به گزارش
جهانبین نیوز، «اخضر ابراهیمی» نماینده پیشین سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوریه طرح ایران برای پایان دادن به بحران سوریه را قابل بحث میداند و میگوید هرچند قرار نیست این طرح مو به مو اجرا شود، اما ارزش آن را دارد که در مورد آن با تهران گفتوگو شود.
آقای ابراهیمی که هفته گذشته بعد از حدود دو سال از سمت خود کنارهگیری کرد، به پایگاه «المانیتور» گفته است: «اگر گفته میشود که ایران بخشی از مشکل است، خوب منطق این است که باید بخشی از راه حل نیز باشد. اگر سوریها نمیتوانند به تنهایی مشکل خود را حل کنند، اولین کسانی که میتوانند به کمک آنها بیایند، کشورهای همجوار سوریه هستند و ایران هم قطعا در همجواری این کشور قرار دارد. بنابراین، فکر میکنم ما همیشه طرفدار ایفای نقش ایران بودهایم.»
وی در رابطه با طرح ایران برای حل بحران سوریه هم میگوید: «فکر میکنم که از موضع ایرانیها مطلع هستیم. همان طرح چهار مادهای (محمد جواد) ظریف (وزیر امور خارجه). فکر میکنم که ارزش آن را دارد که در موردش با آنها بحث کنیم. مذاکره در مورد آن، به این معنی نیست که آن را به طور کامل اجرا کنیم، اما به نظرم این یکی از المانهایی است که میتواند مورد بحث قرار گیرد.»
آقای ابراهیمی در آخرین گزارشی که در کسوت نماینده امور سوریه به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کرد، از طرح پیشنهادی ایران برای پایان دادن به بحران سوریه پرده برداشت. این طرح چهار مادهای، شامل اعلام آتشبس، تشکیل دولت وحدت ملی، بازنگری در قانون اساسی و نهایتا برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و پارلمان تحت نظارت سازمان ملل است.
وی در بخش دیگری از این مصاحبه، به پیشنهاد ایران برای خروج تمام نیروهای خارجی حاضر در سوریه اشاره کرده و میگوید به شورای امنیت اعلام کرده است که این میتواند یک نشانه مثبت باشد. به گفته آقای ابراهیمی، پیش از این «سعود الفیصل» وزیر خارجه عربستان نیز چنین موضوعی را مطرح کرده و به همین جهت پیشنهاد تهران میتواند راه چارهای برای برون رفت از «وضعیت ناگوار» کنونی در سوریه باشد.
ابراهیمی که در سال ۲۰۱۲ جای «کوفی عنان» دیگر نماینده ناکام سازمان ملل در امور سوریه را گرفت، مقایسه سوریه با مصر و تونس را اشتباه کشورهای غربی میداند و در مورد نقش روسیه میگوید: «فکر میکنم تحلیل روسها در ابتدا صحیح بود، اما همه تصور میکردند که این تنها یک اظهار نظر و نه یک تحلیل است. روسها میگفتند که سوریه، نه مصر است و نه تونس و رئیسجمهور این کشور قرار نیست در عرض دو یا سه هفته سقوط کند. همه تصور میکردند که این یک تحلیل نیست و فقط یک اظهارنظر است و روسها میخواهند بگویند که ما از این رژیم حمایت میکنیم.»
وی میافزاید: «شاید، شاید اگر به حرف آنها (روسها) گوش داده بودند و میرفتند و میگفتند "خوب، معلوم است که شما اوضاع سوریه را بهتر از هرکس دیگری میدانید. بیائید بنشینیم و ببینیم چطور میتوانیم کمک کنیم سوریه مشکلش را حل کند." شاید اگر اینطور میشد، اوضاع فرق میکرد. اما خوب، این امر اتفاق نیفتاد.»
نماینده پیشین سازمان ملل، مشکل اصلی در سوریه را دو قطبی شدن مواضع دانسته و میگوید یک طرف از بحران و حامیانش اصرار دارند که «بشار اسد» هیچ نقشی در آینده سوریه ایفا نکند و از طرف دیگر، حامیان نظام سوریه میگویند وی باید در آینده ایفای نقش کند. وی اصرار آمریکاییها بر کنار رفتن اسد را نیز بخشی از این چرخه بیپایان دانسته و میگوید این وضعیت موجب شده تا دستیابی به راهحل برای بحران سوریه، دشوار شود.
با این وجود، وی آقای ابراهیمی تأکید میکند که بحران سوریه راهحل نظامی ندارد و تنها از طریق دیپلماسی و مذاکره است که میتوان به درگیریها در این کشور پایان داد.
انتهای پیام/خ ز/