دكتر حوري وش قادري روانپزشك و مسئول كميته تحقيقات سلامت زنان دانشگاه علوم پزشكي شهركرد در گفت و گو با جهانبین نیوز با بیان اینکه مشكلات روانشناختي، زندگي روزمره افراد را تحت تاثير قرار مي دهند، اظهار کرد: از هر ۵ نفر مراجع به پزشك یک نفر مشكل سلامت روان دارد.
قادری افزود: در بسياري اوقات اين مشكلات اعصاب و روان مورد بررسي قرار نمي گيرند، زيرا افراد علايم جسمي متعددي در كنار علايم روانشناختي خود تجربه مي كنند كه مي خواهند ابتدا پزشك ديگري غير از متخصص اعصاب و روان آنها را بررسي و مرتفع كند ولي اين در حاليست كه تا زماني كه مشكل اعصاب و روان برطرف نگردد شكايات جسمي نيز پا برجا خواهد بود.
مسئول كميته تحقيقات سلامت زنان دانشگاه علوم پزشكي، با بيان اينكه اختلال سلامت روان ضعف نيست اظهار داشت: بسياري از اختلالات روانشناختي به دليل عدم تعادل مواد شيميايي كه براي كار درست سلول هاي مغزي لازم هستند رخ مي دهد همان طور كه فردي كه انسولين را به درستي توليد يا مصرف نمي كند به ديابت مبتلا مي شود.
دكتر قادري ادامه داد: افرادي كه علايم روانشناختي از جمله اضطراب ، افسردگي ، اختلالات خواب ، ترس ، بدبيني ، پرخاشگري و ... را تجربه مي كنند به علت به هم خوردن تنظيم يك سري مواد شيميايي و انتقال دهنده هاي عصبي در مغز است . به طور معمول اين اختلالات با علايم خفيف و اختلال جزيي رواني آغاز مي شوند اگر زود به اين اختلالات رسيدگي شود بازگرداندن وضع طبيعي آسان تر خواهد بود و در غير اينصورت به شكل مزمن و شديد باقي خواهند ماند.
وي،با بیان اینکه اكثر علايم اختلالات رواني، احساسات و هيجانات طبيعي را درگير مي كنند، گفت: اختلال رواني زماني وجود دارد كه اين احساسات يا هيجانات و عواطف بسيار زياد يا پرتواتر مي شوند يا در پيشبرد زندگي طبيعي ايجاد تداخل مي كنند.
مسئول كميته تحقيقات سلامت زنان دانشگاه علوم پزشكي افزود: ممكن است توانايي كار، بازي يا حفظ روابط دوستان و خانواده مختل شود طيف وسيعي از اين اختلالات در جمعيت عمومي، انواع افسردگي و اضطراب، اختلالات خواب و اختلال مصرف مواد (الكل يا مواد مخدر) و ... هستند.
اين روانپزشك، خلق پايين يا غم، فقدان لذت يا علاقه به زندگي، كاهش انرژي يا خستگي شديد، تغيير در اشتها و وزن(كاهش يا افزايش)، فقدان ميل جنسي، فقدان اعتماد به نفس، تصوير ناخوشايند از خود، احساس شديد گناه، ناتواني در تمركز، فكر كردن به خود كشي و آرزوي مرگ را از علائم افسردگي برشمرد.
وي تاکید کرد: افسردگي شايع ترين اختلال رواني است و ۱۷ تا ۲۱ درصد افراد را در طول عمر مبتلا مي سازد و در زنان دو برابر مردان بيشتر رخ مي دهد؛ اما تشخيص زود هنگام، مشاوره و تجويز دارو مي تواند افسردگي را درمان و از تكرار آن پيشگيري كند.
دكتر قادري، از توصيه هاي خود مراقبتي در خصوص اختلالات خلقي و افسردگي، به تهيه فهرستي از احساسات خود و شدت شان و طبقه بندي آنان از خفيف، متوسط و شديد و بررسي عامل ايجاد كننده يا تغييري كه ممكن است افسردگي را آغاز كرده باشد مثل تغيير شغل،جابه جايي و اينكه آيا قابل حل است؟ و فكر كردن به راه حل عامل ايجاد كننده آن مثلا يافتن شغل جديد اشاره كرد.
وي ادامه داد: بايد تلاش كرد به سمت راه حل نهايي گام هاي كوچك برداشت و با يادداشت و انجام كارهايي كه از آن لذت مي بريد و كنار گذاشتن افكار منفي و داشتن تغذيه مناسب و خواب كافي ، انجام ورزش بين ۱۵ تا ۲۰ دقيقه در روز در صدد بهبود خلق خود باشيد.
روانپزشك و مسئول كميته تحقيقات سلامت زنان دانشگاه علوم پزشكي شهركرد، در پايان نيز جستجوي منابع معتبر اطلاعاتي براي كمك به وضع خود و استفاده از راهنمايي هاي مشاور و مراجعه به روانپزشك را توصيه نمود.
انتهای پیام/1022ج