به گزارش
جهانبین نیوز، منوچهر محمدی کارشناس مسائل سیاسی، در گفتوگوی تفصیلی با شبکه اطلاع رسانی دانا درباره تحقق شعار سال اظهار داشت: مقام معظم رهبری سال ۹۲ را سال حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی نامگذاری کردند. در واقع این دو پیوند جدی باهم دارند. حماسه سیاسی به معنی بسیج نیرو ها برای شرکت در انتخابات و حماسه اقتصادی یعنی برنامه ریزی های دولت جدید برای حل مشکلات اقتصادی؛ چرا که اساسا رأیی که به دولت جدید داده شد بیشتر برای حل و فصل مسائل اقتصادی بود.
وی افزود: بنابراین انتظار میرفت که این برنامه حماسه اقتصادی را دولت جدید مطرح کند ولی از آنجایی که نگاه دولت جدید یک نگاه برون گرا بود و امید به این داشت که با حل و فصل مسائل سیاست خارجی و به ویژه موضوع تحریم ها بتواند گشایشی برای مشکلات اقتصادی فراهم کند و این ناشی از اشتباهی بود که دولت جدید داشت. و تصور می کرد که با نشان دادن روی خوش به غرب به ویژه آمریکا، آنها آمادگی دارند که مشکلات را حل کنند و به دولت جدید فرصتی بدهند تا بتواند مسائل اقتصادی را حل کند.
**دولت محکوم به انتخاب تیم جدید است
به علت همین خوشبینی توافقنامه ژنو نوشته شد که متأسفانه میزانی که غربی ها حاضر شدند گشایش در زمینه تحریم ها برای ایران ایجاد کنند بسیار تا بسیار محدود و ناچیز بود و نه تنها امیدی نمی رفت که تحریم ها حل و فصل شود حتی به برنامه شش ماهه ای که دولت در این توافقنامه تنظیم کرده بود بلکه غربی ها فشار را بیشتر کردند چون احساس کردند نقطه ضعفی که ما داریم ضعف در مسائل اقتصادی است و بنابراین می شود روی این مسائل فشار بیشتری بیاورند تا امتیاز بیشتری کسب کنند.
محمدی با اشاره به این فرمایشات رهبری در خصوص اینکه که خیلی به این مذاکرات خوشبین نبوده و نیستند خاطرنشان کرد: بنابراین ایشان با وجود اینکه این حماسه اقتصادی را مطرح کرده بودند این انتظار می رفت که دولت وارد این مقوله شود که نشد و با روش غلط و برون گرایی وارد شد الزاما این مسئله را به مجمع تشخیص نظام ارجاع شد و آنها هم پیشنهاداتی را به ایشان ارائه دادند و در نهایت ایشان سیاست های کلان اقتصاد مقاومتی را مطرح و اعلام کردند. بنابراین هر سه قوه را مکلف کردند برنامه اجرایی این سیاست ها را تهیه و تدوین کنند و اگر لازم است قوانینی تصویب شود و یا اینکه ضوابطی که مانع هست را بردارند.
وی تصریح کرد: یکی از مسائلی که رهبری مطرح کردند نصب مدیرانی است که به اقتصاد مقاومتی باور داشته باشند. این جزء خواسته های ایشان بود که در مقالاتی که با سران سه قوه داشتند به این موضوع اشاره کردند. وقتی مدیری باور نداشته باشد یقینا قادر هم نخواهد بود سیاست را اجرا کند.و لذا چنانچه دولت مایل باشد و بخواهد این سیاست ها را اجرا کند لازمه آن این است که تغییری اساسی به وجود آورد. به خصوص در مدیران کلیدی اقتصادی. و باید در این سمت ها از افرادی استفاده کند که این افراد به این سیاست ها باور داشته باشند. طبیعتا کسانی که باور ندارند و بر مبنای یک سیاست برون گرا و اقتصاد لیبرالیستی انتخاب شده اند اینها قادر به اجرای سیاست اقتصاد مقاومتی نیستند و دولت چاره ای نخواهد داشت به جز اینکه یک کابینه و تیم جدید به وجود بیاورد. و اگر این مهم صورت نگیرد یک تعارض جدی به وجود خواهد آمد و دولت قطعا شکست خواهد خورد.
