مهرماه سال ۱۳۸۵ بود که با دستور محمود احمدینژاد، رئیسجمهور ایران، دفاتر سازمان مدیریت و برنامهریزی استانها زیر نظر استانداران قرار گرفت.
به گزارش جهان بین نیوز، با این دستور احمدی نژاد فرهاد رهبر، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی در نامهای به رئیسجمهور به وی یادآوری می کند که با این واگذاری، نقش این سازمان در مدیریت کلان اقتصادی ایران خنثی و بیاثر میشود.
در ساختمان مرکزی سازمان مدیریت و برنامهریزی بسیاری از کارشناسان از این دستور رئیسجمهور مات و مبهوت هستند. در اولین واکنش، برخی از معاونان سازمان تقاضای استعفا میکنند.
منتقدین میگفتند این تصمیم رئیسجمهور، سازمان مدیریت و برنامهریزی را به «صندوق دارایی دولت» تبدیل میکند. فرهاد رهبر، رئیس سازمان یک ماه بعد از این دستور استعفا میدهد.
اما این تمام ماجرای این سازمان نیست و محمود احمدینژاد کمتر از ۱۰ ماه بعد، یعنی تیرماه ۱۳۸۶ در شورای عالی اداری که ریاست آن را برعهده دارد، شرکت میکند و دستور انحلال سازمان مدیریت و برنامهریزی را صادر میکند. دستوری که جنجال جدیدی را به وجود میآورد و دستگاه مدیریت اقتصادی کشور رسما به نهاد ریاست جمهوری منتقل شد.
اما با وجود موجی از مخالفتها، محمود احمدینژاد بار دیگر از این تغییر جنجالساز دفاع میکند:
"مرکز برنامهریزی کشور از ابتدای تأسیسش تا به حال ۱۰ بار تغییر شکل داده است. این اولین باری نیست که ما تغییر شکلش دادهایم. سازمان برنامه بوده و بعد شده برنامه و بودجه و بعدش شده وزارت و بعدش دوباره به سازمان برگشته و بعد ادغام شده است به نام سازمان مدیریت و برنامهریزی.
آنچه که برای ما مهم است این است که یک کانونی باید مختص اندیشه و برنامهریزی برای کشور وجود داشته باشد. اما این سازمان مدیریت و برنامهریزی ما خودش شده بود یک دستگاه اجرایی. اختیارات دستگاهها را گرفته بود توی خودش، نه رئیسش و نه معاونینش، نه کارشناسانش فرصت اندیشه و برنامهریزی نداشتند.
به همین دلیل شما میبینید وضع موجود کشور حاصل همین سازمان برنامهریزی است دیگر. همین سازمان مدیریت ۶۰ سال بوده است، این وضع کشور است. البته اشکالات مبنایی هم از نظر اندیشهای در آنجا حاکم بوده چون پایهگذارش آمریکاییها بودهاند و آمدند و هیچ گاه آن مبانی تغییر نکرد."
اقتصاددانان منتقد، تصمیم رئیسجمهور را پایان شصت سال برنامهریزی اقتصادی در ایران میدانستند. اما محمود احمدینژاد این انتقاد را نپذیرفت.
"دو نکته را شما عنایت کنید. یکی اینکه نظام برنامهریزی ما باید پاسخگوی نیازهای خود ما باشد. یعنی الگوی بومی ما برای برنامهریزی نیاز داریم. شما ببینید؛ ۶۰ سال برنامهریزی کردیم این وضع روستاهای ماست. این وضع مهاجرت به شهرهای ماست. این وضع مسکن ماست.
آن ساختاری که ما درست کردهایم و ضوابطی که برای آن نوشتهایم، خروجیاش همین است. یعنی یک کارخانهای است که دارد نوشابه درست میکند. شما نمیتوانید از آن کارخانه شیر پاستوریزه بیاورید بیرون. دقت کنید. شما باید این چرخه تولید را عوض کنید. فرمولهایش را عوض کنید تا بشود از آن شیر پاستوریزه تولید کرد."
برخی از اقتصادانان احمدینژاد را متهم به برداشت سطحی از اداره کشور میکنند و این دستور را باعث این میدانند که محوریت تصمیمسازیها شخص اول دولت قرار گیرد و بودجه حالت «کیسهای» به خود بگیرد.
