به گزارش
جهانبین نیوز؛ مضراتی که قلیان برای سلامت دارد بر هیچ کس پوشیده نیست همچنین ممنوعیت استفاده از قلیان در مکانهای عمومی در سالهای اخیر بارها اعلام شده است اما مجددا شاهد استفاده عدهایی در مکانهای عمومی از آن هستیم.
شاید بتوان از دلایل گسترش قلیان در بین خانوادهها را باور غلطی چون کمضرر بودن آن دانست این درحالی است که افزودن مواد معطر و اسانس برای کم کردن سختی و تندی دود توتون و ایجاد جذابیت برای مصرفکنندگان بر استفاده بیشتر از قلیان در بین خانوادهها و جوانان تاثیر داشته است.
متاسفانه این روزها استفاده از قلیان بویژه در بین خانمها بسیار شایع شده است و چهارمحال و بختیاری نیز از این امر مستثنی نیست، اگر عصرها سری به پارکهای شهرکرد بزنیم خواهیم دید زنان و مردانی را که در حال استفاده از قلیان هستند و این یعنی رواج استفاده از قلیان در استان.
این در حالی است که سال گذشته دانشگاه علوم پزشکی با راهاندازی پویش "قلیانهای خود را گلدان کنیم" گام موثری در زمینه فرهنگسازی برای کاهش مصرف قلیان برداشت اما در بسیاری از موارد تدام در برنامههای موثر در فرهنگسازی، موضوعی بسیار مهم است و وجود برنامههایی اینچنینی میتواند در کاهش مصرف قلیان در بین خانوادههای و جوانان تاثیر بسزایی داشته باشد.
استفاده از قلیان در پارک باعث تبلیغ آن میشودمریم حسینی یکی از شهرواندان حاضر در پارک ملت در گفتوگو با
جهانبین نیوز؛ اظهار کرد: عصرها برای پیادهروی به پارک میآیم و متاسفانه گاهی شاهد این هستم که برخی در پارک از قلیان استفاده میکنند و همین استفاده در یک مکان عمومی باعث تبلیغ آن در بین جوانان میشود.
وی ادامه داد: گاها شاهد هستم که در پارک قلیان به نوجوانان تعارف میشود که بسیار نگرانکننده است چون دیگر پارک محیط مناسبی برای تفریح نوجوانان نیست و همچنین باعث ترویج استفاده از قلیان برای نوجوانان میشود.
استفاده از قلیان در اماکن تفریحی تجاوز به حقوق دیگران استعلیدادی یکی دیگر از شهروندان شهرکردی در گفتوگو با
جهانبین نیوز؛ اظهار کرد: استفاده از قلیان در پارکها و مکانهای تفریحی واقعا به مشکلی برای شهروندان تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه وقتی شخصی از قلیان در یک مکان عمومی استفاده میکند به حقوق دیگران تجاوز میکند ادامه داد: بارها برای خود من پیش آمده که به دلیل استفاده خانوادههای اطرافم در محیطهای تفریحی از قلیان مجبور به تغییر مکان شوم چون دود قلیان خانوادههایی که در اطرافم حضور داشتند باعث آزار خانوادهام میشد.
صنایع دخانی نقش قابل توجهی در ترویج مصرف قلیان دارنددکتر عبدالمجید فدایی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با
جهانبین نیوز؛ با بیان اینکه از نظر تاریخی قلیان توسط بومیان در بخش محدودی از منطقه آفریقا و آسیا مصرف میشد و تا اواخر قرن نوزدهم میلادی و اوایل قرن بیستم، مصرف قلیان با توتون بسیار تند و طبیعی بیشتر در بین افراد مسن و بیشتر در منطقه خاورمیانه شایع بود اظهار کرد: با افزودن مواد معطر به توتون قلیان در اوایل دهه ۱۹۹۰، مصرف قلیان به شدت در بین جوانان این منطقه رواج یافت و به سرعت به سایر کشورهای جهان گسترش پیدا کرد.
وی ادامه داد: صنایع دخانی نقش قابل توجهی در ترویج مصرف قلیان دارند، تولید تنباکوی معسل و طعمدار کلیدیترین تاکتیک این صنایع در ایجاد جذابیت و جذب مشتری بوده است.
فدایی با بیان اینکه تنباکوی معسل معطر حاوی ۷۰ تا ۸۰ درصد مواد افزودنی و اسانس و ترکیبات شیمیایی است که به دلیل ایجاد بو و طعم میوههای و گیاهان پرفایده بسیاری از جوانان و افراد را با ایجاد تصور ذهنی غلط نسبت به مفید بودن مصرف آن گمراه میکند افزود: در بررسیهای انجام شده روی این نوع تنباکوها مقادیر بسیاری مواد سمی و سرطانزای قطعی به ویژه ترکیبات بنزن و هیدروکربنهای معطر چندحلقوی (PAH)، و فلزات سنگین شناسایی شده و با بنزن طی سه تا ۱۵ سال باعث بروز سرطان به خصوص سرطان خون میشود و بیشترین راه جذب آن از طریق تنفس است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری با اشاره به انجام تحقیقات بر روی ۲۰ نمونه تنباکوی معطر (معسل) در بازار ایران در سال ۱۳۹۴ خاطرنشان کرد: در این تحقیقات وجود انواع مواد آروماتیک چندحلقوی، بهویژه ترکیبات بنزن (اتیل بنزن، زایلن، بنزیل الکل، بنزآلدئید، اتیل فتالات، اتیل آنیلینو بنزوات، آنترانیلیک اسید، بنزو فنون) نفتالین، متیل استر، بقایای سموم آلی حشرهکش و فلزات سنگین ازجمله سرب و جیوه شناسایی شده است.