این کارشناس مسائل سیاسی یادآور شد: وقتی که عزم رهبری بر این مبناست که سیاست اقتصاد مقاومتی سرلوحه برنامه ریزان باشد و از طرفی یقینا سیاست اقتصاد لیبرالیستی منجر به شکست شده و خواهد شد پس به عقیده بنده دولت محکوم به انتخاب تیم جدید است تا این تیم بتواند تغییرات اساسی را به وجود آورد.
محمدی اذعان داشت: در گذشته این نوع تعارضات در طول زمان قابل تحمل بود. در دوره حضرت امام دولت ها در مقابل فرمان های رهبری به به می گفتند ولی عملا کار خودشان را می کردند. مثل فرمان ۸ ماده ای مبارزه با مفاسد اقتصادی. اما در دولت قبلی این فرمان ها اجرایی نشد و در دولت جدید هم همچنان این مشکل عدم اجرا وجود دارد. اما این بار با دفعات قبل متفات است. این بار هم خواست و مشکلاتی که مردم از لحاظ اقتصادی دارند مثل بیکاری و تورم و مسائلی که اگر نخواهند اقتصاد مقاومتی را اجرا کنند، قابل حل نیست. نتیجتا فشار مردم هست و از طرف دیگر شکست های پی در پی که در نتیجه اجرا شدن اقتصاد لیبرالیستی ایجاد شده هم هست و همچنین ضرورت یک حرکت جهادی و انقلابی که برای برون رفت از شرایط موجود نیاز است همچون دوران جنگ.
وی بیان داشت: در دوران جنگ الزاما دولت یک برنامه خاصی را تنظیم کرد مثلا بحث جیره بندی و کوپن و.. به دلیل ضرورت ها. امروز هم یک ضرورت فوق العاده اقتصادی و جنگ اقتصادی داریم . پس باید برنامه جنگی هم تنظیم کنیم. حتما این برنامه جنگی با شرایط لیبرالیستی نمی خواند.
استاد دانشگاه تهران یادآور شد: وقتی وزیر صنعت در چنین شرایطی که تازه سیاست های اقتصاد مقاومی ابلاغ شده است، خلاف بندهای این ابلاغیه عمل می کند نشانه این است که نه آن انگیزه لازم و تدبیر و نه حتی باور به این مسیر وجود دارد. پس بهترین تصمیمی که الان می توان گرفت بهتر این است که اینها کنار بروند.
محمدی گفت: وظیفه مجلس هم در این راستا نباید نادیده گرفته شود. طبق قانون مجلس وظیفه نظارت و کنترل برنامه های دولت را داراست. اگر قبلا مسئله استیضاح وزیر صنعت مطرح بود امروز به دلیل ضرورت هایی که به وجود آمده این جریانات با جدیت بیشتری پیگیری شود. اگر دولت تغییرات را اعمال نکرد مجلس برای این تغییرات تلاش و آنها را اعمال کند. مجلس می باید هم در زمینه تصویب قوانین مربوط به اقتصاد مقاوتی تلاش کند هم دولتمردانی که باور ندارند یا پیگیر سیاست های مخالف و معارض با این اصول هستند را تغییر دهد.
**برای اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی نمی توان فقط منتظر دولت ماند
وی افزود: البته مجلس قبلا اعتراضاتی را در این زمینه داشته و کارت زردهایی را به برخی وزرا نشان داده است اما آنطور که باید مسأله را جدی نگرفته بود به نحوی که وزرای متخلف را استیضاح کند. اما باید به مجلس هشدار داد که در حال حاضر دیگر جایی برای مسامحه و کوتاه آمدن نیست چون اگر این سیاست شکست بخورد چاره ای جز اینکه آن جام زهری که حضرت امام نوشیدند به سمت آمریکا برویم و در مقابل زیاده خواهی های آنان کوتاه بیاییم و تسلیم شویم نداریم. در واقع امروز نقطه عطفی در تاریخ تحولات بعد از انقلاب و این مسأله شرایطی دارد که پیروزی و تثبیت نظام و انقلاب خواهد شد و شکست آن هم موجب سست شدن بنیادهای نظام خواهد شد.
