نمد یکی از قدیمیترین هنرها در چهارمحال و بختیاری که دارای نشان یونسکو و نشان ملی مرغوبیت صنایع دستی ایران است و باتوجه به قابلیتها و ظرفیتهای نمدمالی و قدمت دیرینه این هنر، شهرکرد مرکز این استان بهعنوان "شهر ملی نمد" به ثبت رسیده است.
بام ایران؛ شهر ملی نمد/رونق اشتغال با حمایت از صنایع دستی
29 آذر 1399 ساعت 9:05
نمد یکی از قدیمیترین هنرها در چهارمحال و بختیاری که دارای نشان یونسکو و نشان ملی مرغوبیت صنایع دستی ایران است و باتوجه به قابلیتها و ظرفیتهای نمدمالی و قدمت دیرینه این هنر، شهرکرد مرکز این استان بهعنوان "شهر ملی نمد" به ثبت رسیده است.
به گزارش جهانبین نیوز؛ چهارمحال و بختیاری یکی از مهمترین مراکز دامپروری کشور به شمار میرود و پشم گوسفند که ماده اولیه نمد است به وفور در این استان تولید میشود. در گذشته به علت استفاده مردم از نمد، شغل نمد مالی یکی از مهمترین شغلها در استان چهارمحال و بختیاری به شمار میرود و بسیاری از مردم شهرستانهای بروجن و شهرکرد با شغل نمد مالی امرار معاش میکردند.
در دهههای پس از انقلاب گرایش مردم به استفاده از محصولات نمدی در سطح کشور کاهش یافت و شغل نمدمالی و تولید محصولات نمدی نیز رونق گذشته را نداشت و کمتر کسی به سمت این شغل میرفت.
طی سالهای اخیر و وارد شدن کار آفرینان جدید در بخش صنایع دستی این استان شاهد رونق دوباره تولید محصولات نمدی در استان چهارمحال و بختیاری هستیم. هم اکنون این استان بار دیگر در مسیر توسعه بخش صنایع دستی به ویژه در بخش تولید محصولات نمدی قرار گرفته است.
بهره گیری از فناوری و ساختهای دستگاههای نمد مالی و طرحهای خلاقانه، محصولات جدید در این بخش تولید شده که مورد توجه علاقمندان بخش صنایع دستی قرار گرفته است.
مسئولین اگر قولی می دهند به قولشان عمل کنند
محمدی یکی از فعالان تولید محصولات نمد به خبرنگار جهانبین نیوز؛ می گوید: از بچگی نمد مالی را در کنار پدرم یاد گرفتم و علاقه خیلی زیادی به این هنر صنایع دستی دارم.
او ادامه می دهد: نمد مالی به واسطه وجود دام فراوان و تولید پشم زیاد به عنوان ماده اولیه این هنر دستی قدمت دیرینه و طولانی در استان چهارمحال و بختیاری دارد.
محمدی می گوید: این هنر بسیار زیبا در کنار لذت ها سختی های خاص خودش را نیز دارد.
او ادامه می دهد: هنر نمدمالی از دیرباز دراین استان مورد توجه هنرمندان صنایع دستی قرار گرفته است که اگر مسئولین این هنر را حمایت کنند قطعا" می تواند اشتغال زایی زیادی را نیز به همراه داشته باشد.
محمدی عنوان می کند: از نمد می توان محصولات زیادی را تولید و وارد بازار کرد که خوشبختانه طرفداران بسیار زیادی دارد.
او تشریح می کند: مسئولین همیشه صحبت از وعده وعیدهایی برای حمایت از ما می زنند اما امیدوارم این حرف ها در حد شعار نباشد و قول خودشان عمل کنند.
لزوم معرفی شهرکرد با نماد نمد در کشور
مهرداد جوادی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با جهانبین نیوز؛ با اشاره به تبدیل چهارمحال و بختیاری بهعنوان قطب تولید نمد، اظهار کرد: لازم و ضروری است که شهرکرد با نماد نمد معرفی شود.
وی توجه به کوی نمدمالان شهرکرد را مهم عنوان داشت و خاطرنشان کرد: از این موضوع در سالهای اخیر غفلت شده است و به دلیل چرخه اقتصادی ضعیف جوانان از ادامه فعالیتشان در این عرصه خودداری میکنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری پیوستن لکههای فرهنگی شهرکرد در محلات هدف براساس طرح جامع و تفضیلی شهرداری را برای رونق نمدمالی تاثیرگذار دانست و بیان داشت: بهرهگیری از طرح بازآفرینی شهری برای تسریع در روند احیای این مهم، بسیار موثر است.
وی با اشاره به راهاندازی گذر صنایع دستی شهرکرد از میدان فردوسی تا میدان ابوعلی سینا این شهر تاکید کرد: در این گذر میتوان تولیدات هنرصنعتهای مختلف استان را عرضه کرد و در این راستا تقویت کارگاههای کوی نمدمالان شهرکرد مهم و ضروری است.
اشتغال 500 نفر در کارگاههای نمدمالی چهارمحال و بختیاری
مهرداد رئیسی معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با جهانبین نیوز؛ با اشاره به فعالیت کارگاههای تولیدکننده نمد در چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: کارگاههای نمدمالی فعال در این استان زمینه اشتغال 500 نفر را فراهم آوردهاند.
وی ادامه داد: امروزه باتوجه به روشهای نوین تولید نمد و به دلیل وجود نوآوری در این زمینه بیش از 40 نوع محصول نمدی تولید و در بازار عرضه میشود.
رئیسی با اشاره به اینکه ایجاد نوآوری و خلاقیت در تولید محصولات صنایع دستی مورد تاکید مسئولان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری است افزود: مسئولان این اداره به دنبال صنعتی شدن 100 درصدی صنایع دستی نیستند.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری در انتها گفت: ارتقای آموزش، افزایش تولید، بهبود بازاریابی و برندسازی تولیدات صنایع دستی از دیگر برنامههای در دست اقدام این اداره کل است.
به گزارش جهانبین نیوز؛ نمد نوعی بافته سنتی است که با پشم تولید میشود، برای تهیه نمد، عمل بافتن انجام نمیشود، بلکه با ایجاد فشار، رطوبت و حرارت، الیاف پشمی درهم کوبیده میشود که دو خاصیت جعدیابی و پوستهای شدن پشم امکان تولید نمد را فراهم میکنند.
نمد را به دلیل سهولت در فراهم آوردن ابزار و مواد موردنیاز، بهویژه برای دامداران، از قدیمیترین دستساختههای بشری قلمداد میکنند که با آن دو نیاز عمده تأمین زیرانداز و پوشش رفع میشد، پشمی که برای تولید نمد به کار میرود پشم بهاره گوسفند با الیاف بلند است، از صابون و زرده تخممرغ نیز برای بهتر شدن کیفیت کار استفاده میکنند.
انتهای پیام/1020ج
کد مطلب: 46159