۰
plusresetminus
تاریخ انتشارچهارشنبه ۴ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۰
کد مطلب : ۴۱۸۹۹

قديمي ترين آثار شناسايي شده چهارمحال و بختیاری به دوره فراپارينه سنگي تعلق دارد

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری گفت: قديمي ترين آثار شناسايي شده در این استان مربوط به دوره فراپارينه سنگي است.
قديمي ترين آثار شناسايي شده چهارمحال و بختیاری به دوره فراپارينه سنگي تعلق دارد

به گزارش جهانبین نیوز ؛ مهرداد جوادی مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری اظهار داشت:  وجود دشت ها و مراتع غني، زمينه سكونت انسان در چهارمحال و بختیاری را از ديرباز فراهم آورده است، به طوري كه براساس مطالعات و پژوهش هاي باستان شناسي، قديمي ترين آثار شناسايي شده در این استان به دوره فراپارينه سنگي و به حدود 11 هزار سال قبل تعلق دارد.

وی در خصوص نام چهارمحال و بختیاری که از دو بخش تشکیل شده افزود: این استان با مساحتی حدود 16 هزار و 421 کیلومتر مربع، بیست و دومین استان ایران از نظر مساحت و یکی از استان‌ های مناطق کوهستانی فلات مرکزی کشور است.

جوادی تصریح کرد: چهارمحال و بختیاری از شمال و مشرق با اصفهان، از سمت غرب با خوزستان، از جنوب با کهگیلویه و بویراحمد و از شمال غربی با لرستان هم مرز و همسایه است.

وی بیان داشت: چهارمحال و بختیاری از دو بخش چهارمحال یعنی محله های لاران، میزدج، گندمان و کیار و همچنین منطقه بختیاری تشکیل شده و زبان‌ هایی که مردم این استان با آن صحبت می کنند فارسی، ترکی و لری بختیاری است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: شهرکرد مرکز اسن استان با 2 هزار و 66 متر ارتفاع، مرتفع ‌ترین مرکز استان کشور محسوب می شود اما در این استان میانگین ارتفاع حدود 2 هزار و 153 متر بوده و به همین علت چهارمحال و بختیاری به بام ایران معروف شده است.

وی عنوان داشت: چهارمحال و بختیاری 9 شهرستان به نام های شهرکرد، بروجن، اردل، فارسان، کوهرنگ، لردگان، کیار، سامان و بن دارد و به تازگی نیز یکی از بخش های شهرستان لردگان به نام خانمیرزا به شهرستان ارتقاء یافته و با افتتاح این شهرستان مجموع شهرستان های استان به 10 مورد افزایش می یابد.

جوادی جمعیت چهارمحال و بختیاری براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395 را برابر 947 هزار و 763 نفر اعلام و اظهار کرد: در كنار جاذبه هاي متعدد تاريخي و فرهنگي مانند ابنيه تاريخي، محوطه ها و آثار باستاني، فرهنگ عشايري، بزرگان فرهنگ و هنر، دامنه هاي زاگرس نيز گنجينه اي از طبيعت فراروي ما گذاشته تا بدانجا كه این استان را بهشت طبيعت دوستان و گردشگران ناميده اند.

وی ادامه داد: وجود حدود 25 قله با بلنداي بيش از 3 هزار و 500 متر، بيش از یکهزار چشمه و 300 چشمه با خاصيت آب هاي معدني  و رودخانه ها، دشت لاله هاي واژگون و مناطق حفاظت شده و شكار ممنوع بسيار نظير قيصري، شيدا، هلن، سبزكوه، تنگ صياد و جنگل هاي بلوط يا همان طلاي سبز زاگرس تنها بخشي كوچك از اين بهشت به شمار مي آيند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری بیان کرد: این استان منطقه اي است كوهستاني كه 76 درصد آن را كوه ها و تپه ها و 24 درصد ديگر را دشت هاي آبرفتي و فلات ها تشكيل مي دهند.

وی یادآور شد: به علت ماهيت كوهستاني مرتفع و قرار گرفتن در مسير بادهاي مرطوب سيستم هاي مديترانه اي داراي بارش به نسبت مناسب است.

جوادی عنوان کرد: مهمترين رشته كوه چهارمحال و بختیاری زردكوه بختياري است كه سخاوتمندانه رودخانه هاي بزرگ كارون و زاينده رود را به كشور هديه مي كند.

وی اظهار داشت: وجود 20 رودخانه دائمي به طول 905 كيلومتر و چشمه هاي متعدد با گواراترين آب ها، بسان گردنبند فيروزه اي زينت بخش چهارمحال و بختیاری بوده و با جريان در رگ هاي آبي كشور، طراوت، آباداني و حيات را در مسير كوچ خود به استان هاي ديگر ارمغان مي برند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه این استان به سوئیس ایران معروف شده خاطرنشان کرد: چهارمحال و بختیاری معروف به سوئیس ایران با جاذبه طبیعی و گردشگری بکر که دارد بسیاری مردم ایران و جهان را در طول سال راهی این استان می کند.

