کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

ضرورت توجه به فرهنگ انتظار و مهدویت در ادبیات فارسی

26 تير 1392 ساعت 13:25

یکی از مضامینی که در سال های پس از انقلاب وارد شعر پارسی شد و یا به عبارت دیگر؛ دوباره رونق گرفت توجه به فرهنگ انتظار است.


یکی از مضامینی که در سال های پس از انقلاب وارد شعر پارسی شد و یا به عبارت دیگر؛ دوباره رونق گرفت توجه به فرهنگ انتظار است.انتظار، یکی از مواضع معنوی و اعتقادی مسلمانان است که همگان را به آینده امیدوار و دلگرم می کند.این امر تا حدی مهم است که بسیاری افراد به ویژه شعرا علاوه بر بحث اعتقادی ،عاشقانه در انتظار موعود به سر می برند.این مضمون افق های زیبا و معنوی خاصی در شعر پس از انقلاب را به خود اختصاص می دهند. با توجه به فرهنگ دینی انقلاب، شاعران این دوره کم و بیش به این مطلب پرداخته اند و با این عمل علاوه بر اعتقاد درونی خود به «مهدویت»، بشر امروز را نیازمند حضور منجی موعود می دانند.

«انتظار» یکی از مواضع امیدواری و آینده نگری توأم با خودسازی و حق جویی است. «انتظار یعنی حالت آمادگی، یعنی خودسازی و آماده بودن برای هر نوع فداکاری در خدمت امام زمان(ع). انتظار مایه ی امید و دلگرمی است و ضد آن یأس و ناامیدی است.»

بعضی از شعرا مهدی موعود را آفتاب پنهانی می نامد و معتقدند که او از قسمت شرق در جغرافیای عرفانی طلوع می کند. او دل خود را مضطرب و بی تاب آمدن میهمان عزیزی می داند که او را هزار بار سبزتر از بهار می پندارد. آنها موعود را «شگفت کسی» می خواند و قضاوت آن را به مخاطب واگذار می کند و با جمله ی «آن چنان که می دانی» نشان می دهد که روی صحبت او با کسانی است که می دانند نه کسانی که دانش این ماجرا را ندارند.
صاحب الزمان (عج) را نقطه ی آغاز هر چه پرواز می دانند و بلافاصله با تغییر روی سخن به او (التفات)،ایشان را نقطه پایان عشق می نامند. آنها با نگاهی شاعرانه به باران آن را گریه ی ابر و دلیل اصلی آن را انتظار برای موعود می دانند.
سپس با اشاره به همین هوای بارانی، انتظار صاف شدن جو را مشروط به آمدن ناجی بشر می دانند. روشن است که منظور از گرفتگی هوا، تیرگی های موجود در جهان است که با حضور امام زمان، به روشنی و نیکویی تبدیل شوند.
نکته ای که در جای جای این اشعار دیده می شود. این است که همگان همواره منتظر امام عصر بوده اندو در این میان چه بسا که به درجاتی دست یافته باشد؛ چرا که

«پیامبر اکرم در این باره فرموده اند: «افضل اعمال امتم، انتظار فرج است»»
زهرا تدین


کد مطلب: 7290

آدرس مطلب :
https://www.jahanbinnews.ir/note/7290/ضرورت-توجه-فرهنگ-انتظار-مهدویت-ادبیات-فارسی

جهان بین
  https://www.jahanbinnews.ir