کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری:

تحقیقات تغییر اقلیم باید ریز مقیاس نمایی شود

25 آذر 1403 ساعت 13:34

پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: بررسی تبخیر، تعرق و نیاز آبی محصولات زراعی باید به کمک مدل‌سازی تغییر اقلیم با استفاده از مدل‌های ریزمقیاس نمایی انجام شود.


به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «جهانبین نیوز»، عاطفه صیادی ظهر امروز در جمع خبرنگاران چهارمحال و بختیاری، اظهار کرد: با توجه به غلبه معیشت روستایی و عشایری و وابستگی شدید مردم این استان به کشاورزی و دامپروری، بررسی تغییرات دما و بارش در گذشته و پیش­بینی تغییرات احتمالی اقلیم در آینده در این منطقه امری لازم به ­نظر می‌­رسد.

وی افزود: سه چالش اساسی جامعه جهانی در قرن بیست و یکم عبارتند از تغییر اقلیم، کمبود آب و بیابان‌زایی و لذا بررسی پیامدهای ناشی از گرم شدن هوا و توام شدن آن با وقوع سیلاب‌ها و نقش آن‌ها بر مصارف آب، برای کشور ایران با اقلیم خشک و نیمه‌خشک که از لحاظ استراتژیکی در منطقه‌ای خاص قرار دارد و مسئله آب آن در راس مشکلات توسعه است، حائز اهمیت است و مدیریت علمی منابع آب، بدون در لحاظ کردن پدیده تغییر اقلیم، امکان‌پذیر نیست.

پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه مطالعه اثر تغییر اقلیم بر تبخیر و تعرق کمک شایانی در خصوص برنامه­ریزی و مدیریت منابع آب و نیاز محصولات کشاورزی می­نماید، گفت: هر گونه تغییر در این کمیت­های اقلیمی نظیر دما و بارش، بر تبخیر و تعرق گیاه نیز تاثیرگذار خواهد بود و تعیین مقدار صحیح تبخیر و تعرق برای انجام مطالعات توازن هیدرولوژیکی آب، طراحی و مدیریت سیستم­های آبیاری، شبیه­سازی میزان محصول و طراحی و مدیریت منابع آب، از اهمیت زیادی برخوردار است.

صیادی گفت: در کشور ما اکثر تحقیقات تغییر اقلیم بر اساس آشکارسازی تغییرات دو متغیر اصلی دما و بارش تمرکز یافته­اند و کمتر به جنبه کاربردی میزان تغییرات پیش‌بینی شده و اثرگذاری بر روی پارامترهای مهم در بحث کشاورزی (مانند نیاز آبی، تبخیر و تعرق و ...)، پرداخته شده است. باید برای مدل‌سازی تغییر اقلیم، بهتر است از مدل‌های ریزمقیاس نمایی استفاده شود.

وی گفت: از جمله این مدل‌ها می‌توان به MET & Roll، GEM، WGEN، USCLIMATE، LARS-WG، CLIGEN و SDSM اشاره نمود.

این پژوهشگر افزود: مدل LARS-WG یکی از معروف­ترین مدل­های تولید داده­های تصادفی آب و هوا است. این مدل با استفاده از داده‌های اندازه‌گیری شده دما، بارش و تابش، مقادیر دما و بارش، برای اقلیم آینده و همچنین مدل­سازی خلاء­های آماری گذشته حتی به صورت روزانه، ماهیانه یا سالانه برای یک ایستگاه به­کار می­رود؛ ضمن اینکه براساس جمعی، شرایط آب و هوایی، شرایط اقتصادی، اقلیمی و محیط زیستی و سایر پارامترها را در نظر می‌گیرد.

صیادی گفت: سناریوهایی که در این مدل قابل تعریف است: بدبینانه، خوشبینانه و حالت متعادل دارد.

پیشنهاد صیادی برای پیش بینی وضعیت آب و هوایی استان این است که براساس مدل LARS-WG ، پارامترهای اقلیمی و سایر پارامترهای وابسته چک بشود و بنابراین اگر شرایط بحرانی باشد، توصیه خواهد شد که کشت محصول در آن منطقه صورت نگیرد و این می‌تواند تا چند سال ادامه یابد و یا حتی الامکان کشت به سمت ارقام متحمل به خشکی رفته و یا آبیاری با روش‌های توسعه یافته سوق داده شود.
 
انتهای خبر/1031ج


کد مطلب: 59608

آدرس مطلب :
https://www.jahanbinnews.ir/news/59608/تحقیقات-تغییر-اقلیم-باید-ریز-مقیاس-نمایی-شود

جهان بین
  https://www.jahanbinnews.ir