وی گفت: چهارمحال و بختیاری در بسیاری روزهای سال به عنوان سردترین نقطه کشور است و در تمامی فصول، زیبایی های منحصر بفرد و دیدنی دارد.

جوادی تأکید کرد: برف، یخ و کوهستان نخستین مفاهیم زندگی مردم چهارمحال و بختیاری است که خیلی زود با آن آشنا می شوند.

وی افزود: چهارمحال و بختیاری حدود هفت ماه از سال برف دارد و به اعتقاد کارشناسان گردشگری همین قابلیت زمینه بسیار خوبی برای گردشگر ورزشی در این استان به شمار می رود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: وجود جاذبه های طیعی، تاریخی و گردشگری فراوان در تمام مدت سال و چهار فصل بودن این استان (وجود برف در تابستان مانند "غار یخی چما" و وجود مناطق گرم در زمستان مانند "آبشار آتشگاه لرگان") باعث شده تا این استان به عنوان سوئیس ایران مطرح و معرفی شود.

وی در خصوص در خصوص تولیدات صنایع دستی چهارمحال و بختیاری بیان داشت: هم اینک 52 رشته صنایع دستی شهری، روستایی و عشایری در بام ایران تولید می شود.

جوادی اضافه کرد: بافته های داری مانند فرش، گلیم، قالی بافی، چوخابافی، نمدمالی، گیوه دوزی، خورجین بافی، گلیم بافی، بافت سیاه چادر، جاجیم بافی، قفل سازی، خاتم و مشتقات آن ها از مهمترین صنایع دستی شهری و روستایی چهارمحال و بختیاری است.

وی عنوان داشت: هنرمندان رشته های مختلف صنایع دستی چهارمحال و بختیاری حدود 12 هزار نفر هستند که از این تعداد تنها 3 هزار نفر فعالند که البته با توجه به تعطیلی فعالیت کشاورزی و محدود شدن اقدامات دامپروری در نیمه دوم سال این تعداد تا 6 هزار نفر هم افزایش می یابد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: نمد این استان هم اینک نشان یونسکو و نشان ملی مرغوبیت صنایع دستی ایران را دارد.

وی ادامه داد: در حال حاضر 250 کارگاه کوچک و 15 کارگاه بزرگ تولید نمد در چهارمحال و بختیاری با اشتغالزایی 500 نفر فعال است و سالانه 40 تن انواع محصولات نمدی در این استان به 2 روش سنتی و نوین تولید می شود که قابلیت افزایش تا 50 تن در سال را دارد.

جوادی بیان کرد: امروزه در بخش تولید نمدهای نوین به علت نوآوری و کاربردهای مختلف افزون بر 40 نوع محصول نمدی تولید و روانه بازار مصرف می شود.

وی یادآور شد: کارشناسان معتقدند نمد چهارمحال و بختیاری قابلیت جهانی شدن را دارد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری عنوان کرد: پتانسیل این استان در زمینه تولیدات صنایع دستی به حدی است که در سال گذشته برای 2 هزار و 345 نفر در این حوزه اشتغالزایی و در این رابطه 95 میلیارد ریال تسهیلات بانکی به متقاضیان واجد شرایط پرداخت شد.

وی اظهار داشت: صادرات نمد چهارمحال و بختیاری سالانه به طور مستقیم 200 تا 250 هزار دلار به کشورهای آمریکا و سوئد است و در طول سال به همین میزان تولیدات صنایع دستی دیگر به صورت چمدانی و همراه مسافر از کشور صادر می شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: پرداخت تسهیلات بانکی ارزان قیمت، صدور مجوزهای رایگان صنایع دستی، بیمه هنرمندان، در اختیار نهادن فضاها و بناهای تاریخی در تملک اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری و فراهم کردن زمینه حضور هنرمندان این حوزه در نمایشگاه های ملی و بین المللی از مهمترین اقدامات حمایتی حوزه صنایع دستی استان است.

وی گفت: اولویت توسعه صنایع دستی روستایی به دلیل پتانسیل بالای موجود در روستاها با هدف جلوگیری از مهاجرت روستائین به شهرها، کمک به اشتغالزایی، ارتقای درآمد خانوارهای روستایی و حفظ و توسعه صنایع دستی روستایی جزو برنامه های اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری محسوب می شود.

جوادی تأکید کرد: احیای رشته های صنایع دستی منسوخ شده و یا در حال منسوخ شدن از طریق آموزش، برند سازی تولیدات صنایع دستی، بسته بندی و شناسایی بازارهای جدید در حوزه صنایع دستی نیز در برنامه های اولویت دار اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری قرار دارد.

