اوباما: باید منصفانه بگویم که ایرانی ها طرفی جدی در مذاکره بوده اند. آنها هم در داخل مسائل سیاسی خود را دارند. احتمال آنکه اکنون به توافق برسیم بیش از سه یا پنج ماه پیش است... اما شانس چنین توافقی را زیاد نمی دانم!
به گزارش جهانبین نیوز، همزمان با گفتگوهای هستهای ایران و آمریکا در مونترو سوئیس، رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفته است که اگر ایران برنامه هستهای خود را تا ده سال در این حد نگه دارد امکان رسیدن به توافق وجود دارد. اوباما در بخشی از گفتگویش امکان رسیدن به توافق را پایین دانست اما در بخش دیگری از همین مصاحبه با خوشبینی از پیشرفت های بدست آمده سخن گفت.
باراک اوباما به خبرگزاری رویترز گفته است که ایران باید برای حداقل ده سال، پایبندی خود را به توقف فعالیت اتمی اش به صورتی قابل تصدیق اعلام کند، تا امکان رسیدن به موافقتنامه جامع بر سر پرونده اتمی این کشور وجود داشته باشد.
به گزارش رویترز اوباما در این مصاحبه که در کاخ سفید انجام شد گفت که شانس چنین توافقی را زیاد نمی داند.
او گفت: «اگر ایران مایل باشد برای حداقل ده سال برنامه اتمی اش را در ابعاد فعلی نگه دارد و بعضی از عناصر موجود این برنامه را برچیند... اگر به این توافق برسیم، و راهی برای تصدیق این پایبندی پیدا کنیم، هیچ گام دیگری نیست که بتوانیم برداریم که به این اندازه در مورد عدم دستیابی آنها به سلاح اتمی به ما اطمینان دهد.»
به نوشته سایت بی بی سی، اظهارات او موید گزارش های رسانه ای دایر بر چنین توافقی است و درحالی مطرح می شود که کاخ سفید چند روز پیش گزارش ها درباره مذاکره با ایران برای رسیدن به توافق ۱۰ ساله اتمی را رد کرده بود.
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید روز پنجم اسفند (۲۴ فوریه) گفته بود که مذاکره برای رسیدن به توافق اتمی بر سر یک بازه ۱۰ ساله نادرست است.
گزارش ها حاکیست که پیشنهاد مذکور شامل اعمال محدودیت های جدی بر برنامه اتمی ایران برای ده سال است اما در پنج سال بعدی این محدودیت ها به تدریج کاهش خواهد یافت.
گفته می شود که آمریکا ابتدا خواستار اعمال محدودیت هایی برای ۲۰ سال بر برنامه اتمی ایران بود اما ایران بر یک دوره زمانی کوتاهتر از یک دهه تاکید می کرد.
آقای اوباما به رویترز گفت هدف آمریکا این است که "از زمانی که ما متوجه می شویم آنها برای دست یافتن به سلاح اتمی تلاش می کنند و زمانی که عملا توانایی ساخت آن را پیدا می کنند، حداقل یک سال فاصله باشد".
دروغ های نتانیاهو
به نوشته سایت صدای آمریکا (VOA) رئیس جمهوری آمریکا در این مصاحبه که در کاخ سفید صورت گرفت، گفت شکافی که بر سر سخنرانی روز سه شنبه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در کنگره پیش آمده، یک حواس پرتی است و «تخریب دائمی» روابط اسرائیل و آمریکا نیست.
اوباما گفت بین دولت او و دولت اسرائیل "اختلاف نظر قابل توجهی" بر سر چگونه رسیدن به هدف بازداشتن ایران از دستیابی به سلاح اتمی وجود دارد.
مصاحبه رویترز با اوباما ساعتی پس از سخنرانی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در آیپک، لابی حامی اسرائیل در آمریکا در روز دوشنبه صورت گرفت. نتانیاهو در سخنرانی خود بار دیگر ایران را تهدیدی برای موجودیت اسرائیل توصیف کرد.
بی بی سی می گوید نتانیاهو به زبانی گزنده در مورد هرگونه توافق احتمالی با ایران به طوری که اجازه ادامه غنی سازی - هرچند در سطح محدود - در این کشور را بدهد صحبت کرده است.
