دكتر مهبودي، عضو هيات علمي انستيتو پاستور ايران و مجري طرح در گفتوگو با ایسنا طولاني اثر فاكتور تحريك رشد كولونيهاي گرانولوسيتي (PEG-GCSF) است.
به گفته وي، مورد اصلي استفاده اين دارو، پيشگيري و درمان نوتروپني ناشي از انجام شيمي درماني در بيماران مبتلا به بدخيميهاي گوناگون است. نوتروپني حالتي است كه در نتيجه كاهش سلولهاي سفيد خون بروز ميكند. از آنجا كه اين سلولها، وظيفه دفاع در برابر عوامل بيماريزاي خارجي را دارا هستند، كاهش آنها فرد را مستعد ابتلا به عفونتهاي گوناگون ميكند.
عضو هيات علمي انستيتو پاستور ايران با بيان اين كه نوتروپني يكي از عوارض شيمي درماني با دوز بالا
(Dens Dose Chemotherapy) در بيماران مبتلا به سرطان است كه گاهي به بروز عفونتهاي شديد و خطرناك در اين بيماران منجر ميشود، افزود: شيمي درماني با دوز بالا يكي از راههاي موفق درمان بدخيميهايي چون سرطان خون و پستان است و محروم شدن بيماران از اين درمان به دليل عوارضي چون نوتروپني، بر ميزان پيامدهاي جبران ناپذير شامل مرگ و مير ناشي از سرطان ميافزايد.
وي خاطرنشان كرد: GCSF عاملي است كه با اثرگذاري بر مغز استخوان سبب افزايش ساخت نوتروفيلها شده و به اين ترتيب از بروز نوتروپنيهاي كشنده جلوگيري ميكند. درنمونه معمولي دارو، بيمار مجبور به مصرف روزانه دارو است اما نوع نوتركيب كه PEG-GCSF نام دارد ماندگاري بالايي داشته و به تدريج در خون آزاد ميشود؛ بنابراين بيمار هر شش روز يكبار نيازمند مصرف داروست.
وي خاطرنشان كرد: كاهش دفعات تزريق موجب كاهش درد و ناراحتي ناشي از تزريق روزانه، كاهش واكنشهاي پوستي و همچنين كاهش هزينهها از جمله هزينههاي مربوط به مراجعه روزانه به مركز درماني براي انجام تزريق ميشود.
مهبودي با بيان اين كه تا كنون نوع معمولي اين دارو از توليد داخل و واردات تامين شده است، به ايسنا گفت: كارآزمايي باليني دارو نوتركيب پگاژن براي درمان سرطان در بيمارستان امام (ره) و مركز تحقيقات سرطان جهاد دانشگاهي صورت گرفته و تا يك سال آينده هم ادامه دارد. دارو، مجوز ورود به بازار را نيز دريافت كرده و در حال تعيين قيمت است كه اميدواريم تا پايان مهرماه با قيمتي 30 تا 40 درصد مشابه خارجي وارد بازار شود.
وي با بيان اين كه براي توليد اين دارو، مدت پنج سال فعاليت تحقيقاتي در واحد تحقيق و توسعه شركت دانش بنيان دارويي سازنده، صورت گرفته است، تصريح كرد: هر ويال داروي نوتركيب خارجي دو هزار دلار قيمت دارد كه گران بودن و در برخي موارد كميابي آن، مشكلات زيادي را براي بيماران مبتلا به سرطان ايجاد كرده است.
به گفته وي، با توليد «پگاژن» كه گونه ساخت داخل PEG-GCSF با همان اثرات درماني است بيماران مبتلا به سرطان خواهند توانست با صرف هزينههاي بسيار كمتر اين دارو را به راحتي تهيه كرده و دورههاي شيمي درماني خود را كامل كنند.