کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

امامزاده اي غريب که زير آب بود

امامزاده حارث ابن علي (ع) مايه برکت و چراغ هدايت مردمان در شهرستان بن

2 بهمن 1396 ساعت 12:50

حدود 45 سال قبل و در پي آبگيري سد زاينده رود، تمامي روستاي جمالو و منجمله ساختمان بقعه متبرکه امامزاده حارث ابن علي (ع)، زير آب رفت که در سال 1389، و به سبب خشکسالي هاي اخير و کاهش سطح آب سد زاينده رود، بقعه متبرکه اين امامزاده واجب التکريم (ع)، مجدداً از آب بيرون آمده و نمايان شد.


به گزارش جهانبین نیوز به نقل از  زنگ خبر، روستاي جمالو در گذشته در ساحل زاينده رود واقع بود بطوري که با بارش بارانهاي بهاري و طغيان رودخانه نيمي از باغهاي روستا زيرآب مي رفت اطراف روستا مانند شمال ايران سرسبز و شاداب بود در ميان درختان بيشه يک لحظه صداي پرندگان قطع نمي شد سکنه آن به کشاورزي و دامداري مشغول بودند نيمي از مردمان ترک زبان و نيم ديگر از چهارلنگ بختياري هستند و البته نسل جديدي هم لر و ترک اند چون يا پدر و يا مادرشان متعلق به يکي از دو گروه است.

روستايی در زير آب

پس از احداث سد زاينده رود در سال 1348 پنج روستاي يانچشمه، آبادچي، مره و يا بابا آگادگان، جمالو و قعله رئيس يا مندرجان در حوزه آبگيري قرار گرفتند و مجبور به تخليه شدند.

در روستاي جمالو بر بالاي يک تپه خاکي بسيار بلند به شکل مخروط قلعه ای بود که متعلق به عليرضا خان کياني بوده و براي جلوگيري از فرسايش خاک آن نوعي بوته بر خاکش رويانده بودند و گفته مي شد خاک اين قلعه بصورت دست ريز ايجاد شده است.

در پايين اين قلعه بقعه يکي از امامزادگان به نام حارث بن علي واقع بود که در يک طرف آن نيز قبرستان قرار داشت، بر روي قبرهاي قديمي اين قبرستان شيرهاي سنگي زيبايي وجود داشت که  سه چهار تاي آنها بسيار بزرگ بودند و کار هنري محسوب مي شدند اما به جهت بي اطلاعي مردم روستا اين شيرهاي سنگي به يغما رفتند.

روستاي جمالوي جديد

پس از احداث سد زاينده رود و زير آب رفتن جمالوي قديم روستاي جمالو ي جديد احداث شد و مردمي که قرار بود به دشت ميشان در استان خوزستان کوچ کنند در دامنه کوهي بنام (قيز قلعه سي) اين روستا را بنا کردند.

 نيمي از جمعيت اين روستا ترک و نيم ديگر لر بختياري هستند که به کار کشاورزي و دامداري مشغولند.

 
از لحاظ نامگذاري اکثر مزارع اين روستا و روستاهاي اطراف نام ترکي دارند مانند چائيرلي دره (دره چمن)، آق بولاغ (چشمه سفيد)، ساغ دره، اينچه دره، اياق دره، آق گديک، قره دره، آلما دره سي، قميشلي چمن، بويوک چمن، ئوکوز قارشي، قورد دليگي و غير ه هستند.

مردمان روستای جمالو جديد را در دامنه کوه شيدا ساختند سکنه اين روستا درحال حاضر از فاميل هاروني چهارلنگ بختياري هستند و بزرگ فاميل شخصي به نام موسي هاروني بود که به رحمت ايزدي پيوسته است.

امام زاده اي غريب

مرقد مطهر حضرت امامزاده حارث بن علي (ع)، مشهور به امامزاده ابراهيم (ع) که شجره نامه اين امامزاده به حضرت علي (ع) برمي‌گردد در روستاي جمالو، از توابع شهرستان بن در استان چهارمحال و بختياري قرار دارد.


 
حدود 45 سال قبل و در پي آبگيري سد زاينده رود، تمامي روستاي جمالو و منجمله ساختمان بقعه متبرکه امامزاده حارث ابن علي (ع)، زير آب رفت که در سال 1389، و به سبب خشکسالي هاي اخير و کاهش سطح آب سد زاينده رود، بقعه متبرکه اين امامزاده واجب التکريم (ع)، مجدداً از آب بيرون آمده و نمايان شد.




