۰
plusresetminus
تاریخ انتشارسه شنبه ۳ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۲
کد مطلب : ۶۰۴۲

بجای نفت ، گرانی سر سفره مردم آمد!

بجای نفت ، گرانی سر سفره مردم آمد!
به گزارش جهان بین نیوز، همزمان با سپري شدن اولین ماه از سال جدید و به تبع آن پايان يافتن و رها شدن سياست تنظيم بازار، دولت نيز به حذف ارز مرجع روغن به عنوان آخرين كالاي اساسي كه ارز مرجع دريافت مي‌كرد، اقدام كرد.

این تصمیم دولت آن هم درست در کمتر از دو ماه به پایان عمرش، جای سوال دارد! فروردین ماه سال جاری بود که محمود احمدی نژاد در سفر خود به سمنان بار دیگر بر اجرای فاز دوم هدفمندی پافشاری کرد و درست مدتی کمی بعد از آن خبر حذف ارز مرجع منتشر شد. با این گرانی ها و حقوق اندک، مشخص نیست دولت با چه هدفی با این سرعت نسبت به آزادسازی قیمت ها اقدام می کند!

به گزارش افکارنیوز، در حالی ارز مرجع ۱۲۲۶تومانی از کالاهای اساسی حذف شد که سال ۹۱ با وجود اختصاص این ارز به کالاهای اساسی مثل گندم، گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» تورم ۴۶.۷درصدی را تجربه کرد و نرخ تورم این گروه در اسفندماه به ۴. ۵۷ درصد رسید. با این وجود بعید نیست که تورم اقلام خوراکی سال ۹۲ را با رقم ۷۰درصدی آغاز کند.

شکر به صف حذفی ها پیوست
شب گذشته، بهمن دانایی، دبیر انجمن صنفی کارخانه های قند و شکر در تماس با برنامه پایش، از گرانی قریب الوقوع قند و شکر خبر داد. بهمن دانایی در این برنامه گفت به دلیل اینکه قیمت دلار از ۱۲۲۶ به تقریبا ۲۴۰۰ تومان رسیده است ما مجبور هستیم کمی قیمت شکر را گران کنیم.

گرانی شکر در حالی رخ می دهد که ایران یکی از واردکنندگان عمده شکر در دنیا است و روند واردات نشان می‌دهد که در پایان سال ۱۳۹۱ در بین سه واردکننده عمده شکر در دنیا قرار گرفته است. آمار جدید انجمن صنفی قند و شکر نشان می دهد ایران در سالی که گذشت ۳۲ درصد بیشتر از سال قبل از آن، شکر وارد کرد. ارزش واردات شکر در ۱۱ ماهه سال ۱۳۹۱ به ۹۸۹ میلیون دلار رسید که حدود ۳۲ درصد بیشتر از ارزش کل واردات شکر در سال ۱۳۹۰ بوده است.

لازم به ذکر است که جمعی از سهامداران شرکت‌های قندِ فعال در بورس تهران در نامه‌ای سرگشاده خطاب به وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران، به آنچه رانت گسترده ایجاد شده در پی واردات ۱٫۶ میلیون تن شکر با ارز مرجع خوانده اند، اعتراض کرده اند.

گوشت قرمز افزایش ۶۰درصد !
گوشت تا چند سال پیش یکی از اقلام پرمصرف سفره های مردم بود که در حال حاضر با گرانی آن، کم کم دارد از سفره های مردم حذف و جای خود را به جایگزین های دیگر می دهد. این روزها، گوشت قرمز افزایش ۶۰درصد را تجربه می کند. این در حالیست که گفته می شود با پایان یافتن فروردین ماه، بساط توزیع گوشتهای تنظیم بازاری نیز برچیده شده است.

برخی از مسئولان، دلایل متفاوتی را برای افزایش قیمت گوشت در سطح بازار عنوان می کنند که از جمله آن، حذف اختصاص ارز مرجع به گوشت و هدایت واردکنندگان به سمت واردات گوشت با ارز مبادلاتی است. در عین حال، واردکنندگان اما اذعان دارند که در دریافت ارز مبادلاتی برای واردات گوشت قرمز با مشکل مواجه هستند و همین امر، روند واردات را کند کرده است.