وی گفته است به نظر می رسد که قدرت های طرف مذاکره با ایران از قول خود برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی دست کشیده اند. او می گوید که برنامه اتمی ایران موجودیت کشورش را تهدید می کند.
به گزارش رویترز آقای اوباما در این مصاحبه سعی کرد خسارت وارده به روابط دو کشور در اثر نطق آقای نتانیاهو را کمرنگ جلوه دهد.
اوباما گفت: «این یک مساله شخصی نیست. فکر می کنم مهم است هر کشوری که با آمریکا رابطه دارد تشخیص دهد که در آمریکا فرآیندی برای رسیدن به تصمیم های سیاسی وجود دارد.»
اما او گفت که آقای نتانیاهو قبلا در مخالفت خود با توافق مقدماتی ژنو با ایران - که اواخر ۲۰۱۳ امضا شد و مبنای مذاکرات کنونی است - در اشتباه بوده است.
رئیس جمهور آمریکا همچنین گفت: «نتانیاهو انوع و اقسام ادعاها را داشته است: اینکه این یک توافق خیلی بد است. اینکه باعث خواهد شد ایران به اندازه ۵۰ میلیارد دلار پول (از طریق شل کردن تحریم ها) به دست آورد. اینکه ایران به آن عمل نخواهد کرد. هیچ کدام اینها درست از آب درنیامده است.»
او افزود: «در واقع معلوم شده و در این دوره دیده ایم که ایران برنامه اش را پیش نبرده است. و از بسیاری جهات، بعضی اجزای این برنامه را محدود کرده است.»
وی همچنین گفت که اگر در زمان ریاست جمهوری جورج بوش، حزب دمکرات از رئیس جمهوری فرانسه دعوت می کرد که در کنگره علیه حمله به عراق سخنرانی کند، آنها كه از اين دعوت دفاع می كنند چه احساس می داشتند.
آقای اوباما در پاسخ به سوالی درباره چشم انداز توافق احتمالی با ایران تا پایان مهلت تعیین شده گفت تردید اصلی این است که آیا ایران با درخواست ها برای بازرسی های سفت و سخت از برنامه اتمی اش و پایین نگه داشتن سطح غنی سازی موافقت خواهد کرد یا نه.
او افزود: «اما اگر آنها با آن موافقت کنند، این برای کنترل برنامه اتمی ایران بسیار موثرتر از هرگونه اقدام نظامی که ما یا اسرائیل می توانیم انجام دهیم خواهد بود، خیلی موثرتر از تحریم ها خواهد بود.»
نگرانی از کنگره بیش از نگرانی از نتانیاهو
آقای اوباما در مصاحبه با رویترز همچنین از طرح جمهوری خواهان و بعضی دموکرات ها در سنا برای اعمال تحریم های تازه علیه ایران در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات تا روز ۳۰ ژوئن، گفت چنین طرحی گفتگوهای حساس با ایران را به خطر می اندازد.
او گفت: «صادقانه بگویم، نگرانی من نسبت به اقدامی از سوی کنگره که ممکن است گفتگوها را پیش از تکمیل آنها تضعیف کند، بیش از نگرانی من از اظهارات نخست وزیر نتانیاهو است.»
اوباما اظهار داشت که علیرغم پیشرفت های اخیر در گفتگوها تغییر اندکی در ارزیابی او دایر بر شانس موفقیت مذاکرات با ایران به وجود آمده: اینکه او هنوز این بخت را کمتر از پنجاه درصد می داند.
او گفت: «حرف من این است که احتمال آنکه ایران پاسخ مثبت ندهد هنوز بیش از آن است که پاسخ مثبت دهد، اما باید منصفانه بگویم که ایرانی ها طرفی جدی در مذاکره بوده اند و آنها هم در داخل مسائل سیاسی خود را دارند. احتمال آنکه اکنون به توافق برسیم بیش از سه یا پنج ماه پیش است.»
همزمان در روز دوشنبه سوزان رایس مشاور امنیت ملی آمریکا گفته است که یک موافقتنامه بد با ایران بدتر از عدم دستیابی به یک توافق است.
او که در نشست سالانه کمیته روابط آمریکا و اسرائیل سخن می گفت، تأکید کرد که هرگونه توافقی با ایران باید راه توسعه سلاح اتمی را ببنندد.