در پي احداث سد زاينده رود، زمين ها و املاک روستاي جمالو خريداري شد ، به طوري که در طول سال‌هاي 1342 تا 1349 ( سال بهره برداري از سد زاينده رود )، همه ساکنين اين روستا املاک خود را به فروش رسانده و روستا خالي از سکنه گرديد و پس از آبگيري سد زاينده رود، اين منطقه زير آب رفت.

 

 
چون در آن سال ها، تجربه جابجايي قبور امامزادگان (ع) و مؤمنين در استان وجود نداشت، لذا مرقد مطهر امامزاده حارث بن علي (ع) نيز در زير آب قرار گرفت، لکن در چند سال اخير، به علت فرو نشست چند کيلومتري سطح آب سد زاينده رود (به دليل خشکسالي هاي اخير)، محل سابق روستاي جمالو و بقعه متبرکه امامزاده حارث بن علي (ع) از زير آب بيرون آمده و نمايان شد.

 شجرنامه امامزاده حارث ابن علي (ع) مدفون در روستاي جمالو


براساس بقاياي ساختمان مخروبه و قديمي موجود و اطلاعات محلي درخصوص مکان و موقعيت و قبر مطهر حرم امامزاده (ع)، با همت اهالي روستاهاي جمالو، حيدري و يان چشمه، و پس از يک ماه تلاش شبانه روزي در شرايط آب و هوائي بسيار سرد منطقه و چهار متر مکعب خاکبرداري با دست، قبر مبارک آن حضرت (ع) مشخص و ضمن استفتاء از مراجع عظام تقليد، و اخذ مجوز از سازمان اوقاف و امور خيريه کشور و با انجام عمليات بسيار دقيق کارشناسي و فني، بدون نبش قبر، مزار مطهر از زمين جدا شد.
 

طي مراسمي (در دي ماه سال 1389 ) با حضور دهها هزار نفر از عزاداران حسيني (ع) و دسته جات سينه زني و زنجيرزني که از نقاط دور و نزديک به اين منطقه آمده بودند، پس از طي مسافت 6 کيلومتري، به محل جديد روستاي جمالو، منتقل  به خاک سپرده شد.
 
اهالي روستاي جمالو، زميني به مساحت پنج هکتار جهت احداث بارگاه مطهر حضرت امامزاده حارث بن علي (ع) اختصاص دادند که در حال حاضر، ساختمان بارگاه و حرم مطهر در دست احداث مي باشد.

حصار کشي بقعه امامزاده حارث بن علي (ع) جمالو

با پيگيري هيئت امنا بقعه متبرکه حارث ابن علي (ع) و جمع‌آوري کمک خيرين و نيکوکار، ديوار پيش ساخته با ارزش ۸۰۰ ميليون ريال حريم اين امامزاده را از ديگر املاک روستاي جمالو جداسازي کرده و بقعه متبرکه محصور شد.


 
از سال ۱۳۸۹ تاکنون تربت‌خانه بقعه، سرويس‌هاي بهداشتي و زائرسرا جهت اين بقعه متبرکه از محل اعتبارات داخلي و خيرين احداث شد که اعتباري بالغ بر ۵ ميليارد ريال هزينه شده است.
 
برخي مشکلات اين امامزاده که بايد مورد توجه مسئولين و مردم قرار بگيريد تا به مرور زمان رفع گردد.
 
1-نبود فضاي سبز در اطراف امامزاده
2-نبود محل اقامت و استراحتگاه در اطراف امامزاده
3- نبود روشنايي کافي
4- نبود آسفالت در اطراف امامزاده و مشکلات در هنگام بارندگي
5- نياز به توسعه حرم اين امامزاده
6- نبود جاده خوب و راحت جهت دسترسي
7-نبود تابلو هاي راهنمايي امامزاده

 عکس هايي از امامزاده حارث بن علي (ع) جمالو





انتهاي پيام1026ج /520ز


کد مطلب: 38153

آدرس مطلب :
https://www.jahanbinnews.ir/news/38153/امامزاده-حارث-ابن-علي-ع-مايه-برکت-چراغ-هدايت-مردمان-شهرستان-بن

جهان بین
  https://www.jahanbinnews.ir