به گزارش
جهانبین نیوز به نقل از
کوهرنگ خبر، زندگي عشاير بختياري بزرگترين ايل جهان مانند ساير نقاط کشورمان بر مدار کوچ و بر پايه دامداري ميچرخد.
براساس اعلام آمار استان چهارمحال و بختياري با داشتن 120 هزار نفر جمعيت و 12 هزار خانوار عشايري، مقام دوم کشور بعد از استان فارس را در کشور دارد.
بررسيها نشان ميدهد عشاير چهارمحال و بختياري با توليد فرآوردههاي دامي و محصولات کشاورزي در تامين بخشي از نيازهاي غذايي جامعه، توليد صنايع دستي، حفاظت و احياء عرصههاي منابع طبيعي و محيط زيست مشارکت ميکنند.
اين در حالي است که فراوردههاي ديگري لبني ازجمله پنير، کشک و کره توليد عشاير چهارمحال و بختياري هم به تدريج در طول سال وارد بازار ميشود که آماري از مقدار دقيق آن در دست نيست.
کوچنشيني کهن ترين شيوه زيست بشر است که پابرجا بودن آن تا عصر حاضر از بزرگ ترين جاذبههاي اين شيوه معيشت است و همين شيوه خاص زندگي سبب شده ايلات و عشاير «ديدني ترين جاذبه عصر تکنولوژي» لقب بگيرند و همچنان در بين عشاير بختياري استان چهارمحال و بختياري مرسوم است.
عشاير به شيوهاي جذاب و باورنکردني طي قرنها و سالهاي طولاني اقدام به حفظ سنن و آداب و رسوم گذشته خود نمودهاند و اين اصالت به جاذبهاي براي صنعت گردشگري تبديل شده است.
مسکن عشاير و نوع زندگي آنها، زبان و موسيقي، غذاهاي محلي، صنايع دستي، رقص و لباسهاي محلي به همراه آيينهاي به جاي آوردن جشنهاي عروسي و محلي از مهمترين جاذبههاي ايلات و عشاير است.
بارزترين مشخصه ايلات و عشاير شيوه زيست آنان است که بر خلاف يک جا نشينان روستايي و شهري، در کوچ و نقل و انتقال دايمي سياهچادرها و رمههاي خود هستند.
عشاير کوچرو که يکي از جاذبههاي مهم گردشگري فرهنگي به شمار ميآيند در همه نقاط ايران، در حوزههاي جنوب و جنوب غرب، غرب و جنوب غرب، شرق و جنوب شرق، شمال غرب، شمال شرق و مرکزي ايران ايلات و عشاير پراکنده شدهاند.
يکي از زيباترين جلوههاي زندگي عشاير بختياري هنگامه کوچ و پيمودن مسير طولاني جهت رسيدن به مناطق قشلاقي است.
اين سفر که همهساله در مناطق بختياري نشين استان چهارمحال و بختياري و با سرد شدن هوا آغاز ميشود پس از پيمودن مسافتي که چندين هفته به طول ميانجامد در مناطق گرمنشين خوزستان، اصفهان و لرستان به پايان ميرسد.
هر چند در بسياري از اين مناطق جادههاي کوهستاني جاي ايلراهها را گرفته است اما هنوز بسياري از عشاير اين مناطق با پاي پياده و تحمل روزها رنج و مشقت و البته لذت بردن از همه زيباييهاي کوچ، اين سفر خاطرهانگيز را انجام ميدهند.
علي بدري بابادي، معاون فرماندار شهرستان کوهرنگ در گفتوگو با خبرنگار
کوهرنگ خبر، از آغاز کوچ پاييزه عشاير به مناطق قشلاقي خبر داد.
بدري بابادي بيان داشت: تمهيدات لازم را براي کوچ عشاير انديشيدهايم و دستگاههاي متولي را موظف کرديم که خدمات به عشاير ارائه بدهند.
بدري بابادي تصريح کرد: ادارات امور عشاير، شبکه بهداشت و درمان، جمعيت هلال احمر، شبکه دامپزشکي و منابع طبيعي با استقرار در مسير عشاير از آنها پشتيباني ميکنند.
وي خاطرنشان کرد: مقصد عشاير استان خوزستان بخصوص شهرستانهاي لالي، مسجدسليمان و شوشتر است عدهاي هم به استانهاي همجوار کوچ ميکنند.
معاون فرماندار کوهرنگ در ادامه گفت: 60 هزار عشاير کوچ رو داريم که هر سال اوايل فصل بهار به سمت شهرستان کوهرنگ کوچ ميکنند و پس از 7 الي 8 ماه حضور در شهرستان کوهرنگ و فعاليتهاي کشاورزي مجددا به مکان مبدا بر ميگردند.
مديرکل امور عشاير استان چهارمحال و بختياري در گفتوگو با خبرنگار کوهرنگ خبر، گفت: استان چهارمحال و بختياري با دارا بودن 120 هزار نفر جمعيت عشايري بزرگترين جامعه عشايري کشور را دارا ميباشد.
يحيي حسينپور افزود: شهرستان کوهرنگ بزرگترين شهرستان عشايرنشين کشور و استان چهارمحال و بختياري است.
حسينپور بيان داشت: اين شهرستان با 60 هزار نفر جمعيت و داشتن 900 هزار راس دام بيش از 60 درصد جمعيت استان و 75 درصد جمعيت شهرستان کوهرنگ را دارا است.
رئيس امور عشاير شهرستان کوهرنگ در گفتوگو با خبرنگار کوهرنگ خبر اظهار داشت: عشاير شهرستان کوهرنگ در قالب سه زيست بوم بابادي، بابادي باب و دورکي باب و بهداروند باب در 100 درصد محدوده جغرافيايي شهرستان با تراکم بيشتر در مناطق صعبالعبور دوره ييلاقي خود را که از اوايل ارديبهشتماه تا اواسط مهرماه در شهرستان کوهرنگ سپري ميکنند.
قوام فتاحي تعداد دام 900 هزار راس را نشاندهنده سهم بالاي عشاير بختياري کوهرنگ در توليدات دامي و گوشتي کشور و استان بيان کرد و افزود: عشاير بختياري نقش بسزايي در توسعه و توليد در کشور دارند.
تخصيص اعتبار جهت خريد علوفه موردنياز عشاير و اجراي پروژههاي آبي و خاکي در مناطق عشايري شهرستان کوهرنگ از قبيل احداث پمپاژ و احداث منابع ذخيره آب جهت اشتغالزايي و توسعه در مناطق عشايري از اقدامات مهم امور عشاير در شهرستان بختيارينشين کوهرنگ است.
عشاير بختياري علاوهبر توليد محصولات لبني شامل کشک، قارا، پنير محلي به پرورش زنبور عسل هم روي آوردهاند و نقش زيادي در توليد عسل کشور دارند.
ضمن اينکه عشاير با توليد گياهان دارويي ازجمله کرفس، تره، بن سرخ، موسير و... در اين مورد هم در اقتصاد مقاومتي کشور کمکرسان هستند.
بافت قالي و گليم و بافت محصولات محلي ازجمله شيردنگ، منگوول و تهيه پوست و موي گوسفندان از ديگر محصولات عشاير است.
گزارش از همت بدري فرد
عکسها محمود رئيسي
انتهاي پيام1026ج /610ک