امروزه مهمترين ماده حياتي بشر بعد از هواي پاک، تأمين آب شرب سالم و در دسترس عموم مي باشد، که نبود آن ايجاد بحران هاي داخلي، تنش و حتي فراخور آن به زد و بندهاي فرامنطقه اي و بين المللي مي انجامد.
استان چهارمحال بختياري با توجه به شرايط توپوگرافي و اقليمي داراي 10 درصد از منابع تأمين و توليد خدادادي آب شرب کشور است که متاسفانه به علت وفور اين نعمت خداداي و عدم مديريت صحيح و بهره برداري بيش از حد منابع زيرزميني آب ها و همچنين عدم مهار آب هاي سطحي و تخريب منابع طبيعي و جنگل ها و آلودگي هاي زيست محيطي اين فاکتور حياطي را با مخاطره و ايجاد بحران در سطح شهرها و روستاها مواجه نموده است.
هم اکنون کمبود آب در 110 روستاي اين شهرستان به يک بحران تبديل شده است و مردم اين روستاها از اين که در استاني هستند داراي منابع آب است و خودشان آب ندارند رنج مي برند.
شهرستان لردگان که هر روزه شاهد افتتاح و يا کلنگ زدن سدهاي متفاوت (از جمله سد کارون 4 ، مجموعه سدهاي خرسان و...) بوده و از منابع آبي فراواني برخوردار است، امروزه بطور جدي دچار مشکل آب شرب است .
يوسف حسني رئيس اداره آبفار شهرستان لردگان در گفتگو با خبرنگار
سلام لردگان گفت: شهرستان لردگان داراي 285 روستاي بالاي بيست خانوار و جمعيتي روستايي بالغ بر 142 هزار نفر مي باشد و از لحاظ وضعيت تامين آب روستاهاي شهرستان 20درصد داراي شرايط بحراني و 23 درصد در حال تنش آبي است. در مجموع مي توان گفت: 50 درصد روستاهاي شهرستان با کمبود شديد آب مواجه اند و هم اکنون حدود 50 روستاي شهرستان بوسيله تانکر آبرساني سيار مي گردند.
با توجه به استعدادهاي موجود در اين شهرستان از جمله وجود چشمههاي فراوان و متعدد نظير چشمه سفيد خانميرزا، پروز فلارد، سندگان فلارد و آتشگاه لردگان، آب چشمه برم و سد هاي همچون سد کارون 4 ، مجموعه سدهاي خرسان و... از جمله آبهاي سطحي روان در حوزه شهرستان لردگان هستند که مي توان از آنها براي مصرف آب شرب تمامي شهر، بخشها و روستاهاي تابعه استفاده نمود.
برخورداري از آب بهداشتي و سالم، آنهم در يکي از پر آب ترين شهرهاي ايران، جزو حداقل هاي درخواست هر انسان براي زنده ماندن است و از دولت تدبير و اميد وزير محترم نيرو و مسئولان اجرايي و متوليان امور آب مي خواهيم براي تدوين و اجراي طرحهاي بزرگ آبرساني به روستاهاي اين شهرستان چارهانديشي کنند.
مسئولان بايد در سالي که مقام معظم رهبري به نام سال اقتصاد مقاومتي، اقدام و عمل نامگذاري کردند چاره انديشي کنند و در راستاي ايجاد اشتغال، توسعه کشاورزي و تامين آب براي احداث واحد هاي توليدي و کشاورزي زمينه فعاليت را براي مردم فراهم کنند.
مشکلات جدي که مي تواند در حوزه آب، روستايان شهرستان لردگان را تهديد کند شامل مواردي از جمله:
1- وجود خشک سالي هاي پي درپي در سال هاي اخير و با توجه به گستردگي و استفاده از منابع ناپايدار و فصلي باعث گرديده تا 70 درصد از منابع تأمين آب 285 روستاي شهرستان با بحران و کمبود جدي آب مواجه وهمانطور که قبلا بيان شده حدود 50 درصد از روستاهاي شهرستان با کم آبي شديد مواجه است.
2- قدمت بالاي شبکه هاي خط انتقال و توزيع و تاسيسات آب شرب که عمر مفيد خود را به قريب بالاي 25 سال گذارنده که شامل 50 درصد از روستاهاي مذکور مي باشد واين امر موجب هدر رفت آب و نوبت بندي بالخصوص در فصول گرم سال ميگردد.
3- عدم فرهنگ سازي مناسب در مديريت بهينه مصرف و استفاده غير مجاز از آب شرب
و اما راهکارهايي که متوان از طريق دولت براي بهبود وضعيت آب روستايان انجام گيرد.
• تأمين و توسعه آب بيش از 30 روستاي بخش فلارد از چشمه آب سندگان
• تأمين و توسعه آب بيش از 140 روستاي بخش هاي(خانميرزا، مرکزي و منج ) و دو شهر آلوني و لردگان از انتقال آب ونک و چشمه سفيد خانميرزا که علاوه برتأمين آب شرب، باعث خروج چاه ها و قنوات و نهايتاً ذخيره سازي آب در دشت خانميرزا که با بيشترين معضل کم آبي مواجه است.
• تأمين و توسعه آب شرب 25 روستاي بخش سردشت و ميلاس از انتقال آب چشمه آتشگاه.
• تأمين و توسعه آب 35 روستاي بخش منج و شهر لردگان از سد کارون چهار.
• تأمين اعتبارات لازم در جهت آبرساني سيار به عن قريب 60 الي 70 روستاي شهرستان تا جايگزيني و را اندازي پروژه هاي جديد
• تکميل اعتبارات پروژه هاي در حال انجام ( پروژه ارمند، اوره بارز، پشتکوه فلارد، مجتمع ميلاس، بارز و شوارز و ...) که باعث تقليل روستاهاي آبرساني سيار خواهد گرديد.
• تأمين و توسعه و بازسازي شبکه آب شرب فرسوده با قدمت بالاي 25 سال و کنتور گذاري و تقسيم عادلانه آب
• دعوت از مسئولين تراز اول وزارت نيرو در راستاي اثر بخشي و نگاه مديريتي به بحران موجود کمبود آب روستاها و شهرستان ها
• استفاده از ظرفيت هاي تبليغاتي بالاخص صداو سيماي مرکز استان در راستاي فرهنگ سازي و مديريت مصرف بهينه
انتهاي ياداشت1022ج /630 ل