براي داشتن سفري همراه با آرامش در تعطيلات نوروز انتخاب مقصد ، آب و هوا از اهميت ويژه برخوردار هستند. شهرستان فارسان ، مهم ترين کانون شهري در قلمرو سردسير عشاير هفت لنگ بختياري مي باشد.
شهرستان فارسان در یک نگاه
تعطيلات نوروز 97 کجا بريم؟شهرستان فارسان بهترين منطقه گردشگري براي سفر نوروزي
28 اسفند 1396 ساعت 10:23
براي داشتن سفري همراه با آرامش در تعطيلات نوروز انتخاب مقصد ، آب و هوا از اهميت ويژه برخوردار هستند. شهرستان فارسان ، مهم ترين کانون شهري در قلمرو سردسير عشاير هفت لنگ بختياري مي باشد.
اين كاخ قلعه درفاصله 42كيلومتري شهركرد و در مركز شهرجونقان، سكونتگاه تابستاني حاج علي قلي خان بختياري سرداراسعد دوم بوده است .نقشه وطرح انقلاب مشروطيت وفتح تهران توسط بختياري ها به رهبري سرداراسعدبختياري دراين قلعه پايه گذاري شده است وبراين اساس قدمت آن به بيش از يكصدسال مي رسد، اين بنا باالهام از معماري غربي در دو طبقه احداث گرديده وهنرهاي حجاري –چوب بري- گچ بري-آئينه كاري ونقاشي درآن بكاررفته است .بناي اصلي شامل سردر ورودي ،حوضها، ابنيه جانبي وباغي به غايت مصفا بوده است ولي متاسفانه تنها بخشي از سردر وشاه نشين آن باقي مانده است .
قلعه جونقان يکي از بناهاي تاريخي استان چهارمحال و بختياري است که در شهر کوچک جونقان (جونقون) در 38 کيلومتري شهرکرد (مرکز استان) قرار دارد.
کاخ سردار اسعد بختياري در استان چهارمحال و بختياري
اين قلعه که به کاخ سردار اسعد بختياري نيز شهرت دارد، در واقع محل سکونت عليقلي خان بختياري معروف به «سردار اسعد دوم» بوده که در سال 1318 هجري قمري توسط ايشان و بر روي بقاياي منزل پدري خويش به سبک معماري نوين فرانسه ساخته ميشود. عليقلي خان بختياري خود در شهر جونقان به دنيا آمد زيرا از مدتها قبل اجداد ايشان در اين شهر مستقر شده بودند. حسينقلي خان و عموي وي (کلبعلي خان) به سبب شجاعت و سلحشوري مردم جونقان و دشتهاي کشاورزي جونقان و ميزدج، اين شهر را به عنوان مرکز قدرت خويش قرار دادند و همواره پيروزيهاي خود در جنگها را مديون مردم جونقان و موقعيت خاص اين شهر ميدانستند. البته بعدها کلبعليخان در همين شهر کشته ميشود و دشت کلبعلي کُشته جونقان نيز به همين دليل نامگذاري ميشود.
قلعه جونقان داراي دو طبقه ميباشد. طبقه فوقاني در سه جهت شرقي، جنوبي و شمالي، داراي ايوان با ستونهاي سنگي است و در مرزهاي اتصال، آجرکاريهاي متنوعي دارد. اين بخش از بنا اعياني و شاهنشين بوده و سقف اتاقها به صورت هندسي توفالکوبي شده است. طبقه زيرين در عمق يک متري از کف محوطه کاخ قرار دارد که ورود به آن از زيرپلههاي طبقه فوقاني امکانپذير است. در اين طبقه سقف تمامي راهروها و اتاقهاي منشعب، به شيوه قميپوش، طاق زده شده است. هر اتاق داراي يک بخاري ديواري با گچبري ساده است. اين قسمت از بنا، انبار مورد استفاده خدمتکاران بوده است.
