۰
plusresetminus
تاریخ انتشاريکشنبه ۸ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۳
کد مطلب : ۴۱۹۲۴
در چهارمحال و بختیاری؛

زخم سرما بر پیکر قطب بادام کشور

کاهش شدید دما طی روزهای اخیر سبب سرمازدگی بخش زیادی از باغات چهارمحال و بختیاری شد و قطب بادام کشور را با چالش جدی مواجه کرده است.
زخم سرما بر پیکر قطب بادام کشور
به گزارش جهانبین نیوز، سرمای بهاری که در روزهای گذشته به ۶ درجه سانتی گراد زیر صفر نیز رسید سبب شد تا بخش زیادی از باغات و همچنین محصولات زراعی استان دچار خسارت سرمازدگی شود.

قرخانی یکی از کشاورزان چهارمحال وبختیاری با بیان اینکه کمبود بارش و ذخایر آبی مارا از کشاورزی ناامید کرده بود، اظهار کرد: بارندگی های اخیر ما را به کار کشاورزی امیدوار کرد و توانستیم ذخایر آبی خوبی بدست آوریم.

وی با بیان اینکه کشاورزی همیشه کار پر زحمتی بوده و کشاورزان همیشه امیدشان به خدا است، گفت: همه کشاورزان خصوصا کشاورزان استان ما به دلیل موقعیت جغرافیایی آن، همیشه دست به آسمان بوده و از خدا طلب بارش رحمت الهی می کنند و معتقد هستند رزق و روزی دست خدا است.

 
بارندگی ها خوشحالمان کرد اما با سرمازدگی ناامید شدیم

این کشاورز شهرکردی با بیان اینکه سرما زدگی چند شب گذشته امید کشاورزان را ناامید کرد، تصریح کرد: سرما زدگی در فصل بهار باعث از بین رفتن باغ ها و شکوفه ها شده و بار درختان را از بین برد.

قرخانی خاطر نشان کرد: امیدواریم با تدابیر جهادکشاورزی مشکل کشاورزان و بیمه آن ها حل شود.

 



مسئولان جهاد کشاورزی با تایید سرمازدگی بخش زیادی از باغات استان، اعلام خسارت و سطح باغات سرمازده را به بعد از ارزیابی های دقیق و جمع بندی نهایی موکول کردند.

کاهش شدید دما، خسارت زیادی به باغات استان وارد کرد
 
حسین برزگر رئیس کارگروه سرمازدگی، خشکسالی و دفع آفات جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در گفت ووگو با جهانبین نیوز، گفت: کاهش شدید دما، خسارت زیادی به باغات استان وارد کرده و بیشترین خسارت وارده به باغات بادام استان بوده است.

 برزگر افزود: کاهش شدید دما که به شکل توده ای بوده وسعت زیادی از باغات استان را شامل شده و گل و میوه درختان را از بین برده است.
 
ارزیابی ها و بازدیدهای میدانی برای بررسی و جمع بندی نهایی میزان خسارت های وارده و سطح باغات سرمازده در حال انجام است و بزودی اعلام می شود.
 
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اقدامات این سازمان برای مقابله با سرمازدگی اظهار داشت: با اعلام مستمر هشدار و اخطار به کشاورزان سعی شد تا فعالان این بخش را نسبت به خطر سرمازگی آگاه سازیم.

 
برزگر ادامه داد: همچنین با اطلاع رسانی از طریق رسانه های جمعی و آموزش کشاورزان در خصوص گرم نگه داشتن باغات تلاش شد تا از گسترش خسارات جلوگیری شود.

 
درخت بادام نسبت به سایر گونه های درختی مقاوم تر و نسبت به آبیاری کم توقع تر است و در شرایط خشکسالی بهترین گزینه برای توسعه باغات محسوب می شود.
 
تعداد بهره برداران محصول بادام در این استان طبق اعلام مسئولان جهادکشاورزی استان حدود ۳۰ هزار نفر و سطح زیر کشت باغات نیز ۴۲ هزار هکتار است که ۱۶ هزار هکتار آن معادل ۳۷ درصد به کشت بادام اختصاص دارد.
 
همچنین حدود ۶ هزار تن از محصول بادام تولیدی استان را رقم مامایی صادراتی تشکیل می دهد.
 
با این وجود کارشناسان بر این باورند که حجم خسارات سرمازدگی در روزهای آینده بیش از روزهای گذشته خود را نشان می دهد.
 
چهارمحال و بختیاری با یک هزار و ۶۴۱ هزار هکتار مساحت که معادل یک درصد مساحت کشور است، دارای ۲۵۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۳۴۱ هزار هکتار جنگل و بیش از یک میلیون هکتار مرتع است.


به گزارش جهانبین نیوز، سرمای دیررس بهاره موجب آسیب دیدن جوانه‌های تازه بیدار شده درختان میوه می‌شوند و در صورت دیررس بودن بیشتر این نوع سرماها، حتی به میو‌های تازه تشکیل شده نیز خسارت وارد می‌کند.

جوانه‌های بارور در حال رکود به سرمای زمستانه مقاوم هستند، اما مقاومت آن‌ها هنگام بیدار شدن جوانه‌ها کاهش می‌یابد. به طور کلی جوانه‌های گل در دمای ۲- و ۳- درجه سانتیگراد از بین می‌روند.


میو‌های تازه تشکیل شده نسبت به گل‌ها حساس‌تر هستند و در منفی ۰.۵- درجه سانتیگراد آسیب می‌بینند. در اوایل بهار جبهه‌های سرد هوا در منطقه پرورش درختان میوه و در شب‌های بدون ابر موجب خسارت دیدن جوانه درختان میوه می‌گردد.


