رمضان و ربناي دلنشين در دستان پينه بسته و با نجابت مردم اردل ريشه کهن دارد.
به گزارش جهانبین نیوز به نقل از هفت چشمه، سيد اصغر حسيني اردلي در يادداشتي در خصوص آداب و رسوم مردم شهرستان اردل در ماه مبارک رمضان نوشت:
شهرستان اردل يکي از شهرستان هاي استان چهارمحال و بختياري که در ايام و مناسبتهاي مختلف سال مردم اين شهرستان داراي آداب و رسوم و سنتهاي خاصي هستند و برخي از اين آداب و رسوم در سطح کشور جالب توجه و منحصربفرد است.
مردم اردل به پيشواز ماه پربرکت رمضان مي روند
مردم شهرستان اردل مانند ساير مناطق کشور که به پيشواز ماه مبارک رمضان ميروند از چند روز مانده به آغاز اين ماه پر برکت، مخصوصا روز آخرماه شعبان را روزه ميگيرند .
اذان گفتن
اذان زيبا و ماندگار استاد مؤذنزاده که بهعنوان ميراث معنوي و فرهنگي کشورمان به ثبت رسيده امروزه بخشي از فرهنگ رمضاني کشورمان شده است بهطوري که يک رمضان است و يک اذان مؤذنزاده مگر ميشود درماه مبارک رمضان صداي اذان دوست داشتني اين استاد مسلم را مهمان قلب روزهداران نديد؟ اذان مرحوم مؤذنزاده براي مردم کشورمان و بهخصوص در منطقه ما جايگاه ويژهاي دارد.
تعطيلي شهر هنگام افطار
يکي از رسوماتي که در شهرستان اردل همچنان ماندگار شده بستهشدن مغازهها هنگام افطار است . در اينماه مغازهها به غير از غذاخوريها هنگام افطار بسته ميشوند حتي اگر کسي زمان نزديکي افطار را نداند از حرکت و جنب و جوش عظيم بين مردم و بستهشدن مغازهها متوجه رسيدن زمان افطار ميشود.
سال اولي ها طبق يک سنت قديمي دختران و پسران نوجوان که تازه بالغ شده و نخستين رمضان دوران تکليف خود را ميگذرانند، از سوي والدينشان به شيوه هاي مختلف مورد تشويق قرار ميگيرند.
بارزترين شکل آن، اين است که پدربزرگها و مادربزرگها، با ترتيب دادن يک مهماني افطاري، سال اوليها و مؤمنان تازه بالغ را دعوت کرده و با دادن هديهاي کوچک، آنان را به انجام تکاليف الهي و فرايض ديني تشويق ميکنند.
نداي سحر
در قديم که ساعتي براي بيدار شدن در سحرهاي ماه رمضان وجود نداشت، عده اي از مردم، سحرگاهان به پشت بام منازل خود ميرفتند و با صداي بلند به خواندن مناجات ميپرداختند. نزديکي هاي سحر که مي شد براي بيدار شدن در سحر قبلاً همسايهها به يکديگر سفارش ميکردند که براي سحري خوردن يکديگر را بيدار کنند و هر شب کسي که بيدار ميشد، ديگر همسايهها را نيز بيدار ميکرد و با کوبيدن درب خانهها وقت سحر را اعلام ميکرد.
افطاري دادن
ميهماني افطار با دعوت قبلي، رسمي است بسيار کهن؛ به طوري كه امروزه دعوت ميهمانان از اواسط ماه شعبان آغاز ميشود. در برخي از خانوادههاي پرجمعيت، وضع به گونهاي است كه اعضاي خانواده، به خصوص جوانترها و زوجهايي که تازه ازدواج کردهاند اکثر افطاريهاي ماه مبارك رمضان را در منزل دوست و فاميل مهمان هستند.
مراسم احيا مراسم احيا از لحظات روحاني و به ياد ماندني است كه مردم اين شهرستان سعي ميكنند از فيض اين شبها به دور نمانند.
در شبهاي احيا و شهادت امير المومنين (ع)، مردم براي احياي اين شب در مساجد جمع ميشدند و به خواندن دعا و مناجات ميپرداختند.
اهميت بيداري اين شب در نظر مردم، آن قدر زياد بود که با خود خوراکي به مسجد ميآوردند .
عيد فطر
روز عيد فطر نيز مردم پس از اقامه نماز براي تبريک عيد به خانه بزرگان فاميل و همسايهها ميروند .
تاريخ ماندگار آداب و رسوم شايد هيچ ماه ديگري مثل ماه مبارک رمضان اين همه تنوع آداب و رسوم و عادتهاي دوستداشتني نداشته باشد .
آدابي كه بهمرور زمان بخشي از آن به فراموشي تاريخ سپرده ميشود و مرور آداب فراموششده اين ايام ميتواند خاطرهانگيز باشد.
انجام کارهاي نيک در ماه رمضان صرف نظر از آداب و رسوم گذشتگان و باورها و عقايد مردم در مورد ماه رمضان، انجام اعمال نيک در اين ماه و اعتقاد به اين امر از گذشتهها تاکنون در ميان مردم وجود دارد و به عنوان يک باور به آن اعتقاد دارند. مردم در ماه رمضان در پي کسب ثواب و نيکي بوده و به هر شکلي سعي در انجام اعمال نيک و پسنديده دارند. در طول روز نيز روزه داران به امور روزمره خود ميپرداختند و گاهي به دليل خستگي و بيداري سحر، امور روزمره با تاخير شروع و از طرفي زودتر تمام ميشود.