مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي چهارمحال و بختياري گفت: قلعه مشروطيت دزک توسط لطفعليخان ملقب به اميرمفخم بختياري از خوانين معروف هفتلنگ بختياري ساخته شده و ترميم و تزئين دايمي آن از سوي ساکنين، در واقع بيانگر روزگار قدرتنمايي اين گروه و پرهيز از حاکميت خوانين چهارلنگ بختياري از اواسط سلسله قاجاري به اين سو، از صحنه سياسي تاريخي منطقه است.
به گزارش جهانبین نیوز به نقل از بام ايران خبر؛ بهمن عسگري سوادجاني مدير کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري چهار محال و بختياري عنوان کرد: بناي فعلي کاخقلعه دزک بخش محوري و اصلي مجموعهاي نظامي مسکوني است که توسط خوانين بنام بختياري در اين روستا ساخته شده، اين بنا در طول حيات خود حوادث فراواني را شاهد بوده که مهمترين آنها ايفاي نقش در جريان اعاده مشروطيت است که به صورت مرکزي براي ايجاد تشکل در ميان قيامگران بختياري و اتحاد با انقلابيون عمل کرده است.
وي اضافه کرد: علامه فقيد علياکبر دهخدا در ايام مهاجرت خود به اتفاق تعدادي از انقلابيون ضداستبداد در جريانات جنگ جهاني اول، مدتي را در اين قلعه به سر برده و با بهرهگيري از منابع ارزشمند کتابخانهاي موجود در آن که نشانگر توجه و علاقمندي ساکنانش به علم و ادب بوده پايههاي اصلي انتشار« لغتنامه» مشهور خود را بنا نهاد.
عسگري سوادجاني افزود: کاخقلعه دزک با الهام از معماري و تزئينات بدنه قصرهاي اروپايي قرن ۱۷ و ۱۸ با ترکيبي از معماري و هنر ايراني ساخته شده است.
اعياني اصلي در دو طبقه با ايوانهاي ستوندار سنگي شمالي و جنوبي داراي اتاقها و فضاهاي فراوان با کاربريهاي مختلف ساخته شده است. قلعه دزک با عرصهاي به وسعت ۵ هزار و ۱۰۰ مترمربع در سال ۱۳۶۸ در فهرست آثار ملي به ثبت رسيدهاست.
وي ادامه داد: از شاخصههاي معماري اين بنا وجود چهار برج مدور مرتفع که به عنوان انبار و محل استراحت و دفاع مورد استفاده بودهاند، هشتي با دو راهرو و ارتباط تمامي اتاقها در هر طبقه با يکديگر است. ويژگيهاي تزئيني آن آيينهکاري، نقاشي پشت شيشه، سربخاريهاي گچبري شده، گچبريهاي قالبي سفرهخانه، قاب و تختههاي سقف و درهاي چوبي مرصع و معرقکاري شده است.
مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري چهارمحال و بختياري تشريح کرد: اتاق آيينه از بخشهاي مختلف اين کاخموزه است که ديوارها و سقف آن با آيينه تزئين شده و با تکنيک نقاشي پشتشيشه، شکوه بيشتري يافته است.
اين مسؤل گفت: موزه پوشاک از مهمترين بخشهاي اين مجموعه است زيرا پوشاک از بارزترين و سريعالانتقالترين نمادهاي فرهنگي يک ملت يا قوم است. در اين موزه علاوه بر معرفي پوشاک استان، به معرفي زيورآلات محلي، صندوقچههاي آرايش و جواهرات و صندوقهاي نگهداري پوشاک پرداخته شده و دو فضاي ورودي، يکي ورودي جبهه شرقي قلعه( حوضخانه) و ديگري ورودي جبهه غربي قلعه( خروجي موزه پوشاک) به نمايش تصاوير قديمي با نکيه بر نوع پوشش، اختصاص داده شده است.
وي اظهار داشت: موزه آثار سنگي از ديگر بخشهاي اين اثر تاريخي است که قطعات سنگي مانند سنگهاي عصارخانهها، آسياب شيرهاي سنگي و انواع مختلف سنگ قبور تاريخي، اجزاء سنگي معماري همچون فوارهها، حوض و سنگ آب، ستونها و سرستونهاي ساده و منقوش، درگاهيهاي سنگي، دستاس و هاون را در بر ميگيرد که هر يک معرف گوشهاي از هنر حجاري و کاربرد سنگ در معماري و صنايع اين استان است.
انتهاي پيام/۵۳۰ب