به گزارش خبرنگار جهانبین نیوز، عفونتهای بیمارستانی بخش عمدهای از عفونتهای ناشی از مراقبتهای بهداشتی و درمانی را شامل میشوند و سالانه میلیونها نفر از بیماران را گرفتار کرده و به صورت یکی از مهمترین مشکلات مراکز بهداشتی و درمانی درسراسر جهان درآمده است به همین دلیل توجه به آن از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا سبب ناتوانی و افزایش مرگ و میر بیماران بستری شده میشود. همچنین هزینههای اضافی قابل توجهی را نیز بر بیمار و همینطور بر سیستمهای بهداشتی و درمانی تحمیل میکند.
دکتر شهلا شهرجردی کارشناس بیماریهای واگیر مرکز بهداشت استان چهارمحال و بختیاری و مشاور امور بانوان ریاست دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ، درخصوص عفونتهای بیمارستانی گفت: عفونت بیمارستانی عفونتی است که در بیمار بستری شده در بیمارستان و یا سایر مراکز درمانی ایجاد میشود. بیمار در زمان پذیرش، مبتلا به این عفونت نبوده، به عبارت دیگر آن عفونت خاص در هنگام پذیرش در بیمار وجود نداشته و درطول مدت درمان در بیمارستان ایجاد شده است که معمولا ۴۸ ساعت پس از بستری وی اتفاق میافتد.
وی در خصوص مشکلاتی که در نتیجه ایجاد این عفونتها در فرد بوجود میآید، گفت: علاوه برمشکلاتی که برای بیمار در نتیجه این عفونتها ایجادمیشود میتوان به ناتوانی، مرگ و ایجاد هزینههای اضافی به علت طولانیتر شدن مدت بستری اشاره کرد. در تبع این عفونتها مسئله درمان آنها نیز مطرح است که نیاز به آنتی بیوتیکهای متعدد دارد و این موضوع گسترش مقاومتهای آنتی بیوتیک را به دنبال دارد.
این کارشناس بیماریهای واگیر در خصوص شناخت عوامل ایجاد این عفونتها نیز گفت: مشخص است که با افزایش شناخت عوامل پاتوژن عفونتهای بیمارستانی، راههای انتقال آنها، الگوهای مقاومت میکروبی و کاربرد مواد گندزدا و ضدعفونی کننده، روشهای استریلیزاسیون و روشهای مختلف پیشگیری، دریچههای نوینی در کنترل این عفونتها گشوده میشود.
وی در خصوص اینکه مسئولیت پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی بر عهده چه کسانی است، عنوان کرد: این مسئولیت بر عهده مراکز درمانی و کلیه کارکنان کادر درمانی که از بیمار مراقبت میکنند، میباشد.
شهرجردی با بیان اینکه یک برنامه جامع برای کاهش ریسک خطر عفونتهای بیمارستانی طراحی گردیده است، گفت: این برنامه هدفدار بوده و در برگیرنده برنامههای آموزشی وفعالیتهای پیشگیری از عفونت، روشهای اجرا و راهکارهایی برای به روز کردن مستمر نظام مراقبت است.
این کارشناس بیماری های واگیر در پاسخ به این سوال که در استان چهارمحال و بختیاری تاکنون در این زمینه چه کارهایی انجام شده است، عنوان کرد: در استان چهارمحال و بختیاری نیز در زمینه کنترل عفونتهای بیمارستانی تاکنون فعالیتهای پراکندهای در بعضی از بیمارستانها صورت گرفته است. کمیتههای کنترل عفونت بیمارستانی در بیمارستانها به صورت ماهانه تشکیل میگردد و هر سه ماه یکبار کمیتهای به عنوان کمیته دانشگاهی کنترل عفونت بیمارستانی تشکیل میشود که با توجه به موضوعات مرتبط مواردی مصوب و در بیمارستانها به اجرا گذاشته میشود. از جمله آن می توان به دستورالعملی اشاره کرد که طبق آن آنتی بیوتیک پروفیلاکسی قبل از اعمال جراحی براساس پروتکلهای منابع معتبر علمی تدوین و در بیمارستانهای استان به اجرا گذاشته شده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با تدابیری که در سالهای اخیر به کار رفته است در چارت تشکیلاتی تمامی بیمارستانها پست سازمانی پرستار کنترل عفونت و کارشناس بهداشت محیط ایجاد شده است. در استان چهارمحال و بختیاری نیز در زمینه کنترل عفونتهای بیمارستانی تاکنون فعالیتهای پراکندهای در برخی بیمارستانها انجام گرفته و کمیتههای کنترل عفونت بیمارستانی تشکیل شده است.