انحلال سازمان مدیریت همچنان با نارضایتی بدنه این سازمان مواجه میشود و آنها چند بار به قوه قضاییه شکایت میکنند و خواهان لغو دستور رئیسجمهور در شورای عالی اداری میشوند.
برخی از رسانهها و نمایندگان مجلس هم، تأسیس معاونت جدید برنامهریزی در نهاد ریاست جمهوری را حیات خلوت اقتصادی تیم احمدینژاد تعبیر میکنند.
محمود احمدینژاد در دفاع از دستور خود، سازمان مدیریت و برنامهریزی را سازمانی «زنگوله پا» توصیف میکند. او می گوید که با تصمیم خود میخواهد «زنگولههایی که به پای این سازمان آویزان شده» را جدا کند.
تصمیم جنجالساز انحلال سازمان مدیریت و برنامهریزی توسط محمود احمدینژاد تا سالها بعد ادامه پیدا میکند و منتقدین، این تصمیم را از نپختهترین و غیرکارشناسیترین تصمیمات محمود احمدینژاد توصیف میکنند.
در سالهای بعد هم برخی از نمایندگان مجلس و اقتصاددانان خواهان احیای مجدد سازمان و بازگشت به تعبیر آنان «عقلانیت به نظام برنامهریزی و بودجهریزی کشور» میشوند. اما برای محمود احمدینژاد نه تنها در برهمان پاشنه قبلی میچرخد، بلکه گوش شنوایی هم برای شنیدن احیای مجدد سازمان مدیریت و برنامهریزی وجود ندارد.
اما اکنون در کمتر از ۳هفته مانده به وداع احمدی نژاد از پاستور، رسانه ها از پشیمانی او خبر می دهند. مسعود روغنی زنجانی رئیس اسبق سازمان برنامه و بودجه می گوید: محمود احمدی نژاد پیام داده است " کمک کنید تا سازمان مدیریت وبرنامه ریزی را برگردانم".
به گزارش هفته نامه تجارت فردا، باوجود گذشت نزدیک به شش سال از ادغام "۱۷ شورای عالی در کمیسیونهای اقتصادی دولت» هفته گذشته شورای اقتصاد به ساختار اقتصادی کشور بازگشت.همزمان مسعود روغنی زنجانی به "هفته نامه تجارت فردا" گفته: محمود احمدی نژاد پیام داده است " کمک کنید تا سازمان مدیریت وبرنامه ریزی را برگردانم".
مسعود روغنی زنجانی گفته است که " چندی پیش آقای خورشیدی داماد آقای احمدینژاد به دیدار من آمد. از آقای احمدینژاد پیام آورد که میخواهد سازمان برنامه را احیا کند و از من مشورت خواست، من به او گفتم احیای سازمان مدیریت در این دولت مقدور نیست زیرا افکار ایشان با کارکرد سازمان نمیخواند."
مسعود روغنی زنجانی ۱۴ سال سابقه مدیریت بر سازمان برنامه وبودجه را دارد سازمانی که در دولت محمد خاتمی با سازمان امور اداری و استخدامی کشور ادغام شد وازتیرماه ۱۳۷۹ با عنوان سازمان مدیریت وبرنامه ریزی به صورت آغاز کرد.
هفته گذشته نیز ۲۲۶ نماینده مجلس طرح احیای سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور را امضا کردند. این طرح هفته گذشته به هیات رئیسه مجلس ارائه شد تا در دستور کار قرار گیرد. به گزارش هفته نامه تجارت فردا، نمایندگان قصد داشتند در نامه ای از محمود احمدی نژاد بخواهند تا این سازمان را احیا کند اما به نوشته این هفته نامه ،مجلسیها از ارسال این نامه منصرف شدهاند چرا که اکثریت نمایندگان خواستار بازگشت سازمان مدیریت و برنامه ریزی هستند و فضای مساعدی به وجود آمده تا احیای این سازمان از طریق مجلس به طور قانونی صورت گیرد.
با بازگشت دوباره سازمان مدیریت و برنامه ریزی به طور قطع کاررییس جمهور بعدی برای درمان اقتصاد راحت تر خواهد شد.
(منبع:افکار)