به گزارش
جهانبین نیوز؛ به نقل از پايگاه خبري تحليلي
کوهرنگ خبر، در دامنه كوههاي سرسبز و دشتهاي پهناور كوچنشينان عشاير، طبيعت را زندگي ميكنند.
طبيعت روحنواز دشت و كوهستان به همراه تصويري هفت رنگ از چادرهاي سفيد که مرداني در آن اتراق کردهاند و زناني زيبا با دامنهاي پرچين و رنگارنگ، در اطراف آنها مشغول به كار و فعاليت هستند، دل بيننده را به مهماني رنگها ميبرد.
طبيعت سرسبز، گوسفندان ايل و بزغالههاي زيباي نورسيده آنها را در دامن خود ميپرورد و نواي زنگولههاي اين موجودات به همراهي صداي خلخال پاهاي زنان عشاير سمفوني کوچ ايل را با هم مينوازند.
آنها با طبيعت يكي ميشوند و در مسير باد قدم ميگذارند.
اين زندگي بيدغدغه اما هميشه با آسودگي همراه نيست و گهگاه طبيت دلش براي تنهايي تنگ ميشود و به حضور عشاير اعتراض ميكند. طوفان و سيل و آتشسوزي و خشكسالي تنها چند نمونه از مشكلاتي است كه در زندگي مدرن امروز عشاير را تهديد ميكند.
در هر حال زندگي عشايري با تمام تلخ و شيرينش با تمام مصائب و مواهبش، هنوز در گوشه و کنار اين مرز و بوم در جريان است و نفس ميكشد.
هر چند که مظاهر تکنولوژي از بکر بودن زندگي عشايري کاسته است و آن را تحت تاثير قرار داده است، اما همچنان کوچنشينان بسياري از سنتها و ارزشهاي اصيل ايراني را حفظ کردهاند و ديدنيهاي زندگي عشاير کشور ميتواند جذابيتهاي بسياري براي گردشگران داخلي و خارجي داشته باشد و به صنعت توريسم کشور کمک کند هر چند که تاکنون اقدامات مناسب در اين زمينه از سوي سازمان گردشگري صورت نگرفته است.
باتوجه به سبك زندگي امروز و پيشرفت صنت و تكنولوژي زندگي در دامان طبيعت ميتواند براي بسياري از مردم جالب و ديدني باشد.
از آنجا كه زندگي عشايري در بسياري از كشورها از بين رفته، خود اين موضوع كنجكاوي بسياري از گردشگران را جلب ميكند تا با اين نوع زندگي آشنا شوند.
موضوع ديگر اينكه عشاير ايران به همراه افغانستان، تاجيكستان، چين، شمالغربي آفريقا و كوههاي كليمانجارو تنها عشايري هستند كه كوچ عمودي (از كوه به دشت و برعكس) دارند و همين دست و پنجه نرم كردن با طبيعت متفاوت، شيوه خاصي از سبك زندگي را برايشان پديد آورده كه منحصربهفرد و در نوع خود مترقي و شگفتانگيز است.
زندگي اين عشاير با طبيعت آميخته است، آنها به سادگي اجداد و شبكه عشايري خود، اعم از ايل و طايفه و تيره و تش و اولاد و خانوار را ميشناسند.
در ميان آنها بدهكاري نشانه فقر نيست، بلكه شاخصه رونق زندگي است. قوانين نانوشتهاي دارند كه كمتر كسي از آنها تخطي ميكند.
مرگ در جنگ برايشان افتخار است و ساختار اجتماعيشان گونهاي از هرم قدرت را نمايش ميدهد.
چادر زدن آنها از تكنيك خاصي تبعيت ميكند، طرح قالي و حتي دار قاليشان با نوع دار قالي در جامعه روستايي فرق دارد.
موسيقيشان براي خود دنيايي است و عقايدشان در هر قدمي كه برميدارند يا هر سخني كه بر زبان ميرانند، نمايان است.
در هنگام كوچ و در وقت اسكان و در گرمسير و سردسير، شيوههاي ويژه براي ادامه حيات در پيش ميگيرند. خواص گياهان دارويي را به همان نسبت ميشناسند كه وضعيت آب و هوا را در چند روز آينده پيشبيني ميكنند.
آنها پشم ميچينند و شير ميدوشند و جاجيم ميبافند، روغن ميگيرند و ماست ميزنند، شاهنامه ميخوانند، تفنگچي دارند، تنبيه ميكنند، مهماننوازند و سنتها را گرامي ميدارند، موي بز ميريسند و در سياه چادرهايشان ميآسايند.
زندگي عشايري يك دنياي هيجانانگيز و در عين حال پرمشقت است، از آن نوع زندگيهايي كه وقتي ميبينيمشان، ميگوييم خوش به حالشان و با اينحال بيش از چند روز را نميتوانيم با نوع زندگي آنها سر كنيم.
گزاف نيست اگر بگوييم اروپائيان براي خوردن يك نان و ماست در چادر عشاير و روي گليم دستبافت قرمز رنگ و در كنار بره تازه متولد شده كه بر سرش دستي بكشند، حاظرند صدها دلار بپردازند.
کوچنشيني کهنترين شيوه زيست بشر است که پابرجا بودن آن تا عصر حاضر از بزرگترين جاذبههاي اين شيوه معيشت محسوب ميشود و همين شيوه خاص زندگي سبب شده ايلات و عشاير به "ديدني ترين جاذبه عصر تکنولوژي" لقب بگيرند.
عشاير به شيوهاي جذاب و باورنکردني طي قرنها و سالهاي طولاني اقدام به حفظ سنن و آداب و رسوم گذشته خود نمودهاند و اين اصالت به جاذبهاي براي صنعت گردشگري تبديل شده است.
مسکن عشاير و سبک زندگي آنها، زبان، موسيقي، غذاهاي محلي، صنايع دستي، رقص و لباسهاي محلي به همراه آيينهاي به جاي آوردن جشنهاي عروسي و محلي از مهمترين جاذبههاي ايلات و عشاير است.
بارزترين مشخصه ايلات و عشاير شيوه زيست آنان است که بر خلاف يکجاشينان روستايي و شهري، در کوچ و نقل و انتقال دايمي سياه چادرها و رمههاي خود هستند.
حال در آستانه تعطيلات عيد سعيد فطر شهرستان کوهرنگ ميتواند ميزبان خوبي براي هموطنان عزيز باشد تا دمي به دور از دغدغههاي روز مره به استراحت بپردازند و از طبيعت و جاذبههاي خدادادي لذت ببرند.
گزارش از همت بدري فرد
انتهاي پيام1026ج /610ک