۰
plusresetminus
تاریخ انتشاريکشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۲:۴۳
کد مطلب : ۴۱۳۳۶
یک رسم سنتی_مذهبی در شهر کیان:

سمنو پزان، آئینی خودجوش در سال روز شهادت ریحانه النبی(ص)/ جوانان، عاشق فاطمه اند!

آیین سمنو پزان همه ساله در شهرکیان در سالروز شهادت حضرت فاطمه (س) برگزار می شود.
سمنو پزان، آئینی خودجوش در سال روز شهادت ریحانه النبی(ص)/ جوانان، عاشق فاطمه اند!
به گزارش جهانبین نیوز ؛ سمنوپزان از دیرباز جزء مراسم مذهبی در ایام شهادت حضرت زهرا(س) بوده است.

این آیین اغلب پس از نماز مغرب و عشاء در شامگاه شهادت حضرت زهرا(س) آغاز شده و تا نماز صبح روز بعد ادامه دارد.

این مراسم هر سال در سالروز شهادت آن حضرت در شهر کیان برگزار می‌شود و چند روز قبل از شهادت خیمه های این مراسم در شهر برپا شده و مردم با نیت قلبی خود به دنبال جمع آوری چوب و آماده کردن اجاق برای دیگ های سمنو هستند.


در سال گذشته سمنوپزان در گوشه و کنار هر محله توسط اهالی این شهر انجام می شد که طی سال های اخیر این آیین با عزم جوانان متدین به صورت خودجوش، بدون وابستگی به هیچ نهادی با کمک و همراهی مردم در یک مکان انجام می گیرد.

برای پخت سمنو در اتاقی گندم ها را در سینی پهن کرده و بر روی آن یک پارچه می اندازند و آن پارچه را نمناک نگه داشته تا گندم ها جوانه بزند.


گندم حاوی املاح معدنی است و جوانه گندم یک مکمل غذایی با ارزش و سرشار از ویتامین است.

در فرآیند جوانه زدن گندم، ویتامین، املاح و پروتئین ها به مقدار زیادی افزایش می یابد از این رو می توان به اهمیت جوانه گندم در سمنو پی برد.

برخی ها معتقدند که نباید فرد ناپاک در اتاقی که گندم ها قرار دارد قدم گذارد چرا که موجب گندیده شدن آن ها می شود.

بعد از گذشت ۵ تا ۸ روز، دانه جوانه های گندم را در یک هاونگ کوبیده تا عصاره و شیره آن گرفته شود.
سپس گندم‌ها را در داخل دیگ مسی می‌ریزند زیرا اعتقاد دارند ظرف مسی باعث جا افتادن سمنو و خیر و برکت آن می‌شود.


بعد از آن فردی با وضو کبریتی بر دست گرفته و با ذکر بسم الله اجاق ها را روشن می کند.

پخت سمنو ۱۲ تا ۱۵ ساعت طول می کشد و پس از جا افتادن سمنو مغز بادام و مغز گردو نیز به آن اضافه می شود.

بر روی سمنو پارچه ی سفید تمیزی پهن کرده و به نیت طاهر و طیب شدن آن مقداری گلاب به روی پارچه پاشیده می شود.

اعتقاد قلبی برخی بر این است که حضرت زهرا(س) پس از پخت سمنو در آن مکان نماز به جای می آورد از همین رو در گوشه ای از آن محفل جانمازی همرا گه با مهر و تسبیح قرار می دهند که کسی حق خواندن نماز را بر روی آن ندارد.

هنگامی که سمنو کاملا جا افتاد و پخته شد با ذکر صلوات پارچه سفید را از روی آن برداشته و نظاره گر سطح سمنو می شوند چرا که اعتقاد برخی از مردم بر آن است که اشکال روی سطوح دیگ سمنو جای انگشتان حضرت زهرا(س) است.                                                                                           


در کتب طب سنتی از سمنو به عنوان «نیده» که یک واژه مصری است، یاد شده است.

سمنو با وجود طعم شیرین حاوی ویتامین های A, E, K و گروه ویتامین های b۱, b۳, B۵, b۸, B۱۲ و موادی دیگر است.

گزارش و عکس: رضا کمالی دهکردی

انتهای پیام/1029ج
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

خبرهای مارا در پیام رسان های زیر دنبال کنید

تاريخ:

سه شنبه ۳ ارديبهشت ۱۳۹۸

ساعت:

۱۶:۵۴:۱۷

23 Apr 2019