این کارشناس مسائل سیاسی بیان داشت: یکی دیگر از ابزارهای اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی آگاهی بخشی به آحاد جامعه است. مخصوصا به برخی نخبگان که گمان می کنند اگر به آمریکا لبخندی بزنند کما اینکه لبخند هم زده شد اما نتیجه ای نداد. باید جو نا امیدی از لبخند زدن آمریکا به ما به وجود بیاید. آمریکا خودش با مشکلات زیادی مواجه است که فقط به دنبال منافع خودشان هستند نه منافع ملت آمریکا بلکه منافع صاحبان ثروت و قدرت. اینها همه باید به مردم تفهیم شود که سهم رسانه ها مخصوصا صدا و سیما در این مهم بسیار بالاست و انجام این وظیفه با روحیه محافظه کاری قابل تحقق نخواهد بود.
محمدی اظهار داشت: برای اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی نمی توان فقط منتظر دولت ماند همه نهادها کار را به عنوان یک جهاد ببینند تولید را به عنوان یک جهاد ببینند تحریم کالاهای خارجی را به عنوان یک جهاد ببینند اگر این کار را کردیم موفق می شویم. یعنی نه بخاطر دستمزد کار کنیم بلکه به خاطر زدن یک سیلی به صورت دشمن کار کنیم. این جواب می دهد.
وی خاطرنشان کرد: اساس سیاست های اقتصاد مقاومتی روشن است: صرفه جویی، تولید هرچه بیشتر در داخل، تحریم کلیه کالاهای خارجی که در داخل قابلیت تولید دارد و این سه عنصر را اگر ما به جامعه تزریق و القا کنیم و فرهنگ سازی شود گام اساسی در جهت اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی برداشته شده است. چرا که امروز مصرف سرانه ما چندین برابر کشور های دیگر است. چرا؟ چون آموزش اسراف نکردن را نداشته ایم. مثل یک فرد ثروتمند از پول نفت خرج کرده ایم و به رویه کمتر کار کردن و بیشتر مصرف کردن عادت کرده ایم.
**ساده زیستی که اول انقلاب بر جامعه ما حاکم بود به تجمل گرایی تبدیل شد
استاد دانشگاه تهران بیان داشت: ما از اول انقلاب کاری که درست هم بود این بود که مردم به خصوص قشر محروم اذیت نشوند و از لحاظ تأمین معاش شرایط بهتری را بدست آورند.حتی در دوران جنک تحمیلی هم این تلاش متوقف نشد و در مواجهه با شرایط جنگی تصمیم بر توزیع عادلانه بین مردم بود. اما متأسفانه بعد از جنگ خواستیم یک دوره استراحت و جبران دوران جنگ را داشته باشیم. که همان دوران سازندگی است. در همین دوره سازندگی عده زیادی به رفاه فوق العاده ای رسیدمد و ثروت اندوزی هدف شد مخصوصا با خطبه هایی که آقای هاشمی رفسنجانی می خواندند. در نتیجه ما یک طبقه ای که بنده اسم آن را طبقه برخوردار گذاشته ام بر سر کار آمدند و لذا ساده زیستی که اول انقلاب بر جامعه ما حاکم بود به تجمل گرایی تبدیل شد.
محمدی افزود: امروز این خود یک آفت است که از دوره سازندگی تا حالا ادامه پیدا کرده است. حتی در دوره اقای احمدی نژاد هم ما نتوانستیم مبارزه جدی با این طبقه کنیم به نحوی که در اواخر دوره احمدی نژاد خود دولتمردانش گرفتار شدند.
وی تصریح کرد: مبارزه با فساد در اوایل انقلاب به طور جدی پیگیری می شد کم کم این مبارزه تعدیل شد و اصطلاحی بکار برده شد که برای رشد توسعه کشور باید یک فساد کنترل شده ای را پذیرا باشیم. چون میخواهیم توسعه پیدا کنیم و بنابراین رانت خواری رواج یافت و نتیجتاً امروز ما با یک طبقه رانت خوار عموماً مفسد مواجه هستیم. که مبارزه با اینها هم کار فوق العاده سخت و جهادی است. شرایط کشور به زمان دوران جنگ برگردد و اعلان جهاد اقتصادی شود کشور بسیج شود تا با لانه های فساد مبارزه شود. برای تغییر الگوی مصرف و سبک زندگی تلاش شود.
