به گزارش جهانبین نیوز این بیانیه 11مادهای به عنوان مواضع کلی این نشست مطرح است که تا قبل از برگزاری این نشست در تهران کشورهای غربی و درکنار آن اسرائیل تلاش فراوانی در راستای تضعیف این نشست کردند. آن چنان که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، تا قبل از برگزاری این نشست تمام توان خود را به کار گرفت تا بان کی مون را از حضور در اجلاس منصرف کند و حتی در این باره با لحنی تند همه 120 کشور شرکت کننده در این نشست را به نقض حقوق بشر متهم کرد.
از طرف دیگر دولت آمریکا هم که نمیتوانست مانند اسرائیل رسما موضعگیری تندی بر علیه این 120 کشور داشته باشد در ملاقاتهای خصوصی تلاش فراوانی برای منصرف کردن کشورهای شرکت کننده داشت.
این رایزنیها در حالی صورت پذیرفت که در سوی دیگر ماجرا، مخالفان همیشگی جمهوری اسلامی ایران با فراخوانهای متعددی که در شبکههای اجتماعی و سایتهای خارج نشین منتشر کردند تمرکز خود را جمع کردند تا بتوانند اختلالی هرچند کوچک در امنیت این نشست ایجاد کنند که با توجه به شرایط برگزاری اجلاس تمهیدات ایران در این امر به طور کامل ناموفق بودند.
برد دیپلماتیک به اعتراف یدیعوت آهارانوت و دیگر رسانهها
محمدرضا قربانی، استاد دانشگاه و کارشناس سیاسی درباره نتایج و مسائل نشست عدم تعهد میگوید: برگزاری این اجلاس آن هم در این سطح و با این کیفیت برگزاری، برای ایران به مثابه یک برد کاملا دیپلماتیک به ویژه در مقابل کشورهای غربی به شمار می رود. چرا که این حقیقت غیر قابل انکاری است که کشورهای غربی تلاش زیادی برای منزوی نشان دادن ایران حتی دراین نشست کردند. این تلاشها تا جایی پیش رفت که حتی آنها در طول برگزاری نشست به وسیله رسانهها، استراتژی خود را به گونهای دیگر ادامه دادند. اما حضور 120 کشور جهان به صورتی رقم خورد که حتی رسانههای غربی هم نتوانستند آن را انکار کنند. تاجایی که روزنامه پرتیراژ اسرائیل یعنی یدیعوت آهارانوت، هم به این برد دیپلماتیک ایران اشاره کرد و حتی خبرگزاری فرانسه هم درباره این نشست از عنوان «سیلی محکمی به آمریکا» استفاده کرد.
علاوه بر صحبتهای این کارشناس سیاسی، به نظر میرسد که نشست تهران موج خبری قابل توجهی را در رسانهها ایجاد کرده که در چند روز آینده بیشتر شاهد تاثیرات این موج خواهیم بود. قربانی در این باره به یک اصل سیاسی-رسانهای اشاره میکند و میافزاید: به طور طبیعی وقتی یک کشور موفق به برگزاری چنین نشستی آن هم با این کیفیت میشود در عرض مدت کوتاهی به یک موضوع خبری مهم تبدیل میشود که تا مدتها در دنیای رسانه و افکار عمومی اثر گذار خواهد بود. آن چنان که ما در چند روز آینده باید منتظر گمانهزنیها و اظهارنظرهای گوناگونی از سوی رسانهها در جهان باشیم که این مسئله قدرت خبرسازی یک کشور را دیکته میکند و هنگامی که یک کشور چنین موج سازی خبری را به وجود آورد دیگر نمیتوان آن را منزوی خواند.
رسانه های سیاست زده،بازنده اصلی اجلاس
در این میان بایکوت رسانهای هم یکی دیگر از رویکردهایی بود که برخی رسانههای خبری غربی در مورد این اجلاس در پیش گرفتند. آن چنان که بعضی از این رسانهها در رویکردی عجیب تنها به دنبال پیدا کردن نقصهای یک کنفرانس بینالمللی بود که این مسئله به باور کارشناسان موضوعی غیرحرفهای و غرضانه به شمار میآید.
پیام بخشی، کارشناس ارتباطات به عرفهای معقول و یکسان دنیای ارتباطات و خبر اشاره میکند و تاکید دارد که نشست عدم تعهد در تهران یک واقعه مهم و بینالمللی است که رسانههای خبری بر اساس عرفهای معقول باید به آن به اندازه اهمیتش میپرداختند. او همچنین در ادامه میافزاید: سیاستزدگی در این باره به نوعی نشان از نقض عرفهای خبری محسوب میشود که برخی رسانههای غربی در بازه برگزاری این اجلاس در دام این سیاستزدگی که در نهایت به اعتبار آنها ضربه خواهد زد گرفتار شدند. این رسانهها حتی پا را از این هم فراتر گذاشتند و با گمانهزنیهای غیر واقعی درباره عدم حضور کشورها در این اجلاس فکر مخاطبان خود را مشوش کردند که با توجه به بازتاب گسترده این اجلاس در رسانههای دیگر جهان، این رفتار آنها باعث زیرسئوال رفتن داعیه حرفهای بودن آنها شد.
در کنار این بایکوت خبری، برخی از این رسانهها با تکیه و تمرکز شگفتآوری روی صحبتهای محمد مرسی درباره سوریه سعی کردند آن را یک واقعه مهم جلوه دهند که با توجه به برجسته بودن صرف برگزاری این اجلاس درتهران، این تلاش آنها ناکام ماند. محمد قربانی، کارشناس سیاسی، با اشاره به طبیعی بودن این گونه اظهارنظرها از سوی مقامات، براین مسئله تاکید دارد که در تمام مجامع بینالمللی این گونه اتفاقات آنقدر طبیعی محسوب میشود که نبودنش حتی به نوعی تعجب آور است.
سانسور دلخوا، تاکتیکی که با نتیجه شکست و بیاعتباری
او در ادامه میافزاید: این رسانهها باز هم از تاکتیک «سانسوردلخواه«استفاده کردند. چرا که از یک سو روی این بخش از صحبتهای رئیس جمهور مصر درباره تحولات سوریه مانور خبری وسیعی دادند و از سوی دیگر به هیچکدام از حرفهای او درباره لزوم همکاری و نفی استبداد کشورهای خارجی و حتی شریک استراتژیک خواندن ایران برای مصر، اصلا توجهی نکردند وکوچکترین اشارهای هم به آن نداشتند. هر چند که صحبتهای رئیس جمهور مصر درباره همکاری با ایران در بالاترین سطح آنقدر بازتاب داشت که همه این تاکتیکهای رسانهای را خنثی کرد.
با توجه به نظر کارشناسان موضوع برگزاری اجلاس کشورهای غیر متعهد در تهران نتایج گستردهای به همراه داشته که برای آشکار شدن بیشتر آن و دستاوردهای قابل توجه این نشست باید در چند روز آینده منتظر یک موج عظیم رسانهای در سطح جهانی بود.