۰
plusresetminus
تاریخ انتشاريکشنبه ۱۷ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۳
کد مطلب : ۶۰۸۳۲
دانشیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری خبر داد:

بررسی عوامل محیطی در تشدید بیماری‌های گیاهی

دانشیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: نقش عوامل محیطی در تشدید بیماری‌های گیاهی در چهارمحال و بختیاری بررسی شد.
بررسی عوامل محیطی در تشدید بیماری‌های گیاهی
ناصر امانی فر در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «جهانبین نیوز»، اظهار کرد: تحقیقات جدید در استان چهارمحال و بختیاری نشان می‌دهد که علاوه بر عوامل اصلی بیماری‌های گیاهی (بیمارگر، میزبان حساس و شرایط محیطی مناسب)، عوامل مستعدکننده (پیش‌آمودگی) مانند تنش‌های خشکی، یخبندان، آفتاب‌سوختگی و شوری خاک، نقش تعیین‌کننده‌ای در بروز و شدت بیماری‌ها دارند.

وی افزود: بررسی­های آزمایشگاهی و میدانی نشان داده که میزان و شدت بیماری­هایی همانند شانکر باکتریایی درختان میوه هسته­دار، مرگ آوندی در درختان بادام ناشی از پسیلومایسز، پوسیدگی فایتوفترایی درختان میوه، شبه جارویی بادام، پژمردگی ورتیسیلیومی بادام، برگ سوختگی بادام، پوسیدگی زغالی بلوط، پژمردگی و پوسیدگی فوزاریومی لوبیا، جرب معمولی سیب زمینی، سیاه شدن پوشینه گندم و جو و بلایت باکتریایی (آتشک) لوبیا در استان چهار محال و بختیاری کاملا وابسته به تنش­های محیطی همانند تنش دمایی (یخ بندان، آفتاب سوختگی زمستانه و گرمای بیش از حد) و تنش رطوبتی (غرقابی و خشکی) است.

دانشیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: شانکر باکتریایی درختان میوه هسته‌دار، تنش‌های دمایی (یخبندان و گرمای شدید) و کمبود ازت، گیاهان را مستعد حمله باکتری‌های بیماری‌زا می‌کند.

امانی فر عنوان کرد:  قارچ‌هایی مانند Verticillium dahliae  در شرایط تنش کم‌آبی، آسیب بیشتری به درختان وارد می‌کنند و باعث مرگ آوندی درختان بادام می شوند.
وی خاطرنشان کرد: پوسیدگی زغالی بلوط در درختان واقع در شیب‌های جنوبی و در معرض تنش‌های آبی و حرارتی، اتفاق می افتد.

پژوهشگر حوزه آفات و بیماری های گیاهی به پوسیدگی فایتوفترایی درختان میوه اشاره کرد و گفت: تنش رطوبتی به دو طریق غرقابی شدن اطراف تنه درخت و تنش کم آبی در پاییز و زمستان­ با آسیب به ریشه­های مویین شرایط را برای توسعه پوسیدگی طوقه و ریشه ناشی از گونه‌های فایتوفترا در درختان میوه فراهم می‌کند که در اوایل تابستان با افزایش دما و درخواست گیاه برای آب بیشتر علائم بیماری به صورت زردی، خزان زودرس و گاهی سبز خشکی تظاهر پیدا می‌کند.

امانی فر در خصوص جرب معمولی (اسکب) سیب زمینی اضافه کرد: بیماری باکتریایی جرب معمولی سیب زمینی بیشتر در خاک‌های خنثی تا کمی قلیایی و با بافتی شنی و سبک بروز نموده و به‌ویژه در سال‌های خشک اهمیت دارد.

وی بیان کرد: باکتری عامل بیماری (Streptomyces spp.) به چغندر، شلغم، کلم، هویج، بادمجان، پیاز، اسفناج و ترب هم آسیب می‌زند و همچنین می‌تواند سبب مرگ گیاهچه نیز شود. دانشیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: آلودگی و خسارت این بیماری در سال جاری در مزارع سیب زمینی استان چهارمحال و بختیاری مشهود بود که دلیل اصلی آن تنش­های خشکی ناشی از قطعی برق در سیستم­های آبیاری بود.

امانی فر تصریح کرد: وجود پیاز رطوبتی اطراف غده­های سیب زمینی شرایط اسیدی موضعی ایجاد می­کند که بازدارنده رشد و تکثیر بیمارگر است اما شرایط خشک (کمتر از ظرفیت زراعی) عکس این حالت است و با قلیایی شدن خاک باکتری تکثیر شده و با افزایش جمعیت آن مایه بیماری افزایش یافته و شرایط برای آلودگی فراهم می‌شود.

وی یادآور شد: باکتری Xylella fastidiosa  در باغ‌های با تنش آبی و شوری خاک فعال‌تر است و باعث برگ سوختگی درختان شده است.

دانشیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیماری‌های باکتریایی گندم و لوبیا را نیز بیماری رایج در محصولات کشاورزی عنوان کرد و گفت:  آبیاری بارانی در ساعت‌های گرم روز، با ایجاد رطوبت و آسیب بافتی، شرایط را برای رشد باکتری‌ها فراهم می‌کند.

پژوهشگر بخش گیاهپزشکی راهکار مدیریتی برای کنترل عوامل پیش‌آمودگی را آبیاری بهینه، تغذیه متعادل گیاهان و انتخاب ارقام مقاوم دانست و افزود: می‌توان شیوع این بیماری‌ها را کاهش داد.

این پژوهش‌ها بر اهمیت توجه به تنش‌های محیطی در برنامه‌های مدیریت بیماری‌های گیاهی تأکید دارد.

انتهای خبر/1031ج
 
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

خبرهای مارا در پیام رسان های زیر دنبال کنید

تاريخ:

يکشنبه ۱۷ فروردين ۱۴۰۴

ساعت:

۱۰:۳۶:۱۷

6 Apr 2025