به گزارش
جهانبین نیوز؛ اسپرمها تحتتاثیر رژیم غذایی هستند، و اثرات آن سریع آشکار میشود. این نتیجهی یک مطالعه است که توسط محققان دانشگاه «لینکوپینگ» انجام شده است. این مطالعه، که در آن مردان جوان سالم رژیم غذایی غنی از شکر را مصرف کردند، اطلاعات جدیدی در مورد عملکرد اسپرمها میدهد و ممکن است در درازمدت به روشهای شناسایی جدید برای سنجش کیفیت اسپرم کمک کند.
«آنیتا اوست»، سرپرست این مطالعات، میگوید: «ما شاهد این بودیم که رژیم غذایی بر جنبندگی اسپرم تاثیر میگذارد، و میتوانیم تغییرات را به مولکولهای خاصی در آنها ربط دهیم. مطالعات ما تاثیرات سریعی را نشان داده است که پس از یک تا دو هفته نمایان میشوند.»
آيا درمان ناباوری با اصلاح رژیم غذایی ممکن است؟
کیفیت اسپرم میتواند توسط چندین عوامل محیطی و سبک زندگی آسیب ببیند، که چاقی مفرط و بیماریهای مرتبط با آن مانند دیابت نوع 2 از عوامل خطر شناخته شدهای برای کیفیت بد اسپرم هستند. تیم تحقیقاتی که این مطالعات را انجام داد، به پدیدهی «وراژنتیک» علاقهمند است. در این پدیده صفات فیزیکی یا سطوح بیان ژن تغییر میکند، حتی هنگامی که مواد ژنتیک، توالی دی.ان.ای، تغییر نکرده باشد.
در موارد خاصی، این تغییرات وراژنتیک میتواند منجر به انتقال صفات از یک والد به فرزند از طریق اسپرم یا تخمک شود. محققان 15 مرد جوان سالم و غیرسیگاری را به مدت دو هفته آزمایش کردند. در هفتهی دوم به رژیم غذایی آنها مقداری شکر که برابر با 3.5 لیتر نوشیدنی گازدار و یا 450 گرم شیرینی در روز بود، اضافه کردند.
کیفیت اسپرم آنها نیز پس از هفتهی اول و دوم اندازهگیری شد. جنبندگی یکی از عوامل موثر بر تاثیر کیفیت اسپرم است. در شروع هفتهی اول، یک سوم شرکتکنندگان جنبندگی اسپرم کمی داشتند، اما جنبندگی اسپرم تمامی شرکتکنندگان در طی مطالعه به حد معمول رسید. این مطالعه دارای ارزش فراوان بالینی است.
سالهاست که پژوهشگران در تلاشاند ارتباط میان جذابیت ظاهری و قدرت باروری مردان را مشخص کنند. اما همواره نتایج درهم و متغیر بودهاست. اخیراً پژوهشی از ژورنال زیستشناسی تکاملی گام مهمی در این زمینه برداشته و به دو یافتهٔ مهم دستیافتهاست: ۱- بله، بهطورکلی مردان جذابتر و ظریفتر اسپرم سالمتری دارند، ۲- هرچه فرد چهرهٔ مردانهتر داشته باشد اسپرم جنب و جوش کمتری دارد.