهای دولت، تلاش کردم.»

وی به صراحت از پول های خرج شده توسط آمریکا برای حمایت از جنبش سبز برای زنده ماندن آن، سخن گفته و می نویسد: «در چند سال پس از آن، ما ده ها میلیون دلار سرمایه گذاری کردیم و بیش از پنج هزار فعال (طرفدار دموکراسی) را در سراسر جهان آموزش دادیم.»

قطعا مطالب بیان شده از سوی هیلاری کلینتون تنها بخشی از حمایت های آمریکا و سران غربی از آشوب گران سال ۸۸ است؛ حمایت هایی که قطعا افشای اسناد آن سال های سال زمان خواهد برد.

حال باید دید با توجه به اعتراف صریح وزیر خارجه سابق آمریکا به حمایت از فتنه گران، جای شبهه افکنی توسط برخی در جهت عدم انتصاب فتنه به جریان های معاند خارجی وجود خواهد داشت یا خیر؟

انتهای خبر / 1024ج
مرجع : جام نیوز
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

خبرهای مارا در پیام رسان های زیر دنبال کنید

تاريخ:

سه شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳

ساعت:

۰۴:۱۵:۵۰

19 Nov 2024