**بعد از دولت بازرگان حضرت امام فرمودند که ما اشتباه کردیم که از پیرمردها و افراد مسن استفاده کردیم
کارشناس مسائل سیاسی در کشور اظهار داشت: به عقیده بنده جامعه آمادگی این تغییرات را دارد ولی نخبگان و مسئولانی که مدیریت جامعه را به عهده داشته و در حال حاضر هم حضور دارند و از همان ها برای اداره کشور استفاده می شود این آمادگی را ندارند. خاطرم هست که بعد از دولت بازرگان حضرت امام فرمودند که ما اشتباه کردیم که از پیرمردها و افراد مسن استفاده کردیم. چرا که ما به یک دولت جوان نیاز داریم.
محمدی یادآور شد: در حال حاضر در این شرایط ما به یک دولت جوان و انقلابی نیاز داریم تا مسائل را به صورت انقلابی و جهادی بتوانند پیش ببرند. بعید میدانم که دولت یازدهم آمادگی داشته باشد که چنین شرایطی را تحمل کند یا این موارد را اجرایی کند. و این هشدار را میدهم که اگر میخواهیم مسامحه کنیم با کسانی که این موارد را اجرایی نمی کنند یا اصلا به آنها باور و اعتقاد ندارند قطعا اقتصاد مقاومتی شکست خواهد خورد و شکست اقتصاد مقاومتی به یعنی شکست نظام خواهد بود.
وی بیان داشت: وقتی که مذاکره کنندگان ما اساس را بر لبخند زدن به غرب و امیدوار بودن به اینکه غرب با دولت جدید رفتار مهربانانه تری را داشته باشد وقتی که ما متأسفانه علی رغم تمام تجربیات گذشته و قوانین دیپلماتیک به جای اینکه حتی اگر ما چیزی نداریم صورت خود را با سیلی سرخ کنیم و به مذاکره برویم، بیاییم وضعیت خود را به شدت سیاه و ضعیف نشان دهیم این مذاکرات با این وضعیت و به وسیله این افراد به جایی نخواهد رسید. وقتی که مذاکره کنندگان ما مطرح می کنند که ۱۶ سانتریفیوژ ارزش جنگ با آمریکا را ندارد و اعلام می کنند که آمریکا می تواند با یک بمب همه سیستم دفاعی ما را از بین ببرد و نابود کند و یا می گویند ما میخواهیم به غرب و آمریکا بفهمانیم که ما تهدیدی برای آنها نیستیم یا اینکه اعلام می کنند خزانه خالی است؛ اینها اصولی است که نتیجه مذاکرات را روشن می کند. بنده امیدی به این مذاکرات ندارم و اینکه اینها بتوانند از مذاکرات چیزی بدست بیاورند.
استاد دانشگاه تهران افزود: در زمانی که وزارت دفاع بودم با آمریکایی ها مذاکره کرده ام در یکی از مذاکرات به یکی از کارشناسان آمریکایی گفتم که شما اگر دشمن ما نبودید ما شما را دعا می کردیم. خندید و پرسید چرا دعا می کردید؟ گفتم شما با این تحریم ها با دست خودتان وابستگی ما را به خودتان کم کردید و ما را مجبور کردید که روی پای خود بیاستیم و خودمان تولید کنیم.اگر شما این حماقت را نمی کردید و در دوران جنگ به ما قطعه نمی دادید نه تنها ما با شما دشمن نمی شدیم بلکه وابستگی ما به شما ادامه پیدا می کرد چون در اغاز جنگ تحمیلی تمام سیستم نظامی ما آمریکایی بود.اینها با حماقت خود اینها را بر ما تحریم کردند. پس این سبب شد جوانان ما قطعاتی را تولید کنند که اصلا آمریکایی ها هیچ وقت حاضر نبودند و نیستند به ما بدهند.