کاخ قلعه جونقان به گواهي هانري رنه دالماني (نويسنده کتاب از خراسان تا بختياري)، زيباييهاي افسونکنندهاي داشته که يادآور صحنههاي داستانهاي شهرزاد قصهگو در داستانهاي هزار و يک شب بوده است. اين کاخ در دوران شکوه خود داراي باغهاي پيراموني، استخر مرکزي، سردر باشکوه، ورودي مشرف به جاده سنگفرش باستاني، آينهکاري و نقاشيهاي ديواري همراه با کتابخانهاي معظم بوده است. مدرسه اسعد نيز در ضلع غربي اين کاخ همچنان پابرجاست. اين کاخ اولين مکاني در اصفهان و چهارمحال بوده که به موتور برق و الکتريسيته مجهز گرديده است. در خلال جنگ جهاني اول، بسياري از پناهندگان سياسي از جمله علياکبر دهخدا، در اين کاخ مهمان مردم جونقان بودند.
اين بنا در گذشته داراي محوطهاي وسيعتر از محدوده فعلي بوده که به مرور زمان و در اثر دخالت عوامل طبيعي و اجتماعي در طول صد سال گذشته و استفادههاي نامناسب نظير پاسگاه ژاندارمري، کتابخانه عمومي و مدرسه، دچار آسيبهاي فراوان شده و در واقع به جز قسمت شاهنشين اصلي، ساير قسمتهاي بنا و ساختمانهاي جانبي آن از ميان رفته است.
اين کاخ در دوره مشروطيت به عنوان پايگاهي براي جنبش مشروطهخواهي مردم جونقان و ساير نقاط بختيارينشين، مطرح بوده و به همين دليل قرار است توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، به عنوان موزه مشروطيت ايران مورد بهرهبرداري قرار گيرد.
باباحيدر يکي از شهرهاي استان چهارمحال و بختياري ايران است. اين شهر در 45 کيلومتري شهرکرد قرار دارد. بر اساس آمار سال 1385 جمعيت باباحيدر برابر با 10,922 نفر بوده است.
وجه تسميه اين شهر به خاطر وجود امامزاده حيدر ابن مالک در اين شهر است. اين شهر در دامنه کوههاي زاگرس واقع است. داراي اماکن زيارتي مانند امامزاده سيد ميراحمد و امامزاده حيدربن مالک مراکز گردشکري مانند غار سراب در روستاي اميد آباد،چشمه کفشينه، احمداباد، دردگه، زيرده و…است . مردم اين شهر به زباني آميخته به گويش بختياري تکلم ميکنند. رودخانهاي که از داخل شهر مي گذرد، داراي مناظر زيبايي است.
كاوشهاي فسيل شناسي در ناحيه بابا حيدر چهارمحال و بختياري منجر به كشف بيش از 70 فسيل ماهي مربوط به 65 ميليون سال پيش شد.تازه ترين بررسي ها نشان مي دهد كه در اين دوره، منطقه باباحيدر درياي بزرگ با عمق متوسط بوده است و فسيلهاي بسيار زيادي در آن كشف و از طريق دلتا وارد دريا شده است. “محمدعلي جعفريان” مؤسس موزه تاريخ طبيعي اصفهان در اين باره گفت:”اين ماهي ها در منطقه باباحيدر در شهر فارسان كشف شده است و به دوران سوم زمين شناسي باز مي گردد. در اين ناحيه يك درياي بزرگ وجود داشته است كه در رسوبات دلتاي آن فسيلهاي جانوري بسياري كشف شده است. وجود رسوبات آبهاي شيرين باعث حفاظت از اين فسيلها شده است.” او گفت:”بررسي ها نشان مي دهد كه باباحيدر يك درياي پيوسته بوده است كه طبق كاوشهاي ژانويه، پژوهشگر فرانسوي از اين ناحيه در شمال چهارمحال و بختياري آغاز و به لبنان ختم مي شده است.” ژانويه علاوه بر كاوشهاي فسيل شناسي در لبنان بررسي هايي را نيز بر روي فسيلهاي موجود در شهر ايلام انجام داده است. به گزارش “ميراث خبر” بررسي ها نشان مي دهد كه زاگرس از 500 ميليون سال پيش اغلب اوقات دريا بوده است. از نظر پژوهشگران امنيت زاگرس در شباهت گونه هاي جانوري اين منطقه با نواحي مونت ولگا در ايتاليا و گرين ريورز (درياي سبز) در آمريكا است. اين بررسي ها نشان مي دهد زاگرس در اين دوران با نيم كره جنوبي ارتباط داشته است.
انتهاي پيام/590پ
کد مطلب: 38936