وی در خصوص جاذبه های گردشگری چهارمحال و بختیاری افزود: ارتفاع بالای این استان از سطح دریا باعث شده تا بام ایران در زمینه ورزشی و به خصوص ورزش های گردشگری مانند اسکی، رفتینگ، بامجی جامپینگ، دیپ واتر (پرش در آب از ارتفاع)، پاراگلایدر، صخره نوردی، غارنوردی به منطقه ای نمونه در سطح کشور مطرح شود و بتواند لقب اردوبام را برای برگزاری اردوهای تیم های ورزشی ملی به خود اختصاص دهد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: جاذبه های گردشگری این استان به حدی فراوان، بکر و بی نظیر است که در سفر رئیس جمهوری و هیأت دولت در مرداد 1393، بام ایران به عنوان قطب گردشگری کشور مطرح و براساس نظر هیأت وزیران مصوب شد تا سند جامع گردشگری آن تهیه و تدوین شود.

وی یادآور شد: همچنین دکتر علی اصغر مونسان معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور 24 بهمن سال گذشته در حاشیه بازدید از غرفه چهارمحال و بختیاری در دوازدهمین نمایشگاه بین المللی گردشگری و صنایع وابسته کشور در سالن همایش های خلیج فارس نمایشگاه بین المللی تهران بر معرفی جاذبه های گردشگری این استان به ایران و دنیا تأکید کرد.

جوادی عنوان کرد: توجه به زیرساخت های گردشگری چهارمحال و بختیاری به عنوان قطب گردشگری ایران می تواند از مهمترین نیازها برای افزایش جذب مسافران داخلی و خارجی باشد.

وی اظهار داشت: از مهمترین جاذبه های گردشگری چهارمحال و بختیاری می توان به آبشارهای استان مانند آبشار دره عشق منطقه مشایخ شهرستان کیار، آبشار آتشگاه لردگان، آبشار بابافرج شهرستان لردگان به عنوان بلندترین آبشار فصلی ایران، آبشار شیخ علیخان شهرستان کوهرنگ، آبشار زردلیمه و آبشار لـَندی شهرستان اردل، آبشار پیرغار شهرستان فارسان و غیره اشاره کرد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: همچنین از دیگر جاذبه های گردشگری این استان می توان قلعه های تاریخی امیرمفخم دزک و صمصام السلطنه شهرستان کیار، قلعه های سورک و چالشتر در شهرکرد، قلعه فرادنبه در شهرستان بروجن و قلعه سردار اسعد بختیاری در جونقان شهرستان فارسان، پارک های جنگلی مانند پارک جنگلی پروز شهرستان لردگان، غار های استان مانند غار یخی چما شهرستان کوهرنگ، جاذبه های طبیعی استان مانند حاشیه رودخانه کارون، حاشیه رودخانه زاینده رود، پیست اسکی چلگرد، دشت لاله های واژگون، مناطق شکار، پارک ملی تنگ صیاد، کوه نوردی، ماهیگیری، فضاهای عشایری، تالاب های استان مانند تـالاب بین المللی چـغاخـور، تالاب بین المللی گندمان و تالاب سولقان، چشمه های استان مانند چشمه دیمه، چشمه کوهرنگ، چشمه بـَرم لردگان، چشمه مولا و سرداب اردل، چشمه سیاسرد بروجن و از مناطق حفاظت شده استان مانند تنگ صیاد، سبز کوه، شیدا و هلن را نام برد.

وی گفت: آداب و رسوم شهری، روستایی و عشایری استان که مختص اقوام فارس، قشقایی و ایل بختیاری بوده را می توان از دیگر جاذبه های گردشگری این استان معرفی کرد.

جوادی تأکید کرد: چهارمحال و بختیاری به لحاظ برخورداری از پتانسیل های طبیعی و تاریخی در حوزه گردشگری به بهشت بوم گردی ایران معروف شده که قابلیت های فرهنگی بر اهمیت این موضوع افزوده است.

وی در خصوص مهمترین غذاهای محلی یا شیرینی جات چهارمحال و بختیاری افزود: کباب بختیاری، آبگوشت، انواع نان تیری، نان کـَلگ بلوط، نان توچـِری، کاکُلی، کوفته، و انواع آش مانند آش دوغ، آش انار، آش کشک، آش رشته، آشس برگ، آش کاردین، آش گندم از مهمترین غذاهای محلی در این استان است.

جوادی تصریح کرد: انواع محصولات باغی مانند بادام، گردو، آلوچه و هلو، انواع پولکی، نبات، انواع لبنیات مانند کشک، غارا، روغن حیوانی، کره، پنیر، ماست، دوغ و گز جزو شیرینی های معروف چهارمحال و بختیاری است که البته گز بلداجی به عنوان یکی از شیرین ترین سوغاتی های دنیا در شهر بلداجی از توابع شهرستان بروجن تولید می شود و باعث شده که بلداجی به پایتخت گز ایران شهرت یابد.

انتهای پیام/1020ج
 
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

خبرهای مارا در پیام رسان های زیر دنبال کنید

تاريخ:

جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳

ساعت:

۱۴:۱۷:۲۶

8 Nov 2024