محمدی بیان داشت: اما برای نتیجه مذاکرات باید بگویم که این سیاستها و دیپلماسی راه به جایی نمی برد. من آمریکایی ها را می شناسم. در نامه سرگشاده ای که برای رئیس جمهور نوشتم که مطمئن باشید تا زمانی که آمریکا ما را زیر پای خودش له و لورده نکند و ما دست از ارزش های خود برنداریم کوچکترین امتیازی به شما نخواهد داد. چون دعوای ما دعوای بنیادین است. بر سر اصول و ارزش ها است. بر همین مبنا میگویم دولت نخواهد توانست به نتیجه برسد چون آمریکایی ها احساس می کنند نقطه ضعفی پیدا کرده اند و می خواهند نهایت استفاده را از این موقعیت ببرند. مثل سال ۸۳. در سال ۸۳ دولت اصلاحات در آن نامه معروفی که برای آمریکا فرستادند تقریبا در تمام موارد نوعی تسلیم را پذیرفتند اما بعد از آن دولت بوش ایران را محور شرارت نامید. اصلا به آن نامه جواب ندادند.
**دولت جدید اگر بخواهد همین برنامه ای که الان دارد ادامه دهد یقینا با شکست مواجه خواهد شد
وی افزود: علت خوشبینی زیاد دولت به مذاکره با آمریکا و غرب ناشی از نگاه غلطی است که به صحنه روابط بین الملل دارد. مشکل دیگری که دولت فعلی دارد و این مشکل از اول انقلاب تا به حال با ما همراه بوده است این است که دولت های بعد از انقلاب خودشان را متولی نظام می دانند نه انقلاب. باور داشته و دارند که نمی شود هم انقلابی بود و هم مدیریت نظام را کرد. می گویند یا باید انقلابی بود و دولت را رها کرد یا اینکه باید مدیریت نظام کرد. اما حضرت امام(ره) و حالا مقام معظم رهبری این اعتقاد را نداشتند و ندارند. این دو بزرگوار متد هستند که می شود هم انقلابی بود یعنی باید انقلابی بود و هم باید نظام را مدیریت کرد و تا به امروز این کار را انجام داده و معتقدند اگر ما اصول و ارزش های انقلابی را رها کنیم نظام، به یک نظام طاغوتی تبدیل می شود. همچون انقلاب های سایر کشورها که بعد از چند سال به نظام های دیکتاتوری تبدیل شد که مردم از صحنه خارج شدند.
کارشناس مسائل سیاسی تأکید کرد: این فکر همچنان در بسیاری از نخبگان بخصوص نخبگانی که کم کم دگر اندیش شدند وجود دارد. وقتی می بینید آقای هاشمی رفسنجانی می گوید ما با اسراییل کاری نداریم و با او سر جنگ نداریم. اگر عرب ها خواستند با او بجنگند و از ما کمک خواستند ما کمکشان می کنیم. این با اصول اولیه انقلاب در تعارض است. یا در جایی دیگر می گویند ما تا اندازه ای به حزب الله کمک می کنیم که مزاحم همسایگانش نشود. یا می گوید مرگ بر آمریکا باید ترک شود. این در حقیقت یک نوع تسلیم در مقابل دشمن است و اعتقادشان بر این است که انقلاب دیگر تمام شده است. عموما هم بخاطر این است که دچار چرب و نرم قدرت و ثروت هستند و بنابراین میخواهند وضع موجود را حفظ کنند پس ما با این معضل مواجه هستیم که فرق هم نمیکند چپ و راست و اصلاح طلب و اصولگرا و... . موضوعی است که هر کدام از نخبگان که دچار قدرت و ثروت و منسب شدند درگیر این جریان هستند و این مشکل جدی است.