روش‌های جلوگیری از سرمای زدگی بهاره

روش‌های مختلفی برای جلوگیری از سرمای دیررس بهاره وجود دارد که می‌تواند جوانه‌های گل و میو‌های تازه تشکیل شده درختان میوه را از سرما زدگی محافظت کند.

۱- انتخاب ارقام دیر گل

در مناطقی که احتمال خطر سر مایه دیر رس بهاره است با توجه به تاریخ گلدهی ارقام مختلف یک گونه درختی می‌توان از ارقام دیر گل استفاده کرد این ارقام با توجه به دیر بازکردن گل کمتر با سرما‌های دیر رس بهاره مواجه می‌شوند اخیرا در برخی مناطق از بادام‌های دیر گل استفاده به عمل می‌آید.

۲- استفاده از ترکیبات شیمیایی

استفاده از اتفن درختان میوه هسته دار در پاییز موجب دیر باز شدن جوانه‌ها به مدت ۱۲-۴ روز در بهار می‌شود. استفاده از هورمون نفتالین استیک اسید در بهار موجب تا خیر ۲-۱ هفته در زمان گلدهی درختان می‌گردد.

۳- موقعیت و محل باغ

در مناطق شیب دار و کنار تپه‌های ماهور در صورت احتمال وجود سرما‌های دیر رس بهاره محل باغ را در شیب‌های شمالی انتخاب می‌کنند تا در اوایل بهار دیر‌تر گر م. شده و موجب تاخیر در بیدار شدن جوانه‌ها گردد. ایجاد باغ میوه در کنار جنگل ها، رود خانه ها، برکه‌ها و کنار سواحل که دارای هوای مرطوب و نقطه شبنم بالا هستند آسیب‌های سرمای بهاره را کاهش می‌دهد.

4-پاشیدن آب بر روی درختان

پاشیدن آب بر روی شاخه‌های درختان میوه در دمای صفر درجه سانتیگراد موجب تشکیل یخ می‌شود. به ازای هر لیتر آب که یخ می‌شود ۸۰ کیلو کالری گرما آزاد می‌شود. گرمای آزاد شده موجب گرم شدن اجسامی که در تماس با آب هستند می‌شود در ضمن تشکیل یک لایه نسبتا عایق یخ در اطراف جوانه موجب می‌شود تا دمای جوانه از صفر درجه سانتیگراد پایین نیاید برای این منظور می‌توان از سیستم آبیاری بارانی استفاده کرد و یا توسط محلول پاش‌ها روی درختان میوه آب پاشید. پاشیدن آب باید در دمای صفر درجه سانتیگراد انجام گیرد.

۵- تدابیر زراعی

نوع سطح خاک در محافظت دمای هوا تاثیر دارد و اختلاف دمای حدود ۱/۷ درجه سانتی گراد ایجاد میکند. برای محافظت در برابر سرما و یخبندان‌های ناشی از تشعشع، خاک باید مرطوب و عاری از علف‌های هرز و شخم نخورده باشد. زیرا زمین شخم خورده دارای هوای بیشتر بوده و گرمای ویژه کمتری دارد از این رو خاک شخم خورده سریع‌تر سرد می‌شود، اما خاک‌های مرطوب دیرگرم شده و دیرتر دمای خود را از دست می‌دهند علف‌های سطح خاک نیز نوعی هدایت کننده گرما از خاک به هوا می‌باشند تدابیر زارعی ذکر شده یخ زده گی را در لایه ۱۵ سانتی متر سطح خاک به تاخیر می‌اندازد و بویژه برای جلو گیری از سرما زدگی گیاهانی همچون توت فرنگی و انگور موثر واقع می‌گردد.

۶- گرم کردن باغ توسط بخاری‌های باغی

کار گذاشتن بخاری یا پلار‌های باغی در قسمت‌های مختلف باغ و سوزاندن موادی همچون چوب نفت یا گازوییل موجب گرم شدن باغ می‌گردد. این روش در مناطق سردسیری ممکن است تاثیر زیادی نداشته باشد، اما در مناطق نیمه گرمسیری مثلا در باغات مرکبات، انار، انجیر زیتون و ... می‌تواند موثر واقع شود.

۷- ایجاد دود برای کاهش تشعشع

در شب‌های که احتمال بروز سرما می‌باشد با سوزاندن کاه وکلش و مواد دیگر موجب ایجاد دود در هوای باز گردید ذرات معلق در هوا هر چقدر بیشتر باشد انعکاس حرارت به سقف آسمان تقلیل می‌یابد، زیرا تشعشع حرارت که با طول موج‌های بلند به طرف آسمان منعکس می‌شود توسط ذرات هوا جذب شده و دمای باغ را حفظ می‌کنند.

۸- ایجاد بادشکن در اطراف باغ

کشت درختان باد شکن همچون چنار زبان گنجشک، افرا و ... در جهت شمالی که باد‌های سرد می‌وزد موجب محافظت درختان میوه از سرما می‌شود.
 
چهارمحال و بختیاری با تولید ۲۴ هزار تن بادام در سال رتبه نخست تولید بادام آبی کشور را شامل؛ بادام مامایی، شاهرودی ۱۲، ربیعی، بادام سفید و سایر ارقام شاهرودی که از ارقام اصلی بادام این استان به شمار می رود را در اختیار دارد.
 
 
انتهای پیام/1022ج
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

خبرهای مارا در پیام رسان های زیر دنبال کنید

تاريخ:

شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳

ساعت:

۰۵:۵۹:۵۰

30 Nov 2024