ورود دودی معادل ۱۰۰ تا ۲۰۰ نخ سیگار به ریهها با هر وعده مصرف قلیانوی ادامه داد: طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت هر وعده مصرف قلیان، دودی معادل مصرف ۵ تا ۱۰ پاکت سیگار (۱۰۰ تا ۲۰۰ نخ) وارد ریه فرد میشود.
فدایی با اشاره به اینکه میزان مواجهه با دود قلیان برای اطرافیان معادل ۵ تا ۱۰ سیگار برآورد شده است تاکید کرد: تماس و مواجهه با دود دست دوم قلیان و نشستن در کنار جمع قلیانکشها برای اطرافیان و خصوصا کودکان بسیار خطرناک و آسیبرسان است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری با اشاره به دود دست سوم اضافه کرد: رسوب بقایای دود قلیان روی فرش، دیوارهای محل مصرف قلیان (منزل و یا رستوران و...) و لوازم شخصی موجب انتقال سموم سرطانزا به فرزندان و اطرافیان از طریق تماس پوستی که جذب بسیار بالایی دارد میشود.
وی یادآور شد: برخی از سودجویان و عرضهکنندگان قلیان برای جذب مشتری و سود بیشتر، اقدام به افزودن موادمخدر و روانگردان به توتون مصرفی و الکل در آب محتوی ابزار قلیان میکنند و در تحقیقات و بازرسیهای انجام شده توسط دانشگاههای علوم پزشکی و اداره اماکن نیروی انتظامی در زمستان ۱۳۹۴ مقادیر زیادی از انواع مواد روانگردان (گراس و حشیش) که در این مراکز نگهداری، فرآوری و به همراه قلیان عرضه میشد، کشف، ضبط، توقیف و متخلفین بازداشت و به مراجع قضایی تحویل شد و این در حالی است که برخی مخالفان برخورد با عرضه قلیان، این وسیله را مانعی برای رجوع جوانان به مواد مخدر میدانند.
اعمال قانون در مورد استفادهکنندگان از قلیان در اماکن عمومیحمید ملکپور فرماندار شهرکرد در گفتوگو با
جهانبین نیوز؛ با تاکید بر اینکه استفاده از دخانیات و قلیان در اماکن عمومی ممنوع است اظهار کرد: طی دو سال گذشته مراکزی که در شهرستان شهرکرد قلیان عرضه میکردند تعطیل شدهاند و میتوان گفت درحال حاضر چایخانه، قهوهخانه یا رستورانی که در شهرکرد قلیان عرضه کند دیگر وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه افرادی که در پارکها و اماکن تفریحی از قلیان استفاده میکنند درواقع به حقوق دیگران تجاوز میکنند ادامه داد: ما و نیروی انتظامی در حد قانون با افراد متخلف برخورد میکنیم و در مورد این افراد اعمال قانون میکنیم.
شهروندان هرگونه استعمال و عرضه قلیان در اماکن عمومی را گزارش دهندفرماندار شهرستان شهرکرد با بیان اینکه موارد استعمال قلیان در پارکها و اماکن تفریحی از سوی افراد تخلف است و باید به این افراد تذکر داده شود اضافه کرد: تذکرات از سوی فرمانداری هم بیشتر به صورت لسانی صورت میگیرد چون حضور در پارک و برخورد قهری با موارد متخلف زیبنده شهر و شهروندان نیست.
ملکپور اضافه کرد: این درحالی است که قانون برای برخورد با افرادی که در پارکها از قلیان استفاده میکنند وجود دارد درصورت مداومت در تخلف از سوی مردم با این موضوع برخورد میشود و اگر مموارد استفاده از قلیان زیاد شود قطعا برخورد قهری با این موضوع خواهیم داشت.
وی در پایان از مردم خواست هرگونه عرضه و استعمال قلیان در اماکن عمومی و تفریحی را به پلیس 110 و فرمانداری اطلاع دهند.
به گزارش
جهانبین نیوز؛ فرهنگسازی برای استفاده نکردن از قلیان و بالا بردن اطلاعات خانوادهها از مضرات آن میتواند به کم شدن مصرف قلیان چه در بین خانوادهها و چه در بین جوانان کمک کند و از همین رو باید از سوی کلیه دستگاههای مرتبط برنامههایی برای آگاهسازی مردم تدوین و اجرا شود.
گزارش از مرضیه نظری زاده
انتهای پیام/۱۰۲۶ج