محمدی بیان داشت: در همین انتخابات ریاست جمهوری اخیر دیدیم که اکثر کاندیداها اعتقاد به این داشتند که باید با دنیا کنار آمد و حالا باید جایگاه خودمان را در دنیا پیدا کنیم و تا کی می خواهیم با دنیا قهر باشیم. یکی می گوید باید برویم دَم کدخدا را ببینیم یکی می گوید با امریکا باید زبونانه حتی صحبت کنیم. یکی می گفت ما باید با آمریکا مذاکره کنیم منتهی باید آمریکا قول بدهد که با ما وارد جنگ نشود. جای بهت و تعجب وقتی بیشتر و تأسف آور می شود که این سخنان برای کسانی است که زمانی از فرماندهان جنگ بوده اند!
وی افزود: آثار ناامیدی مردم از برنامه های دولت جدید در استقبال های مردم قابل مشاهده است. در اوایل مردم از دولت احمدی نژاد استقبال خوبی کردند و او توانست پایگاه قوی تری در میان مردم پیدا کند چون با مردم صادق بود و در دوره بعد علی رغم تمام مشکلات و مخالفت ها با ۲۵ میلیون رای انتخاب شد. دولت جدید اگر بخواهد همین برنامه ای که الان دارد ادامه دهد یقینا با شکست مواجه خواهد شد و حداقل آسیبی که برایش رخ می دهد این است که مردم برای دور جدید نمی توانند دیگر به او اعتماد کنند. چون حرف های این دولت حرف و شعار است. وقتی مذاکرات ثمر و دستاوردی نداشته باشد. به نظر بنده در موضوع مذاکرات دولت خیلی زود شروع کرد. اگر این توافقنامه در زمان انتخابات مطرح و انجام می شد شاید می توانستند توجه مردم را جلب کنند.
این کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: الان گله آقای رئیس جمهور این است که چرا مردم بخصوص نخبگان و دانشگاهیان توافقنامه را تأیید نمی کنند. چون این توافقنامه قابل تأیید نیست.چیزی که ابتدا می گفتند فتح الفتوح است و قرارداد قرن و پیروزی بزرگ است و... بعد دیدند کسی حمایت نکرد و لذا این وضعیت یقینا به نفع دلت موجود نیست و اگر دولت می خواهد بماند باید چاره ای بیندیشد. یک تحول ۱۸۰ درجه ای باید به وجود آورد. و اگر بخواهد همین مسیر را پیش برود قطعا شکست می خورد.
**فتنه گران نباید اجازه حضور در میدان را داشته باشند
محمدی بیان داشت: روحانی دولت را دولت فراجناحی معرفی کرد اما حالا میبنیم بیشترین استفاده را از فتنه گران کرده است. در حالی که فتنه گران نباید اجازه داشته باشند به میدان بیایند. قرار بود دولت جدید با کلید بیاید نه با داس و چکش اما مبینیم در همین مدت کوتاه چندین هزار مدیر تغییر کرده است. به تغییرات عظیم روسای دانشگاهی کشور نگاه کنید. تغییر هر رئیس دانشگاه یعنی تغییر ۱۰ تا ۱۵ مدیر دانشکده و همین طور تا پایین تر. همین طور در استانداری ها.
وی اذعان داشت: متأسفانه کسانی هم که می آورند حتی برای اجرای برنامه های خودشان هم قدرت اجرایی ندارند. یعنی افرادی می آورند مثل شرکت سهامی تا سهم ها داده شده باشد.
استاد دانشگاه تهران افزود: بعد خود را دولت راستگویان معرفی کردند. در صورتی که بزرگترین خلاف واقع را ایشان در نامه به رهبری بعد توافقنامه نوشت. نوشتند که هیچ سایتی تعطیل نمی شود غنی سازی ادامه دارد و... ولی بعد مشخص شود که همه خلاف واقع بوده است. پس آینده روشنی برای این دولت نمی بینم.
محمدی تأکید کرد: در نهایت همانطور هم که در نامه به رئیس جمهور هم آوردم به دولت می گویم باید مدابرنه و عاقلانه یک بازنگری داشته باشید و تغییرات را اعمال کنید و فارغ از جناحی بودن از کارشناسان و متخصصان دلسوز برای امور نظام استفاده کنید. توافقنامه و همه برنامه های خود را به نقد بگذارید و اصلاحات را اعمال کنید و ما امیدواریم این اتفاقات در دولت جدید رخ دهد.
انتهای پیام/