به گزارش
جهانبین نیوز؛ به نقل از
خبرگزاری مهر، گروه جامعه- مسعود بُربُر: فرارسیدن بهار از گذشتههای دور با عطر و طعم گیاهانی گره خورده است که به «سبزی صحرایی» معروف شدهاند و خاطرات بسیاری از ایرانیان از نوروز٬ گشت و گذار در طبیعت و یافتن و چیدن گونههای گیاهی خوراکی را هم شامل میشده است. اکنون اما تغییرات اقلیمی، تخریب طبیعت و برداشت بیرویه این گیاهان باعث شده بسیاری از آنها در معرض انقراض باشند و ممنوعیت برداشت نیز نتوانسته آنچنان که باید به بقای این ساکنان دیرین کشورمان کمکی کند.
یک فعال محیط زیست در این باره به خبرنگار مهر میگوید: رسم برداشت گیاهان خوراکی و دارویی از دیرباز در کوهستانهای زاگرس و البرز و حتی مراتع٬ کمابیش رواج داشته است اما چند سالی است عدهای به صورت حرفهای و تجاری وارد این عرصه شده و کوهستانهای بیپناه و خسته از بیمهری انسان و طبیعت را جولانگاه طمعورزی خویش قرار دادهاند.
مسعود امیرزاده در توضیح اینکه چرا برداشت این گیاهان در شرایط کنونی مجاز نیست٬ میگوید: شرایط با گذشته فرق کرده و طبیعت کوهستانی ما به دلایل مختلف از جمله کاهش بارش، تغییر اقلیم، افزایش جمعیت کوهنورد و چرای بیرویه در وضعیت کاملا شکنندهای قرار دارد. درست در این شرایط خطرناک تجارت گیاه و ریشهکنی مزید بر فلاکتهای طبیعت ایرانزمین شده و تبدیل به عاملی مهم برای فقر پوشش گیاهی، افزایش فرسایش، کاهش نفوذ آب و تشدید بحرانهای زیست محیطی شده است.
وی با اعلام اینکه این گونههای ارزشمند به علت رواج مصرف دچار قیمتهای نجومی شده و از همین رهگذر نسلشان به شدت در معرض خطر است به کرفس کوهی اشاره میکند که به قولی حتی نسل آن منقرض شده است و در سالهای گذشته تا کیلویی ۸۰ هزار تومان هم به فروش میرفت.
حال و روز گیاهان کشور خوب نیستامروزه اغلب مردم و کارشناسان به اهمیت موضوع تنوع زیستی آگاهند اما در نگاه اول تنوع زیستی تنها به حیات وحش و خطر انقراض گونههایی چون پلنگ و یوزپلنگ محدود میشود و به تنوع زیستی گونههای گیاهی آنچنان که باید توجهی نمیشود.
دکتر حسین آخانی در این باره به خبرنگار مهر میگوید: گیاهان ما اوضاعشان خوب نیست و دلیل آن هم بیشتر این است که ما در همه جای ایران چَرای بیرویه داریم، تخریبهای بسیار زیاد و جادهکشیهای گسترده شده است و مسافران بسیار زیادی میتوانند به راحتی همه جا بروند و زندگی خیلی از گیاهان را به خطر انداختهاند.