یک مقام مسئول در معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت دلیل اصلی گرانی گوشت را قطع اختصاص ارز مرجع به گوشت قرمز است عنوان می کند و می گوید با این اتفاق ضمن اینکه مرکز مبادلات ارزی نیز صف طولانی برای اختصاص ارز مبادلاتی به واردکنندگان گوشت تشکیل داده است و همین امر، واردکنندگان را به سمت خرید ارز از بازار آزاد تشویق می کند.

روغن نیز گران می شود
روغن نیز پازل گرانی های مواد ضروری اقلام خوراکی را تکمیل کرده است. این ماده اصلی سفره ها نیز از اول ماه جاری یعنی اول اردیبهشت از دریافت ارز مرجع محروم شده و به گفته مدیرکل تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت کره روغن نباتی صرفا ارز مبادلاتی می گیرد. البته ایشان در ادامه به مردم خبری خوشحال کننده داده اند که با تعلق ارز مبادلاتی به روغن نباتی، قیمت مصرف کننده با ترکیب ارز مبادلاتی و مرجع محاسبه خواهد شد!

علی اکبر پورکاوه ضمن تائید خبر حذف اختصاص ارز مرجع به روغن نباتی که امروز صبح خبرگزاری مهر منتشر کرده بود، گفت: با تصمیم جدید دولت، اختصاص ارز مرجع به واردات کره و روغن نباتی متوقف شده و از اول اردیبهشت ماه سال جاری، این دو کالا صرفا از ارز مبادلاتی استفاده خواهند کرد.

گرانی نان هم در راه است
نان نیز یکی دیگر از مواد سفره های ایرانیان است؛ کالایی که از دیرباز جزء کالاهای اساسی به شمار می رفته است. درحالیکه سال گذشته گرانی نان کلید خورد که امسال دولت این سریال را با گرانی بیشتری کلید خواهد زد. منابع خبری از وزارت صنعت، معدن و تجارت از حذف اختصاص ارز مرجع به گندم خبر می دهند و می گویند از این پس گندم هم تنها ارز مبادلاتی خواهد گرفت و دیگر از ارز مرجع خبری نیست.

بعد از این که دولت تصمیم گرفت تا اختصاص ارز مرجع به کالاهای اساسی را یکی پس از دیگری حذف کند، این بار گویا نوبت به گندم رسیده است تا از دریافت ارز مرجع دولتی با نرخ ۱۲۲۶ تومانی محروم شود و واردکنندگان آن باید برای تامین ارز مورد نیاز خود البته پس از تائید دولت، به مرکز مبادلات ارزی مراجعه کنند.


یک مقام مسئول در وزارت صنعت، معدن و تجارت می گوید: قرار بر این است که هیچ یک از کالاهای اساسی ارز مرجع دریافت نکنند و از این پس، ارز مبادلاتی مبنای اختصاص ارز به کالاهای اساسی قرار گیرد.

وی می افزاید: پس از حذف تدریجی اختصاص ارز مرجع به کالاهایی همچون برنج، گوشت، کره و روغن نباتی، قرار بر این است که گندم هم از اختصاص ارز مرجع ۱۲۲۶ تومانی محروم شده و ارز مبادلاتی دریافت کند.

درازتر شدن صف دلار مبادلاتی یا گران تر شدن دلار مبادلاتی؟
این تصمیم دولت برای حذف ناگهانی ارز مرجع تمامی کالاهای اساسی صف دلار مبدلاتی را طویل تر خواهد کرد. در نتیجه بسیاری از واردکنندگان، چه در گروه اقلام اساسی و چه سایر اقلام که مدت ها پیش از دریافت ارز مرجع محروم شده بودند، مجبور خواهند شد برای تامین ارز خود به بازار آزاد متوسل شوند.

همین امر تقاضا در بازار آزاد را افزایش می دهد در نتیجه قیمت دلار که در یک ماه بدون نوسان مانده بود، دوباره پله های ترقی را به واسطه تصمیم اقتصادی دولت طی خواهد کرد. گرانی دلار همانا و گران شدن کالاها همان! از سوی دیگر با افزایش تقاضا در مرکز مبادلات ارزی علاوه بر احتمال افزایش کاغذبازی ها و وضع قوانین جدید، افزایش تقاضا به دنبال افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، افزایش می یابد و در نتیجه باز هم دولت دهم در دو ماه کمتر از پایان کارش تورم با گره کورتری تحویل دولت بعدی خواهد داد! (منبع:افکار)
 
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

خبرهای مارا در پیام رسان های زیر دنبال کنید

تاريخ:

دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳

ساعت:

۱۵:۱۴:۱۵

4 Nov 2024