عمر پایاننامههای مکتوب کاغذی به پایان رسید/لزوم نهادینه شدن آموزشهای دیجیتال در مراکز علمی و دانشگاهی
به گزارش جهانبین نیوز؛ دو سال است که شاهد روند افزایشی قیمت کاغذ هستیم و آنگونه که از خبرها بر میآید این افزایش قیمت جهانی است.
برخی از کارشناسان علت افزایش قیمت کاغذ را بالا رفتن مصرف این کالا و کاهش میزان تولید آن عنوان میکنند، پژوهشها نشان میدهد با توجه به تغییر الگوی خرید مردم در سراسر دنیا، سهم کاغذ مصرفی برای بستهبندی و مصارف بهداشتی نسبت به گذشته افزایش چشمگیری داشته است و این نشاندهنده آن است که افزایش میزان مصرف کاغذ به دلیل بالا رفتن میزان مطالعه و افزایش چاپ کتاب نیست.
افزایش قیمت کاغذ در ایران در ابتدا همزمان با افزایش قیمت آن در بازار جهانی رخ داد، اما علت افزایش افسارگسیخته آن را میتوان عدم نظارت بر قیمتها و عدم کنترل مناسب بازار دانست.
به دنبال همین افزایش قیمت، پنجم تیر ۹۸ نامهای از سوی معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به رؤسای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور ارسال شده و به موجب آن اعلام شد دیگر نیازی به تحویل پایاننامههای کاغذی نیست و ارائه پایاننامه بهصورت دیجیتال در دستورکار دانشگاهها قرار گرفت.
حذف پایاننامههای کاغذی، صرفهجویی در وقت و هزینه دانشجو
یکی از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه شهرکرد در گفتوگو با جهانبین نیوز؛ اظهار کرد: حذف پایاننامههای کاغذی علاوهبراینکه هزینهها را پایین میآورد در صرفهجویی وقت نیز تاثیرگذار است.
وی با بیان اینکه قبل اجرای این طرح دانشجویان باید 6 نسخه از پایاننامه خود را تحویل اساتید راهنما و مشاور و داوران و کتابخانه دانشگاه میدادند افزود: اجرای طرح حذف پایاننامه کاغذی میتواند در صرفهجویی حداقل 500 برگه کاغذ کمک کند.
وی افزود: امیدوارم ثبت پایاننامهها بهصورت دیجیتال امکان دسترسی را برای دانشجویان محدود نکند و دانشجویان از این بابت نداشته باشند.
زیرساختهای لازم برای فعالیتهای دیجیتالی در دانشگاه فرهم شده است
حمدالله مشتاقی معاون آموزشی دانشگاه شهرکرد در گفتوگو با جهانبین نیوز؛ اظهار کرد: حذف پایاننامههای کاغذی هیچ آسیبی برای جامعه علمی ندارد و درمجموع به نفع کشور است.
وی با بیان اینکه اجرای این طرح از واردات و مصرف بیرویه کاغذ جلوگیری میکند تصریح کرد: حذف پایاننامه کاغذی بهطور کامل صورت نمیگیرد و حداقل یک نسخه از پایاننامهها بهصورت کاغذی بهعنوان سند نگهداری میشود و تعداد آن به حداقل ممکن میرسد.
مشتاقی با اشاره به ایجاد زیرساختهای لازم برای فعالیتهای دیجیتالی از سوی دانشگاه یادآور شد: با این وجود باید از این زیرساختها استفاده شود و نسخههای دیجیتالی ثبت و نگهداری شود.
معاون آموزشی دانشگاه شهرکرد خاطرنشان کرد: دانشکدهها ملزم شدند که از ابتدای مهر امسال یک نسخه پایاننامه کاغذی از دانشجویان دریافت کنند و این نسخه در کتابخانه مرکز اسناد نگهداری شود.
لزوم تغییر دیدگاهها برای مصرف کاغذ
وی با اشاره به اینکه دانشگاههای دولتی مبلغ 200 تا 250 هزار تومان را برای پایاننامههای پرداخت میکرد یادآور شد: اگر این مبلغ را برای 4 هزار دانشجوی کارشناسی ارشد در نظر بگیریم مبلغ بالایی بوده و صرفهجویی خوبی در این زمینه خواهیم داشت اما این موضوع مهم نیست بلکه تغییر دیدگاه ما نسبت به مصرف کاغذ است که اهمیت بالایی دارد.
مشتاقی تاکید کرد: دانشگاه شهرکرد در راستای این تغییر دیدگاه جزوههای دانشجویان را نیز از حالت کاغذی به حالت دیجیتال برده است و استادان دیگر متون را روی کاغذ ارائه نمیدهند.
معاون آموزشی دانشگاه شهرکرد با بیان اینکه پایاننامهها بر روی سامانه دانشگاه آپلود میشود ادامه داد: علاوهبراین پایاننامهها در مرکز ایران داک ثبت میشود و دانشجویان میتوانند آنها را بهصورت رایگان از سامانه دانشگاه و با صرف هزینه از مرکز ایران داک دریافت کنند.
وی تصریح کرد: ما بهعنوان قشر فرهیخته کشور باید در مسائل مختلف مشارکت داشته باشیم و در حل و برطرف کردن معضلاتی که در شرایط تحریمها در شرایط فعلی ایجاد شده است گام برداریم بنابراین لازم است و نگاه ما در این زمینه وسیع و همهجانبه باشد و ابعاد محیط زیستی، اقتصادی، اجتماعی و... را در نظر بگیرد.
مشتاقی بیان داشت: باید راهکارهای لازم برای استفاده مناسب از کاغذ مورد بررسی قرار گیرد، بنابراین در همه مسائل ما میتوانیم این تفکر را ایجاد کنیم که از حداقل امکانات استفاده بهینه کنیم.
به گزارش جهانبین نیوز؛ حذف پایاننامههای کاغذی علاوهبر اینکه واردات کاغذ و وابستگی به خارج از کشور را کاهش میدهد میتواند در حفظ محیط زیست نیز تاثیرات بسیاری داشته باشد و هزینههای دانشگاهها را نیز کاهش دهد.
انتهای پیام/1026ج